Translate

maandag 1 februari 2021

Myanmar weer in het nieuws

In het verleden heb ik gewerkt voor het Burma Centrum Nederland (hoewel ze tegenwoordig niet meer bestaan) en sindsdien volg ik het nieuws over Myanmar altijd met extra aandacht. Het nieuws van de vrijlating van Aung San Suu Kyi (in 2010) was natuurlijk een hele positieve ontwikkeling. En vijf jaar later won zij ook de verkiezingen (in 2015). Maar daarna ging de situatie weer hard achteruit. Aung San Suu Kyi kon of wilde niet voldoende weerstand bieden aan de militaire machthebbers. Een genocide op de Rohingya bevolkingsgroep werd vormgegeven, met afgrijselijke gevolgen voor de slachtoffers. En Aung San Suu Kyi deed daar niets aan. Het was erg zuur om te erkennen dat zij uiteindelijk geen haar beter was dan de mensen die haar jarenlang huisarrest hebben gegeven. 

Myanmar op de wereldkaart

Maar nu zijn er weer nieuwe ontwikkelingen. Het leger, de voormalige machthebbers, hebben een coup gepleegd. Aung San Suu Kyi en haar democratisch verkozen collega's zijn gearresteerd en er is een noodsituatie afgekondigd in het land. De macht ligt nu weer in handen van de hoogste generaal van het leger van Myanmar. 
Aanleiding voor de coup waren de verkiezingen van november 2020, waarbij de National League for Democracy van Aung San Suu Kyi een nog grotere meerderheid in het parlement wisten te verkrijgen dan ze al hadden (van de verkiezingen in 2015). De partij van het militaire apparaat verloor juist zetels. De militaire machthebbers willen nieuwe verkiezingen uitschrijven en de uitslag daarvan afwachten. 
Het lijkt erop dat we weer teruggaan in de tijd, naar de verkiezingen van 1990, waarbij de NLD onder Aung San Suu Kyi ook een enorme winst boekte. Dat eindigde toen ook met een staatsgreep en huisarrest van Aung San Suu Kyi. En misschien gaan we zelfs terug naar 1962, toen het leger ook eens staatsgreep deed en voor 12 jaar lang een noodtoestand afkondigde.

En met deze staatsgreep ziet het er niet naar uit dat de situatie voor de Rohingya's snel zal verbeteren. Waarschijnlijk wordt het alleen maar erger. En voor de andere etnische minderheden ziet het er natuurlijk ook niet best uit.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten