Translate

zaterdag 4 september 2021

Advocaat van de Duivel

Laatst keek ik weer eens een film uit de oude doos met onze zoon. Het was The Devil's Advocate (1997) van Taylor Hackford. Ik weet nog dat wij deze lang geleden zagen en onder de indruk waren van de special effects toen. 


De hoofdrollen zijn voor Keanu Reeves (The Matrix, The Gift), Al Pacino en Charlize Theron (Mad Max: Fury Road). Verder zien we nog Judith Ivey (A Life Less Ordinary) en Connie Nielsen (Wonder Woman) voorbijkomen. 

Spoilers

De film opent met een rechtzaak in Florida. Jonge, gedreven advocaat Kevin Lomax (Reeves) verdedigt een griezel van een vent in een kindermisbruik schandaal. Hoewel hij weet dat zijn cliënt schuldig is, haalt hij alles uit de kast om het verhaal van het meisje onderuit te halen en vrijspraak te regelen. Daarna wordt hij gescout door vooraanstaand advocatenkantoor Milton Chadwick Waters uit New York. Verleid door de rijkdom zeggen Kevin en zijn vrouw Mary Ann (Theron) toe. Ze verhuizen naar New York. Kevin wordt vrij direct gementord door John Milton (Pacino) en weet meteen zijn draai te vinden en besteedt al zijn tijd aan steeds ingewikkelder en steeds intensievere zaken. Hij is bijna nooit meer thuis. 
Mary Ann kan minder goed aarden in New York. Zij heeft geen werk , ze kan niet meekomen met de high society van New York en als klap op de vuurpijl kan ze ook maar niet zwanger worden. In alle eenzaamheid wordt ze steeds gekker. 

Er zijn steeds meer hints dat het advocatenkantoor en met name John Milton zelf niet helemaal zuiver op de graat zijn. Ze hebben duidelijk criminele cliënten, ze vernietigen papieren en worden onderzocht door het Ministerie van Justitie. Maar Kevin legt dat allemaal naast zich neer, verleid door het geld en het aanzien. 

Het komt allemaal tot een hoogtepunt wanneer Kevin een hele belangrijke zaak in de schoot geworpen krijgt. Kevin gaat volledig op in deze zaak en negeert de steeds erger wordende psychische problemen van Mary Ann. Uiteindelijk wordt ze opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, waar ze voor de ogen van Kevin zelfmoord pleegt. 

Wanneer Kevin verhaal gaat halen bij John Milton, komt de aap uit de mouw. John Milton is niemand anders dan Lucifer zelf, die over de hele wereld kinderen heeft verwekt, die nu allemaal voor hem werken, waaronder Kevin zelf. En nu is het plan dat Kevin seks heeft met zijn aantrekkelijke halfzus Christabella (Nielsen). Dan kan daar de Anti-Christ uit voortkomen en kan het gezellige gezinnetje de hemel gaan bestormen. Maar Lucifer heeft geen rekening gehouden met de liefde van Kevin voor Mary Ann. Kevin besluit liever zelfmoord te plegen, wat het hele plan in duigen doet vallen. 

Dan komt Kevin weer bij en is hij weer in Florida, bij de rechtszaak van de griezel met het kindermisbruik. Maar nu weet hij dat deze zaak winnen hem en Mary Ann zal verdoemen. Hij besluit midden in het proces de zaak op te geven. Zo vermijdt hij John Milton en alles wat erna komt. Maar dan vraagt een bevriende journalist hem om een exclusief interview. 

Conclusie

Dit is geen goede, maar wel een hele leuke film. Reeves, Theron en Pacino zijn perfect gecast. Reeves speelt hier voor het eerst met zijn griezelige kanten (die ook in The Gift en John Wick naar voren komen). En Pacino kan lekker over de top gaan als doodenge John Milton. Verder zijn sommige mensen duidelijk demonisch en schrikeffecten als dat onthult wordt, zijn subtiel maar eng en effectief. 

Verder is de rol van Mary Ann ook vreselijk. Zij verandert van een zelfstandige, zelfbewuste vrouw in een psychisch wrak omdat zij in New York geen werk en zingeving kan vinden en continu gekleineerd wordt door mensen die doen alsof zij minder verfijnd is dan zij. Als ze dan ook nog genegeerd wordt door haar man, die overduidelijk verleid wordt door de aandacht van John Milton, de rijkdom en de mooie vrouwen die rond het advocatenkantoor hangen, draait zij steeds verder door. Zijn de visioenen die zij krijgt van de demonen om haar heen haar verknipte fantasie? Of is het echt?

Kevin lijkt in het begin nog een onschuldig slachtoffer van een situatie die hem snel boven het hoofd is gegroeid. Maar hij wist van het begin af aan dat hij verkeerde methoden gebruikte om zijn ambities te bevredigen en dat hij zijn vaardigheden voor de verkeerde doeleinden inzette. Zo onschuldig was hij nou ook weer niet. 

Al met al een leuk voorbeeld van de reli - horror die ons in de tweede helft van de jaren '90 overspoelde. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten