Translate

dinsdag 17 maart 2015

Vodka met fruit

Het ziet er niet alleen lekker uit, het is ook lekker. 
Een hele tijd geleden alweer postte ik hier wat over hoe ik mijn oogst verwerkte. Ik was van plan om wat Bramen en Frambozen die ik had geoogst uit eigen tuin een tijd te laten trekken in de vodka, met wat suiker, in de hoop dat dat iets lekkers op zou leveren, lekkerder dan pure vodka in elk geval.

Afgelopen week had het fruit een half jaar staan trekken in de vodka met suiker. Ik vond dat het tijd was om te kijken hoe het geworden was. Bij de Blokker heb ik twee hersluitbare glazen flessen kunnen kopen van een halve liter.

Bormioli Rocco inmaakfles 500 ml
Bormiolo Rocco inmaakfles

Toen heb ik een trechter in de fles gestoken en daar wat laagjes keukenpapier in gedaan. Daar de vodka met alle fruittroep in gegoten en toen wachten tot het was doorgelopen. Dat duurde nog best lang. Ik denk dat ik voor een volgende keer investeer in wat neteldoek en de boel dan een nacht uit laat lekken in een grote kom. 
In ieder geval, uiteindelijk lekte alles wel door. En we konden de fruitresten nog gebruiken over het ijs. Na vijf in vodka verzadigde bramen had ik wel weer genoeg gehad. 

Wat we uiteindelijk overhielden was een dieprood, helder drankje. De kick van de vodka was verzacht door de suiker en het fruit. Maar e was gelukkig niet teveel suiker bij gegaan. De fruitsmaak was nog lekker fris en zurig. En als het dan ijs en ijskoud uit de vriezer komt is het wel heel erg lekker. 

Dit is zeker voor herhaling vatbaar en ik kijk er naar uit om in de toekomst wat te experimenteren. Met pruimen is traditioneel, maar misschien ook met sinasappel en citroen?

maandag 16 maart 2015

In the darkness he made a great light

Terry Pratchett is overleden! De schrijver van de Discworld serie (waar ik vanaf het redelijke begin een fan van was), van Good Omens, Nation en de Bromeliad trilogie is niet meer.

Het komt niet geheel onverwacht natuurlijk, hij leed al jaren aan de ziekte van Alzheimer en ging de laatst tijd hard achteruit. Maar ik ben toch even van de kaart.


Ik begon zijn Discworld - boeken te lezen in het Nederlands, ik leende ze nog uit de Bibliotheek van Baarn. Het eerste boek in die serie, De Kleur van Toverij, kwam in 1991 in het Nederlands uit. Ik zal het in de loop van de jaren '90 voor het eerst opgepakt hebben. Ik was er meteen aan verslingerd. Ik zal toen een jaar 14, 15 zijn geweest. Maar de referenties aan de Drakenrijders van Pern en de verhalen van Fafhrd en Grijzer Muizer herkende ik wel al.
De eerste boeken uit de serie waren leuk, maar hingen vooral aan persiflages van eerdere werken uit de wereld van de SF en Fantasy. Met Meidezeggenschap werden de standaard Fantasy-ideeën over magie en mannen en vrouwen op hun kop gezet, maar kon je al zien dat Pratchett meer zijn eigen stijl begon te ontwikkelen. Betoverkind was het eerste boek dat ik ook in het Engels las (Sourcery) en sindsdien heb ik niet meer teruggekeken.
Hoewel de Nederlandse vertaling enorm goed is en met veel liefde en deskundigheid gemaakt is, vind ik het toch altijd prettiger om Engelse verhalen in het Engels te lezen (Hetzelfde geldt ongetwijfeld ook voor verhalen in het Russisch en Spaans, maar ja, dat gaat voor mij niet).

Naar mijn idee het eerste boek waarin Pratchett echt zijn eigen stijl vindt en de losse parodie loslaat, is Wyrd Sisters (en deelt een belangrijke hoofdpersoon met Meidezeggenschap), een parodie op het Schotse Toneelstuk van William Shakespeare, hoewel er ook verwijzingen inzitten naar Hamlet en King Lear

Kort daarna ontdekte ik ook de site  L-Space, waar de boeken van Terry Pratchett geanalyseerd werden. Daar heb ik ook nog veel tijd rondgebracht. Maar intussen wordt die site niet meer onderhouden helaas.
Inmiddels waren de Wikipedia en TVTropes sites steeds populairder aan het worden en aangezien Terry Pratchett ook erg populair was onder mensen die sites als Wikipedia en TVTropes leuk vinden, was daar al snel veel over hem en zijn werk te vinden.


Terry Pratchett heeft ook een keer samengewerkt met Neil Gaiman aan het book Good Omens, wat ik indertijd echt fantastisch vond (en nog steeds vind). Ik heb het zelfs aan meerdere mensen in mijn vriendenkring cadeau gedaan. Vanwege dat boek ben ik ook andere boeken van Gaiman gaan lezen, zoals Neverwhere, American Gods, Stardust en Coraline.

Ik ben niet de enige die van de kaart is door het overlijden van Terry Pratchett, het stond in de Nederlandse kranten, en een webcomic die ik volg heeft er ook al aan gerefereerd.

In de Volkskrant, Volkskrant, Trouw en NRC
TVTropes
XKCD

zondag 15 maart 2015

Pendragon XXI - Blast from the past



In deze sessie hebben we een gastrol. De zoon van een van onze spelers speelt mee. Hij speelt met Brikus, zoon van Sir Benno. De speler van Sir Benno heeft dit karakter al eens eerder gemaakt, omdat Sir Benno natuurlijk al wat ouder is en waarschijnlijk niet lang meer te leven heeft. Ideaal om even overgenomen te worden door een gast-speler.

Verder heb ik deze keer voor het eerste gebruik gemaakt van een complexere random events tabel in de Winterphase. We rollen erg vaak dat er familieleden verdwijnen en we wilden wat meer variatie. Hier heb ik een andere tabel vandaan getoverd. En hier is meer te vinden.

Inmiddels hebben we ook al weer twintig (XX!) gespeeld sinds we in januari 2013 voor het eerst bijeenkwamen. Ik vind dat we er even bij stil moeten staan.
...
En dan nu door naar het avontuur.

EDIT: Ik kwam er net achter dat ik me verteld heb, dit is sessie 21. sessie 20 is ongemerkt voorbij gegaan.

Pendragon Pagina
Geschiedenis tot nu toe
Benno van Steeple Langford
Brikus, zoon van Benno en Taxus
Caulas van Tisbury
Eliot de Wispelturige van Burcombe
Gilbert van Berwick St James
Ignaeus Livius van Broughton

16 mei, 498 A. D. , Sarum, Salisbury

Terwijl Hoge Koning Uther en Koning Bademagu van Somerset een huwelijkscontract wilden tekenen tussen Vrouwe Jenna van Salisbury en Koning Bademagu, kwam er een bediende binnenrennen om te vertellen dat Prins Arthur halfdood in een van de weiden lag, van zijn paard gevallen.
Uther ap Constantin
Hoge Koning van Brittannië

Bademagu
Koning van Somerset
Jenna
Vrouwe van Salisbury

Wanneer de ridders naar de weide rennen om kijken hoe het met de jonge prins gaat, zien zij dat hij in de weide ligt, waar het strijdros van Koning Uther alleen gehouden werd. Deze grote hengst is als alle strijdrossen enorm agressief en zou voor gevechten tussen de andere paarden hebben gezorgd, vandaar dat hij in een apart weiland stond.

Niet voor kleine jongetjes

Prins Arthur is nog maar een jaar of 7, veel te jong om bij zo een hengst in de buurt te komen. Maar kennelijk heeft hij dat toch gedaan, is erop geklommen en er toen weer afgegooid. Arthur heeft een eigen pony, die veel geschikter is voor hem. En die ook in een van de andere weiden te vinden is. Dus wat heeft hem bezield om bij het strijdros van zijn vader te gaan kijken? En waarom kreeg hij die mogelijkheid? Waar waren de staljongens die dit soort ongelukken moeten voorkomen?
Sir Ignaeus treedt doortastend op en zorgt ervoor dat er een kleine brancard geregeld wordt, zodat de jonge prins zo voorzichtig mogelijk naar het kasteel van Sarum vervoerd kan worden. Daar ligt hij in een kamer bij te komen van zijn avontuur. Het lijkt erop dat hij zal blijven leven, maar dat is meer geluk dan wijsheid.

Ondertussen heeft een jongeman zich gemeld bij de poorten van Sarum. Hij noemt zichzelf Brikus, zoon van Taxus. Hij is op zoek naar zijn vader, Sir Benno. Hij was eerst al bij Steeple Langford geweest, maar hoorde daar dat Sir Benno naar Sarum was gegaan.
Sir Benno ontmoet deze jongeman en de familiegelijkenis valt niet te ontkennen, maar Sir Benno is nooit getrouwd geweest, dus waar komt deze jongeman vandaan? Brikus onthuld dat 21 jaar geleden (in 477 A. D.) Sir Benno in het bos een ontmoeting heeft gehad met Vrouwe Taxus. Daaruit is Brikus voortgkomen. De afgelopen 21 jaar heeft hij bij zijn moeder geleefd, maar nu is het tijd dat hij ook zijn menselijke kant leert kennen. Hij wil graag tot ridder geslagen worden door zijn vader.
(Brikus is de zoon van een faerie en Sir Benno, vandaar dat hij ook verschillende Faerie eigenschappen heeft. En natuurlijk connecties via zijn moeder in het land van Faerie)Sir Benno is nooit getrouwd geweest en heeft geen eigen kinderen, maar familie is het wel het belangrijkste dat hij heeft (Love Family Passion van 20!). Vandaar dat hij erg geëmotioneerd is om te weten dat hij nu een zoon heeft! Hij wil maar wat graag zijn eigen zoon tot ridder slaan. Maar hiertoe is het wel belangrijk dat zijn zoon kennis heeft van de dappere geschiedenis achter het wapen van de familie van Steeple Langford.
Sir Benno verliest zich in een lang en onsamenhangend verhaal over de waarden van het ridderschap in combinatie met een mooie vrouw, een grote beer en een enorm vat bier.

Terwijl Sir Benno zijn zoon leert kennen en Prins Arthur herstelt van zijn verwondingen, vragen de andere ridders zich af wat er achter het ongeluk met Prins Arthur kan zitten. Was het wel een ongeluk of juist een regelrechte aanslag? Wie wil Prins Arthur uit de weg hebben?
Koning Madoc van Eburacum? Hij is nu Koning van Eburacum en omliggende landen, is dat niet genoeg voor hem? Bovendien is hij erkend als oudste zoon van Hoge Koning Uther, is Arthur echt een bedreiging voor hem?
Koning Lot dan? Die was altijd buitengewoon ambitieus. Maar wat heeft hij te winnen bij de dood van Prins Artur. Meer chaos? Dat zou hem wel uitkomen.

Die avond stelt Sir Benno zijn zoon Brikus voor aan Hoge Koning Uther. Uther is onder de indruk van deze knappe jongeling, die de trots moet zijn van zijn vader. Hij mag zich gelukkig prijzen met zulke koene ridders in zijn dienst.

Die avond brengt Brikus door in de kathedraal van Salisbury. Hij voelt zich daar wonderwel thuis, aangezien deze kathedraal is gebouwd met input van de heidense Sir Eliot en de christelijke Sir Caulas. De oecumenische sfeer spreekt hem zeer aan (Energetic succes, als half-fairy heeft hij wel last van klokgelui, -5 op alles soorten rolls wanneer hij een klok hoort luiden).
Sir Benno ziet erop toe dat hij de andere leden van zijn familie niet verwaarloosd. Hij is nu ook de voogd van de kleine Morgaine en hij neemt de moeite om haar mee te nemen naar de kamer waar haar kleine broertje slaapt. Prins Arthur is er beter aan toe, maar hij slaapt nog steeds. Morgaine vertelt dat er eerdere aanslagen zijn gepleegd op de kleine prins. Hij is een keer vergiftigd. Iemand probeert chaos te creeëren door hem uit de weg te ruimen. En misschien de weg vrij te maken naar de troon van Logres of misschien zelfs heel Brittannië.
Ze verzucht dat ze wilde dat ze nog in Cornwall was.
Sir Benno bedenkt dat het hoog tijd wordt om Arthur ergens onder te brengen waar hij veilig is, waar iedere vreemdeling op zal vallen en waar de kleine prins scherp in de gaten gehouden kan worden. Maar ook bij iemand die volstrekt ambitieloos is en de aanwezigheid van de kleine prins niet in zal zetten voor politiek gewin. Sir Benno dacht daarbij aan Sir Ignaeus, maar die is inmiddels aangewezen als regent voor de jonge Robert. En niet onopvallend genoeg meer.

Sir Ignaeus ziet in de aanval op Prins Arthur de hand van Koning Lot, die heeft baat bij chaos, hoewel hij waarschijnlijk nooit Koning van Logres kan worden, laat staan Hoge Koning.

17 mei, Pinksteren


Vandaag is het Pinksteren, De dag begint met een mis in de kathedraal van Salisbury. Aan het einde van de mis treden Koning Bademagu en Vrouwe Jenna met elkaar in het huwelijk, tot grote opluchting van alle aanwezigen. Een mogelijke oorlog tussen Somerset en Salisbury is hiermee van de baan.
Daarna is het tijd dat jongemannen tot ridder worden geslagen. Zoals altijd zijn er verschillende jongemannen die hiervoor in aanmerking komen. Maar de meest vooraanstaande is natuurlijk Brikus, zoon van Sir Benno. Na de ceremonie en de ridderslag door zijn vader, staat hij op als Sir Brikus en zal hij zijn plaats onder zijn mede-ridders innemen. Zijn vader geeft hem het landgoed Botley in leen, dat hijzelf in 495 van de Gravin van Rydychan in leen kreeg, voor verleende diensten.

Sir Brikus,
zoon van Benno en Taxus

Sir Brikus probeert nog in vliegende vaart op zijn paard te springen, maar dat lukt hem niet. Desondanks maakt hij een goede indruk en is dit een van de beste dagen van zijn leven.
De rest van de dag is een groot feest, er is een huwelijk te vieren, wat reden is om allerlei suggestieve liedjes van stal te halen. Hoge Koning Uther en zijn Koningin Ygrainne zijn ook aanwezig bij het feest. De onwaarschijnlijke schoonheid van Ygrainne, die er in 491 A. D. voor zorgde dat Uther ten strijde trok tegen een van zijn eigen hertogen, is nog niet verminderd. Sir Eliot ziet haar nu voor het eerst langdurig van dichtbij en is aardig van haar onder de indruk (Amor Ygrainne 11), maar nog niet zo erg als Sir Gilbert (Amor Ygrainne 17).

Sir Eliot papt aan met een hofdames van Ygrainne en die laat vallen dat zowel zij als Koningin Ygrainne als heidenen niet gelukkig zijn aan het steeds christelijker wordende hof van Koning Uther. Sir Eliot is ook heidens en kan zich daar wat bij voorstellen.
Sir Gilbert heeft zoals altijd de Saksen aan zijn hoofd. Hij maakt nu van de gelegenheid gebruik om een speech te geven. Het is vrede tussen de Koningen van Brittannië, onder de rechtvaardige Hoge Koning Uther. Het is nu tijd om de Saksen het land uit te gooien, te beginnen in Kent! Sir Eliot die ook een diepe haat voor de Saksen koestert, is het geheel met hem eens en stormt meteen naar buiten om Saksen te doden!

Sir Gilbert heeft in de nasleep van zijn succes met zijn speech een kort gesprek met de Koningin. Dit is een moment dat hij voor de rest van zijn leven zal koesteren.
Sir Caulas papt als Kanselier aan met de Kanselier van Hoge Koning Uther.
Sir Benno en de kersverse Sir Brikus nemen geen deel aan de festiviteiten. Zij willen tijd met elkaar doorbrengen. Dat doen zij door Prins Arthur te bewaken, samen met Morgaine. Het valt hen op dat de hele avond niemand komt kijken naar de Prins. Alleen Morgaine lijkt om hem te geven. Hij wordt door zijn vader en moeder volledig emotioneel verwaarloosd. Dat kan niet goed zijn voor zo een kleine jongen.

Intussen is Sir Eliot in volstrekte razernij (Passion Hate Saxons) naar buiten gerend, op zijn paard gesprongen en naar het zuiden gereden, op zoek naar Saksen om af te slachten. Maar in de bossen ten zuiden van Salisbury komt hij geen Saksen tegen. Wel een beer, maar in het donker denkt hij nog steeds dat het een Saksische beer is. Dapper als hij is (Valorous Critical) hakt hij de beer al snel in stukken.
Nog niet uitgeraasd stormt hij door op zijn paniekerig paard. Hij komt een reus tegen. Maar ook deze hakt ridder Eliot snel in de pan.

18 mei

Sir Benno vraagt aan Koning Uther of het mogelijk is dat Prins Arthur ook in zijn huishouden wordt geplaatst, bij zijn zuster, Morgaine. Koning Uther wijst dit verzoek af, maar hij is het eens met Sir Benno dat het niet veilig is voor Arthur aan het hof in Caerleon. Hij laat Arthur plaatsen in het huishouden van Sir Gilbert van Berwick St. James.
Het plan leeft onder de ridders om volgend jaar een aanval te doen op Kent, zoals Sir Gilbert in zijn geïnspireerde speecht van de vorige avond al voorstelde.

Winterphase 498/ 499

Bradwina van Berwick St. James overlijdt aan een kinderziekte, zij was de dochter van de eerder overleden Grigor van Berwick St. James en de nicht van Gilbert.
Sir Gilbert is nog niet uit de problemen. Zijn vrouw Indeg verlaat het landgoed Berwick St. James, het gerucht gaat dat dit met een minnaar is. Zij heeft ook geld meegenomen.
Het gerucht gaat dat Sir Elias, een jongere broer van Sir Eliot, in het geheim een necromantiër is en zich inlaat met de doden. Aangezien Sir Eliot een heiden is en Annwn, de wereld van de doden wel vaker contact heeft met die van de levenden, ziet hij het probleem niet zo. Aan de andere kant, Christenen hebben een heel duidelijk idee over de doden laten rusten. Het kan zijn dat Elias met hen in de problemen zal komen.
Antony Livius, de jongere broer van Sir Ignaeus, krijgt een meisje, Gloria.
Sir Maurel, een oom van Sir Caulas doodt zijn vrouw. Sir Caulas moet wel optreden tegen deze misdaad en al snel hangt zijn oom te bungelen aan het touw.

maandag 9 maart 2015

De zon zet door.

Afgelopen weekeinde heb ik in mijn eigen tuin het een en ander gedaan om me voor te bereiden op het komende seizoen. Maar dit weekeinde was het weer alweer heerlijk en daar hebben we even flink gebruik van gemaakt.


De eerste lentebloemen bloeien al flink en daarvan krijg ik altijd zin in het nieuwe zomerseizoen. Ik kan ook zien dat de krokussen, die ik in de herfst van 2013 geplant heb, het deze lente al weer beter doen dan in 2014. Ze zijn duidelijk met meer.

Maar ja, als je handen jeuken, wat doe je dan? Dan ga je hard aan de slag. Een week of wat geleden hebben +Sander en ik al mest verspreid over onze volkstuin. Voor dit weekeinde had ik het plan om ook een paadje aan te leggen. Van de verbouwing van onze achtertuin en voortuin hadden we nog veel baksteentjes over. Prima om een paadje mee aan te leggen in een tuintje. Maar hoe krijg je die krengen daar? Ze zijn nogal zwaar. En met drie kinderen is alles een onderneming.
Sander ging in de morgen zwemmen met twee kinderen, en ik bleef achter met de kleinste. Toen die lekker in de schaduw in de tuin lag te spelen, heb ik de auto volgeladen met bakstenen (niet te veel, je wil de auto niet overbelasten). Toen Sander weer terugkwam, ging hij zonder kids maar met bakstenen naar de volkstuin. Daar dumpte hij de bakstenen en kwam weer terug. Op de volkstuinen bleken ook zo een beetje alle ouders van kinderen van de school van onze zoon daar met hun kids te zijn. Dus toen Sander nog twee keer op en neer ging, ging onze zoon mee om te helpen en te spelen. Dus die was er ook lekker de hele dag uit.

Terwijl Sander zich in het zweet werkte (bedankt kerel!) zat ik ook niet stil. Er werden wasjes gedraaid en gedroogd in het lentezonnetje (het geeft me altijd zo een ontzettend huiselijk gevoel, wanneer ik mijn was zie wapperen). Verder heb ik de wilde braam weggedaan. Het was een onding, met alle weerkhaakjes aan de naaldjes. Ik heb ook de Lavas-plant verplaatst. Deze heb ik al een tijdje en ik maar er te weinig gebruik van, maar komend jaar moet dat anders. Ook heb ik kervel uitgezaaid, Sander en mijn oudste dochter houden van Kervelsoep. Dus die worden binnenkort ook weer op hun wenken bediend.

En nu moeten de bakstenen nog recht gelegd worden, bessenstruiken moeten verplaatst worden, net als de rabarber, doornloze braam en frambozen. En binnenkort moeten de tuinbonen ook uitgeplant worden. Vandaag was een leuke start, maar er moet nog veel gebeuren.

En het is wel grappig om te zien hoe ik op een trend meesurf.
Trouw

zondag 8 maart 2015

Creatief prinsje

Deze post is verplaatst naar Jennifers Gezinsblog, lees daar verder over alles wat mijn gezin en familie aangaat.


donderdag 5 maart 2015

Nog een bladwijzer

Een week of wat geleden heb ik hier iets gepost over de geborduurde bladwijzers die ik voor mijn grote kinderen had gemaakt. Dat was nog een enorme hit (ik was ineens een hele coole mama) en de bladwijzers worden veel gebruikt. Daarna hadden de kids de hitfilm Frozen ontdekt. En toen kwam de uitnodiging voor het verjaardagsfeestje van nicht R. Zij en onze dochter zijn dikke vriendinnen en spelen graag samen. Onze dochter en ik hadden bedacht dat het dan leuk zou zijn dat nicht R. ook een bladwijzer zou krijgen. Ook met haar initialen erop en dan met iets uit Frozen, want dat was een mooie film en een van de karakters uit die film stond ook op de uitnodiging.


Dus ik ging weer aan de slag. Eerst ging ik op zoek naar Aida-lint. Het omzomen van de bladwijzers de vorige keer kostte nog best veel tijd en moeite, tijd en moeite die ik er eigenlijk niet voor overhad. En bij lint zijn de zijkanten in elk geval al gezoomd. Dit kon ik zonder al te veel moeite krijgen bij mijn wolwinkeltje in Gennep. Ik kocht een stuk van 7 cm breed, met 6 bosjes de cm, dus ruimte voor 42 kruisjes in de breedte. De lengte hangt af van hoeveel geld je wil uitgeven.


Toen natuurlijk een mooi plaatje. Voor de initialen van het monogram greep ik weer naar The Antique Pattern Library, waar de antieke boekjes van DMC, met hun monogrammen ingescand te vinden zijn. Ik gebruikte hetzelfde alfabet als voor de bladwijzers van mijn eigen kids (iedereen is tenslotte familie).

Elsa uit Frozen.


Voor het plaatje uit de film Frozen, greep ik naar Pinterest, en wel naar dit plaatje. Ik kan niet achterhalen van wie het is, maar zodra ik dat weet, voeg ik het toe. Er stond geen kleurensleutel bij, dus ik heb er een slag naar geslagen. 

En toen natuurlijk aan de slag. Hieronder is het resultaat te zien. Het patroon van Elsa had het juiste formaat. Erboven de initialen van de jarige job en eronder nog een zelfgemaakt sneeuwvlok patroon (ja dat moet eigenlijk met zes uitsteeksels, niet met acht, maar dit was makkelijker). De rand heb ik versierd met een serie oogjessteekjes. Ik heb afgewisseld tussen ruitjes van acht steekjes en hartjes van acht steekjes (de bovenste helft van de steken in een iets afgerondere vorm plaatsen).

De definitieve bladwijzer. 
De jarige job was er in elk geval heel blij mee. We hebben er nog een boek bijgegeven. Dus ze kan hem meteen gebruiken.

woensdag 4 maart 2015

maandag 2 maart 2015

Een nieuw tuinseizoen

Een nieuw tuinseizoen is begonnen! Vandaag was het voor het eerst in tijden en lekkere warme dag met wat zonneschijn en ik heb meteen van de mogelijkheid gebruik gemaakt.

Eerst heb ik mijn eigen moestuintje omgespit en meteen ook wat houtas en kalk in de grond gewerkt. Houtas bevat kalium, wat weer goed is voor de planten, vooral de groei van bloem en blad.  En kalk voeg ik toe omdat ik vorig jaar heel veel last had van levermos of parapluutjesmos. Zoveel zelfs dat de planten moeite hadden om door het mos heen te breken en uit te lopen. Levermos houdt van wat zure grond en met de kalk hoop ik dat tegen te gaan. De gedroogde koemest is goed voor alle plantjes. En door het allemaal flink de grond in te spitten, zorg ik ook voor wat meer lucht in de grond.

Daarna heb ik mijn tuinbonen, die ik eerst een dagje had laten weken in water, in potjes geplant. Deze wil ik nog even een boost geven, voor ze de grond ingaan. Ik hoop binnenkort via een bestelling nog wat meer tuinbonen te krijgen, wat ik vond ze heel erg lekker vorig jaar. Die gaan dan direct de grond in, tegen die tijd is het ook wat warmer. En dan krijg ik hopelijk ook een wat meer gespreide oogst.

Dan moet ik binnenkort weer wat meer zaadjes gaan planten. Nu ik een volkstuintje heb, kan ik daar het grote spul kwijt en dan wil ik in mijn eigen tuin wat meer de ruimte nemen voor andere dingen, die wat minder ruimte nemen, zoals verschillende soorten sla. De zuring kan ook weer terugkomen. en ik kan hopelijk ook wat meer kruiden de ruimte geven, dan alleen in de plantenbakken.

Op de plek waar nu nog de bessenstruiken staan, kan ik dan misschien ook wat meer bloemen en bloeiende planten planten. Daar moet ik nog eens goed over nadenken.