Hoewel mijn leven natuurlijk draait om mijn nieuwe spruit, gaat het leven elders in de wereld gewoon door.
Op 11 augustus is Aung San Suu Kyi toch veroordeeld voor het ontvangen van bezoekers in haar huis, waar zij onder huisarrest stond. Haar hing een lange gevangenisstraf boven het hoofd. Maar de leider van het regime, Than Shwe, heeft die straf omgezet in nog eens anderhalf jaar huisarrest. Op deze manier kan hij genadig lijken en er toch voor zorgen dat Aung San Suu Kyi geen rol kan spelen in de verkiezingen die gepland staan voor 2010. Deze actie werd uiteraard veroordeeld door de rest van de internationale gemeenschap, maar dat maakt voor het Birmese regime weinig uit. Zolang zij kunnen rekenen op de steun van China, kunnen zij blijven doen wat zij willen.
En daar zijn nu ook nieuwe ontwikkelingen gaande. In de noordelijke staat van Birma, Shan State, zijn onlusten uitgebroken. Rebellen verzetten zich daar tegen het Birmese leger en de Chinese bevolking aldaar ontvlucht de regio en trekt naar China, met 10.000en tegelijk. China zit niet te wachten op vluchtelingen en de Chinese economische belangen in Shan State zijn aanzienlijk, die door de gevechten ook onderuit gehaald worden.
In Shan State zijn de lokale rebellen diep verweven met allerlei vormen van illegale handel, waaronder de opiumhandel, daarmee financieren zij hun verzet tegen het regime. Een van de rebellenleiders, Khun Sa, heeft jarenlang een prijs in Amerikaanse dollars op zijn hoofd gehad, omdat hij verantwoordelijk was voor een groot deel van de heroïne die naar de VS ging. Sinds de late jaren '80 is er min of meer vrede tussen de rebellen en de Birmese regering, waardoor ook de Birmese regering profiteert van de handel in opium. Khun Sa heeft bijvoorbeeld onder de bescherming van de Birmese regering zijn laatste levensjaren in Rangoon gewoond.
De Chinese belangen richting zich vooral op mijnbouw, houtkap en handelijk in zeldzame dieren, allemaal illegaal. Deze nieuwe onlusten verstoren de handel. Door deze onlusten kan Birma de belangrijke steun van China verspelen. Wanneer zij hun laatste invloedrijke bondgenoot kwijt zijn, kunnen zij waarschijnlijk niet langer hun regime in stand houden. Ook kunnen zij dan niet langer rekenen op ineffectieve druk van de internationale gemeenschap. Zou dit dan het begin van einde zijn voor het regime?
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi
Recente opstand
Shan State
Geen opmerkingen:
Een reactie posten