Translate

maandag 17 september 2018

Pendragon LX - De Kip- en Bier Top

De Pendragon- groep kwam weer bijeen. Wat later in de maand dan gepland, er konden teveel spelers niet aan het begin van de maand. De vorige keer leek het erop dat Hoge Koning Arthur een straf-expeditie tegen Kent zou starten. Stort hij onbesuisd zijn Koninkrijk in een oorlog?

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Aloysius Livius van Broughton
Marc, zoon van Eliot de Wispelturige en Inga met de Grote Vlechten, Dochter van Octa van Kent, Zoon van Hengest van de Saksen.
Brutus Livius van Steeple Langford
Perin van Tisbury

Vroege lente 525, Old Sarum

In Sarum kom de ridders Perin, Aloysius en Brutus bijeen. Vorige winter hebben zij opdracht gekregen van Hoge Koning Arthur om zich voor te bereiden op de strijd tegen de Saksen in Kent, nadat Sir Marc, zoon van Eliot de Wispelturige en Inga met de Grote Vlechten, Dochter van Octa, Cyning van Kent, Zoon van Hengest van de Saksen, zo brutaal was om weg te lopen van een feest, georganiseerd door Hoge Koning Arthur. 
De ridders willen Hoge Koning Arthur tot rede brengen. In 518 is er nog strijd geleverd tegen de Saksen. En hoewel de Saksische dreiging flink is verminderd, zijn er ook weinig ervaren Britse troepen over. Nu weer een strijd leveren zal een erg onzekere uitslag hebben. Hoge Koning Arthur als vazal van Octa, Cyning van Kent, daar willen de ridders niet eens aan denken. 

Sir Perin van Tisbury

Sir Aloysius wil proberen om Hoge Koning Arthur af te leiden met een liefdesdrank. Vorig jaar zijn er tenslotte een aantal leuke prinsessen geïntroduceerd en Arthur leek het goed te kunnen vinden met Theophanu, een Byzantijnse prinses. Een huwelijk nu zal hem afleiden van zijn wraakgevoelens. Sir Perin heeft een zelfde idee, maar wil Arthur ziek maken. Dan is hij te ziek om oorlog te voeren. 

Sir Aloysius benadert de belangrijkste druïde van Brittannië en vertelt hem over zijn zorgen. De Druïde kan zijn betoog volgen. Zelf geeft hij niets om de Saksen, maar hij is zich er wel van bewust dat er een tijd van sterven en verandering is, en een seizoen van groei. En hij hoopte dat het seizoen van dood en verderf achter ons zou liggen en dat Arthur zich op groei en bloei kon concentreren. Hij begrijpt de zorgen van Aloysius en zal deze ook zo bij Hoge Koning Arthur onder de aandacht brengen. 
Daarna gaat Sir Aloysius ook langs bij Bisschop Dubricius, om deze ook zover te krijgen dat hij in wil praten op Hoge Koning Arthur. Als voorvechter van het Christendom is hij natuurlijk eerder voor vrede dan voor oorlog. Ook Dubricius is overtuigd van de wijze woorden van Aloysius en probeert zijn boodschap onder de aandacht te brengen bij de Hoge Koning. 

Camelot

De ridders gaan naar Camelot. Aldaar probeert Sir Aloysius om de Hoge Koning te spreken te krijgen. Dat is geen groot probleem. Maar wanneer Sir Aloysius aanstuurt op vrede, ontsteekt de Hoge Koning in woede. Hij heeft al gezegd dat hij tegen de Saksen op zal trekken en hij wil nu geen advies over vrede! En als Sir Aloysius te laf is om slag te leveren tegen de Saksen, zoals zijn oom dat deed in de Slag van Badon Hill, dan kan hij net zo goed nu meteen vertrekken. Sir Aloysius vraagt nog even na of hij zich dan niet aan zijn eed moet houden. Maar een woedende Arthur ontslaat Sir Aloysius van alle eden tussen hen.
(Dit is wat een Hate Saxons passion van 19 voor je doet. Bovendien rolde Arthur erg ongelukkig op zijn reckless)
Sir Aloysius had een uitslag als deze wel min of meer verwacht. Hij begeeft zich naar zijn vriend Perin en bespreekt de toestand met hem. Sir Perin schrikt behoorlijk van deze ontwikkelingen. Het is wel duidelijk dat Arthur een zoon is van zijn onbesuisde vader, Koning Uther.
Dat doet hem er aan denken. Zijn vader heeft een aantal edelen indertijd zover gekregen dat Cerdric van de Gewissie ooit een document tekende, waarin de rechten en plichten tussen ridders en koningen beschreven waren. Misschien is het een idee om dat document weer eens van stal te halen.

Sir Perin verspreidt via zijn minstreel troupe Spears and Roses het gerucht dat zijn vader, Caulas, Duke van Salisbury en Earl van Devon en Wessex, momenteel in Klein Brittannië op sterven ligt. Als betrokken oudste zoon, moet hij daarheen natuurlijk. Hij is van plan om de heilloze strijd tussen Hoge Koning Arthur en de Saksen aan zich voorbij te laten gaan en lekker veel cider te drinken. Hij pauzeert daarbij in Maidstone in Kent.
Sir Aloysius begeeft zich naar Maidstone in Kent en vervoegt zich bij Sir Marc. Daar beraadslagen zij verder. Hoge Koning Arthur kan nauwelijks nog winnen. Zijn troepen uit Salisbury zullen niet volgen. In Silchester is de opstand neergeslagen, maar is het nog steeds onrustig. De troepen uit Cornwall, van zijn verbannen zuster Morgaine le Fay zullen ook niet komen. Dan kan hij alleen rekenen op zijn persoonlijke troepen en de troepen van kleine koninkrijken als Bedegraine, Malahaut en Lindsey. Niet voldoende om te kunnen winnen van de Saksen.

Sir Brutus van Steeple Langford

Sir Brutus is ook in Maidstone. Hij bezoekt daar zijn peet-tante Morgaine. Zij leeft daar bij haar beste vriendin, Guinevere, Cwene van Kent en zorgt voor een van haar zoons, Gwydion. Brutus vraagt haar om hulp. Is een liefdesdrank niet mogelijk om Hoge Koning Arthur af te leiden van zijn rampzalige plan.
Morgaine weet raad. Maar daarvoor heeft zij de schede van het zwaard van Arthur nodig. Brutus denkt niet dat hij in staat is om dat te halen.
Brutus maakt ook zijn excuses aan Sir Marc. Hij is bang dat het zijn aanwezigheid was die Hoge Koning Arthur zulke vreselijke dingen liet zeggen. Maar Sir Marc vergeeft het zijn jonge vriend zonder problemen. Het is Arthur, die beledigingen heeft geuit, en dat moet opgelost worden.

Ondertussen trekt Hoge Koning Arthur op naar Kent met de mannen die hem willen volgen. Het zijn er minder dan hij verwachtte. Hoge Koning Arthur heeft met een boodschap van haat en nijd een aantal mensen op de been gekregen, maar erg enthousiast is het allemaal niet. De oudere ridders in zijn dienst verbazen zich erover, dat zij ooit hebben getwijfeld aan de afkomst van Arthur. Hij is nu precies zijn heethoofdige vader Uther.
Sir Marc daarentegen brengt via de Stenen Tempel Gidsen het verhaal naar buiten dat Hoge Koning Arthur Pendragon zich onbetrouwbaar opstelt. Ridders en edelen hebben dure eden gezworen en deze ook in de praktijk trouw gedaan. Maar de Hoge Koning schuift dat allemaal aan de kant. Deze Hoge Koning is de trouw van zijn leenheren niet waard!

Sir Perin ziet al welke kant dit op gaat. Hij probeert nog eenmaal vrede te bewerkstelligen. In Kent zet hij zijn tent op in het pad van Hoge Koning Arthurs leger. Uiteraard wordt hij binnen de kortste keren gespot door de verkenners van Hoge Koning Arthur. Sir Perin verzoekt beleefd of de Hoge Koning zich wil vervoegen bij één van zijn trouwe onderdanen.
Hoge Koning Arthur Pendragon komt. En Sir Perin zorgt ervoor dat hij een vermoeid ogende Hoge Koning Arthur voorziet van geroosterde kip en koud bier. Dan steekt hij van wal. Hij spreekt over het mooi Brittannië en dat de Saksen niet langer gezien moeten worden als een adder aan de borst van de Britten, maar juist als een mooie rozenstruik in de tuin van Logres. En ja, rozen hebben doornen, maar daardoor waarderen we hun schoonheid juist meer. Hoge Koning Arthur Pendragon is geraakt door dit gloedvolle betoog (Courtesy en Orate succes). Hij kalmeert wat en stemt toe met een laatste overleg met Sir Marc, om een oorlog af te wenden.
Terwijl Perin in gestrekte galop naar Maidstone gaat om Sir Marc te halen, geeft hij zijn pages de opdracht om te spreken over Vrouwe Ysolde en Vrouwe Ygritte, de tweelingzussen van Sir Marc en Cyning Octa. Zij zijn twee prachtige, roodharige, jonge prinsessen, even knap als hun moeder, Inga met de Grote Vlechten.
In Maidstone is Sir Marc erg onder de indruk van het relaas van Sir Perin (Critical Merciful Britons +6). Hij gaat in een vergevingsgezinde stemming naar het kampement van Sir Perin en treft daar Arthur. De beide partijen leggen hun meningsverschil bij. Sir Perin zorgt voor nog meer kip en bier. Hijzelf gooit iedere keer discreet zijn bier in een potplant (Indulgent fail), maar Sir Marc en Hoge Koning Arthur drinken stevig door (Indulgent succes).
Uiteindelijk zetten Marc en Arthur gearmd het "Egeltjeslied" in. Dan weet Perin dat hij succesvol is geweest.

The billygoat's habits, though pungent and weird, 
you've got to accept if it's him that you'd ball: 
he don't use cologne, he just cums in his beard, 
and the hedgehog can never be buggered at all.

Hoge Koning Arthur vraagt nog naar Vrouwe Ysolde en Vrouwe Ygritte en Sir Marc vertelt enthousiast dat hun Vlechten nog groter zijn dan die van hun moeder, Inga met de Grote Vlechten! Arthur wordt erg enthousiast en wil de jongedames graag ontmoeten. Hij stelt Perin, die hem zo goed geholpen heeft, aan als zijn belangrijkste adviseur. En hij wil graag naar Maidstone. 

Maidstone, Kent

De volgende morgen begeven Hoge Koning Arthur en zijn gevolg zich met Sir Perin en Sir Marc naar Maidstone, waar Cyning Octa nog steeds hof houdt. Hoge Koning Arthur heeft last van een kater en vraagt iedereen om zachtjes te doen. 

Sir Aloysius van Broughton

Sir Aloysius smeedt het ijzer wanneer het heet is. Hij benadert zijn voormalige Koning gekleed in het wit, biedt hem zijn schild aan en zegt dat hij op zoek is naar een Leenheer. Hoge Koning Arthur wordt overvallen door schuldgevoel. Hij voelt hoe zeer hij Sir Aloysius, die hem nooit slecht advies heeft gegeven, die altijd Stem der Redelijkheid was, zelf de Enige Geestelijk Gezonde Ridder, slecht behandeld heeft. Overmand door emoties valt hij Sir Aloysius huilend in de armen beloofd hem weer in zijn rechtmatige positie aan te nemen. Sterker nog, hij neemt iedereen weer in genade aan. Hij heeft zich bij vlagen erg slecht gedragen...
Sir Perin luistert toe en roept meteen Morgaine. Nu Arthur in een vergevingsgezinde bui is, is het tijd om deze splijtzwam in de koninklijke familie misschien ook te helen. Morgaine smeedt het ijzer ook wanneer het heet is en legt meteen haar sores met haar broertje bij. 
Verder introduceert Sir Perin ook meteen Vrouwe Ysolde, dochter van Sir Eliot de Wispelturige en Inga met de Grote Vlechten, dochter van Octa, Cyning van Kent, zoon van Hengest van de Saksen bij Hoge Koning Arthur. Zij draagt haar rode haar in mooie vlechten, heeft daar zeer symbolisch rozen in gevlochten (Als Saksische vrouw heeft ze Nordic Charm in plaats van flirting en ze heeft de Womans Gift van Pretty +10 App, net als haar moeder Inga).  
En net als een generatie geleden Sir Eliot van Burcombe deed (in 499), valt Hoge Koning Arthur als een blok voor haar (Arthur Amor Ysolde 20 en Ysolde Amor Arthur 16). Een huwelijk is snel gesloten en Hoge Koning Arthur keert met een Saksische Koningin terug naar Camelot. De ridders proberen niet teveel te denken aan Hoge Koning Vortimer en zijn Saksische bruid Rowena en de problemen die dat gaf.
Hoge Koning Arthur was eerder al min of meer verloofd met Theophanu, een prinses van het Oost-Romeinse Keizerrijk. Zij is zeer ontstemd dat zij zo terzijde is geschoven. 

Sir Marc vindt dat hij ook eens moet trouwen. Hij huwt Eleonora de Paris, Prinses van de Franken. Het is een woest heidens huwelijk waarbij hengsten en geiten geslacht worden ter ere van Wodan en Donar, de Goden van de Saksen. 

Wanneer Sir Perin teruggekeerd is in Old Sarum huwt hij Arabella di Torino in de grote Oecumenische kathedraal van Sarum, die ooit nog gebouwd zijn door zijn vader Sir Caulas van Tisbury en Sir Eliot de Wispelturige. 

Sir Brutus huwt Flavella di Torino tijdens een Heidense ceremonie, voorgegaan door zijn peet-tante Morgaine bij de Dans der Giganten. 

Winterphase 525/ 526

Aloysius verliest zijn vrouw Evalina van Burcombe. Aan een goed huwelijk komt een einde wanneer zij sterft in het kraambed. Misschien had zij niet vijf kinderen in 8 jaar moeten krijgen. 

De neef van Sir Perin, Lucius, doneert geld aan Saksen. 

Sir Brutus wordt aangevallen door zijn buren, de ridders van Deptford vallen zijn landerijen aan. Even later wordt duidelijk waarom. Zijn jongere broer, schildknaap Benno (vernoemd naar zijn beroemde oom) heeft een dochter van de Heer van Deptford zwanger gemaakt. Zij bevalt van een dochter. Kennelijk is de Heer van Deptford niet geïnteresseerd in een schadevergoeding of een huwelijk, hij wil bloed zien. 

En Sir Marc mag een nichtje verwelkomen. Zijn broer Octa krijgt een dochter bij zijn vrouw Guinevere, hij noemt haar Rowena, naar zijn oudtante. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten