Translate

zaterdag 13 februari 2021

Evil under the Sun

 Het was weer tijd voor een klassieke verfilming van een Agatha Christie verhaal, Evil Under the Sun (1982) ditmaal, van Guy Hamilton. In de hoofdrollen zien we Peter Ustinov (Spartacus, Death on the Nile en Ashanti), Colin Blakely (Murder on the Orient Express), Jane Birkin (Death on the Nile), Nicholas Clay (Excalibur), Maggie Smith (Death on the Nile), James Mason (20.000 leagues Under the Sea, Prince Valiant), Denis Quilley (Murder on the Orient Express) en Diana Rigg (Black Narcissus). 


Deze film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Agatha Christie uit 1941. Het boek is gebaseerd in Dorset, maar deze film vindt plaats in een klein koninkrijkje in de Middellandse Zee, waarschijnlijk om wat meer tropische plaatjes te kunnen filmen. En we zien Peter Ustinov weer terug in zijn rol van Poirot. 

Spoilers

Het verhaal begint met een dood gevonden vrouw in de Moors van York. Dan stappen we over naar Hercule Poirot (Ustinov) die een onderzoek instelt naar mevrouw Arlena Stuart Marshall (Rigg), een beroemde actrice. Zij heeft een diamant van haar minaar, Sir Horace Blatt (Blakeley), vervangen voor een nep-exemplaar. Sir Blatt wil begrijpelijkerwijs de echte terug. 
Arlena zal haar vakantie doorbrengen op een eilandje in de Adriatische zee, samen met haar man Kenneth (Quilley) en stiefdochter Linda (Hone). Maar er verblijven meer mensen op het eiland, en allemaal hebben ze een connectie met Arlena. Zo zijn daar ook Odell (Mason) en Myra Gardener (Miles), producenten van theaterproducties, die alleen maar last hebben gehad met Arlena. Patrick (Clay) en Christine Redfern (Birkin) zijn er ook, Patrick is de minnaar van Arlene en Christine zijn muizige vrouwtje dat het allemaal aan moet zien. Op het eiland wonen Daphne Castle (Smith), die het vakantie oord uitbaat en Rex Brewster (McDowall), die een biografie over Arlena heeft geschreven, maar nu geen toestemming heeft het uit te geven. Iedereen heeft een reden om haar uit de weg te willen ruimen. 

En dan wordt natuurlijk op een gegeven moment Arlena Marshall vermoord. Maar iedereen heeft een alibi. En ze lag op zo een geïsoleerde plek, wie kon haar vermoorden en het hele eiland over rennen om weer onder de ogen van anderen te kunnen zijn? Maar gelukkig is Poirot aanwezig en als hij even goed nadenkt, weet hij de moordenaar van Arlena te vinden, de door haar gestolen diamant terug te vinden en ook de eerdere moord in Groot Brittannië op te lossen. 

Conclusie

Ook deze film zit net als Death on the Nile of Murder on the Orient Express weer vol met de grootste acteer-kanonnen van hun tijd en dat maakt de film reuze leuk om naar te kijken. Vooral Ustinov, Rigg en Smith schitteren. En ook Clay is erg goed als gladde minnaar van Arlene en onaardige echtgenoot. Verder was het ook een goede keus om de locatie te verplaatsen naar de Middellandse Zee met zijn felle licht, blauwe lucht en blauwe zee en indrukwekkende rotspartijen. 
Maar ik vond hem toch iets minder dan Death on the Nile. Bij deze tweede verfilming met Ustinov als Poirot wilden de makers er duidelijk iets meer humor instoppen en dat werkte maar matig. Bovendien werden sommige hints ook wel erg opzichtig tentoon gespreid, zoals de opvallende sieraden waar Rigg aan te herkennen was, of het kanon dat iedere dag om stipt 12u. werd afgeschoten. 
Dus, zeker een leuke aanvulling, maar niet de sterkste verfilming.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten