Net een artikel gelezen over de mysterieuze bijensterfte, een fenomeen waarbij bijenvolken plotseling lijken te overlijden. Dat is ernstig want bijen spelen een belangrijke rol in het bestuiven van bloemen, zodat planten verder kunnen met hun voorplantingscyclus. Wanneer dat stopt of sterk verminderd hebben we een groot probleem.
Lange tijd was het onduidelijk waardoor de bijeensterfte werd veroorzaakt. Mensen, chemische stoffen, parasieten, een combinatie van alle drie of misschien iets totaal onbekends? Maar dit artikel betoogt dat bijen slecht tegen landbouwgiffen kunnen en dat kleine hoeveelheden, die wel binnen de normen blijven, ook al teveel zijn voor de bijen. Nog niet alles is helemaal duidelijk, maar bijen hebben dus wel hulp nodg. Ze moeten toegang hebben tot onbesmette nectar van onbespoten bloemen.
Artikel
Maar ja, wat doe je eraan? Nou, drachtplanten planten bijvoorbeeld. Er zijn planten die bijzonder veel nectar of stuifmeel maken en daarmee aantrekkelijk zijn voor bijen (en vlinders). Hoe meer er daarvan in de tuin staan, hoe fijner de bijen dat vinden. Nu moet ik nog steeds de voortuin inrichten. Aangezien dat een stukje terrein is, waar de kids niet zullen spelen, kan ik daar wat meer uit mijn dak gaan met planten. En dan kan ik meteen wat drachtplanten meenemen, zoals Vingerhoedskruid, Krokussen, Zonnebloemen, Stokrozen en Monnikskap.
Bijen
Drachtplanten
Meer drachtplanten
interessant! Via odin (pakket) kun je ook zaad kopen speciaal voor bijen en een stukje van het geld gaat naar de odin imkerij.
BeantwoordenVerwijderenlink: http://www.odin.nl/nl/bijen/index.htm
Hoe meer bijen er in je tuin komen, hoe minder wespen. Dus ik raad aan ook wat van die lekkere bijenplanten in de achtertuin te zetten. Het zijn hele vriendelijke beestjes.
BeantwoordenVerwijderen