Translate

donderdag 4 februari 2021

The Gift

Onlangs heb ik met mijn gezin The Gift (2000) van Sam Raimi gezien. De hoofdrollen zijn voor Cate Blanchett  (Thor: Ragnarok), Katie Holmes (Wonder Boys) en Greg Kinnear. In de bijrollen zien we nog Giovanni RibisiKeanu Reeves (The Matrix, Dangerous Liaisons), Hilary Swank en J. K. Simmons (Spider - Man: Far From Home). 


Sam Raimi is van oorsprong een horror-regisseur en dat is in deze film ook goed te zien. Hoe wel het op het eerste gezicht een film is over relatieperikelen onder arme mensen in het Zuiden van de VS, zitten er toch flink wat horror elementen in. 

Spoilers

De film opent in Brixton, Georgia. De jonge weduwe Annie Wilson (Blanchett) verdient haar geld als waarzegster en kaartleester. En de vrouwen en mannen uit Brixton komen bij haar met hun zorgen, waaronder Valerie Barksdal (Swank), die regelmatig in elkaar geslagen wordt door haar man Donnie (een doodenge Reeves) en Buddy Cole (Ribisi), die een ongezonde relatie met zijn vader heeft. Met haar kaarten geeft ze hen adviezen. 
Annie heeft drie zoons, waarvan er één problemen heeft op school en zo komt ze in contact met schoolhoofd Wayne Collins (Kinnear). Annie voelt zich wel aangetrokken tot Wayne, maar hij staat op het punt te trouwen met Jessica King (Holmes), de verwende dochter van de rijkste man van de stad. 

En dan verdwijnt Jessica. De politie kan haar niet vinden, maar Annie heeft visioenen van Jessica in de vijver van Donnie Darksdale. Daar wordt Jessica ook gevonden en Donnie is meteen de hoofdverdachte. Zeker als bekend wordt dat Jessica en Donnie een affaire hadden. Donnie verdwijnt de gevangenis in, wat voor iedereen een opluchting is. 
Ondertussen draait Buddy door. Als Annie geen tijd voor hem heeft, neemt hij het heft maar in eigen handen en probeert zijn vader te vermoorden. Dan wordt ook duidelijk waarom Buddy het zo zwaar heeft, hij is slachtoffer van seksueel geweld door zijn vader. Buddy wordt ook afgevoerd naar de gevangenis. 

Dan krijgt Annie een visioen waaruit blijkt dat Donnie niet de dader is. Hoewel ze een hekel heeft aan Donnie, is ze niet van plan een onschuldige in de gevangenis te laten zitten. Zeker niet als de echte moordenaar of moordenares nog vrij rondloopt. En dan gaat Annie zelf graven. En dat zit de ware moordena(a)r(es) niet lekker, natuurlijk. 

Conclusies

Zo op het eerste oog lijkt deze film van clichés aan elkaar te hangen. De weduwe die nog steeds treurt om haar man, het slettige verwende nest, de bruut en zijn muizige vrouwtje, de labiele schlemiel en het nobele schoolhoofd verwerken al hun drama tegen een broeierige achtergrond van moerassen, meren, cicada's en bomen behangen met mossen. 
Maar onder leiding van Raimi en de prima cast wordt deze film echt naar een hoger plan getild. Je leeft mee met Annie die na een groot ongeluk probeert de eindjes aan elkaar te knopen en haar kinderen op het rechte pad te houden en ook nog een zinvol lid van de samenleving te zijn. En Keanu Reeves als doodenge vrouwenmepper was ook een openbaring. Hij had natuurlijk naam gemaakt als actieheld of romantische lead. En hier laat hij zien dat hij ook een engerd met woedeaanvallen geloofwaardig kan spelen. 
En behalve het centrale moord-verhaal stipt deze film ook nog wat andere thema's aan. Zoals de benauwdheid van kleine dorpjes in het Zuiden, waar op het oog iedereen nog naar elkaar omkijkt, maar onder het oppervlak broeien de problemen. Huiselijk geweld en seksueel geweld maken slachtoffers onder volwassenen en kinderen. Mensen gaan vreemd bij het leven. De armoede is ernstig en raakt veel volwassenen en hun kinderen. 
En vrouwen worden weer in een extra beroerde positie geduwd. Na het overlijden van haar man moet Annie als waarzegster de eindjes aan elkaar knopen, in plaats van een echte baan met een stabiel inkomen te krijgen (dat waarzeggen altijd nog in de avonduren). Valerie wordt regelmatig aan gort geslagen door haar man, maar durft geen aangifte te doen, want ze kan niet alleen zijn. Jessica lijkt het als dochter van een rijk man voor elkaar te hebben, maar zij doet ook niets nuttigs met haar leven, behalve van de ene man naar de andere stuiteren. Ondanks alle voordelen die zij gehad heeft, is ze nog steeds afhankelijk van de mannen in haar leven. En zodra ze oud wordt, zal die invloed ook vergaan. 

Dus, zeker kijken als je de kans krijgt voor wat echt gegriezel en een deprimerende schets van het leven in kleine dorpjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten