The A-Team is gemaakt door Joe Carnahan met belangrijke rollen voor Liam Neeson (Kinsey, The Lion, the Witch and the Wardrobe), Bradley Cooper, Sharlto Copley (District 9), Quinton Jackson en Gerald McRaney (The Never Ending Story).
Ik zou willen dat er een plan B was... |
Dan, de film.
Here be Spoilers...
Het begint met Hannibal Smith (Neeson) die in Mexico samen met een maatje, Face (Cooper) een lokale druglord probeert neer te halen. Dat gaat natuurlijk mis, om de boel recht te breien, carjackt Hannibal het zwarte busje van een toevallig passerende zwarte man, B. A. (Jackson). De reddingsmissie gaat goed. Dan moet er ook nog een Murdock (Copley) uit een hospitaal gehaald worden. De druglord gaat ook nog dood, omdat alle elementen van een goed uitgedacht plan samenkomen.
Fast forward 8 jaar (knipper op het verkeerde moment met je ogen en je mist het) en het A-Team heeft een reputatie opgebouwd als Team Insane, die alles kunnen. Maakt niet uit hoe wild of gek de missie, zij kunnen de opdracht klaren. Ze zitten in Irak en zijn betrokken geweest bij allerlei wilde missies. En dan komt er natuurlijk een laatste, wildste missie.
Kennelijk heeft Saddam in zijn jonge jaren een geldpers gehad, samen met originelen van Amerikaanse dollars. Daarmee kon hij niet van echt te onderscheiden dollars drukken (en uitgeven). Deze geldpers en bijbehorende originele drukplaten moeten gevonden en teruggebracht worden. Eigenlijk wil de lokale generaal (McRaney) daarvoor een ingehuurde huurlingengroep gebruiken. Maar Hannibal voelt dat hij het allemaal beter kan. Zeer subtiel geeft de generaal nog aan dat hij de A-Team geen dienst bewijst wanneer hij het hen laat doen (Evil alert, evil alert!), maar hij laat zich overhalen. Een spannende actiesequentie later zien we inderdaad dat de A-Team opgelicht wordt, het lijkt erop alsof ze wilden vluchten met de drukplaten, en hun generaal-opdrachtgever is net ontploft.
Arrestatie, krijgsraad, ontdaan van militaire rang, gevangenis. Maar dan, een CIA agent die Hannibal belooft dat hij (de agent) zijn (Hannibals) naam kan zuiveren, wanneer Hannibal de drukplaten weet te vinden en over te dragen aan de CIA.
Een hele hoop gehannes (met ontploffingen) volgt en dan blijkt dat de CIA Agent samen met de (niet zo heel dode) generaal en de huurlingen een complot hadden om de drukplaten en pers voor zichzelf te stelen. De CIA, zodat ze niet langer afhankelijk zouden zijn van subsidie van de VS. En de generaal en huurlingen, omdat ze gewoon smerig rijk wilden worden. Maar kennelijk waren ze ook heel dom, en besloten ze elkaar dwars te zitten, terwijl dat helemaal niet nodig was (je kan blijven drukken).
De A-Team weet dat allemaal te bewijzen, waarna ze alsnog gearresteerd worden. Ontsnappen uit de gevangenis is namelijk een misdaad, ook wanneer je onschuldig vastzit. Aftiteling met een mooie sequelhook.
De film viel tegen. Voornamelijk omdat de film te veel wilde. Er worden drie verhalen in één film verteld. Hoe het team bij elkaar kwam, hoe het team in de problemen kwam en hoe het team zijn naam zuiverde. Een van die drie verhalen was wel voldoende geweest voor een film.
Daarnaast was de charme van de serie dat het A-Team vooral lokale, kleinschalige problemen oploste, terwijl ze werkten aan hun eigen probleem (dat ook relatief klein was). In de film wordt het A-Team gelanceerd als een soort Jason Bourne-team. Ze zijn betrokken bij high-level internationaal terrorisme/ spionage/ criminaliteit en de stabiliteit van de Amerikaanse Dollar staat op het spel. Maar ze blijven dezelfde lachwekkende stunts uithalen als in de jaren '80.
Het werkt net niet helemaal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten