Translate

zondag 14 februari 2021

Pendragon LXXIX - Het Kasteel van de Zwarte Heremiet

Voor het eerst in jaren komt er weer een extra speler bij ons groepje. Dankzij zeer beroerd agendabeheer meldde iemand zich voor een Jit.si sessie, zonder te weten dat we een heel ander rollenspel zouden spelen. Maar goed, hoe meer zielen, hoe meer vreugd natuurlijk. 

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Benno van Steeple Langford

Lente 545, Old Sarum, Salisbury

Sir Marcus is de afgelopen winter overleden, na de dood van zijn geliefde vrouwe Alis in het kraambed. Dus daar kunnen zij niet op rekenen. Gelukkig heeft zijn jongere broer Romulus nu de belangrijkste taken als hoofd van de familie Livius overgenomen. Sir Romulus is de tweede zoon van Sir Ignaeus, die in 519 samen met Sir Edward, de vader van Vrouwe Edna, besloot om verder te leven in het land van Faerie. Sir Romulus is 524 getrouwd met Mary van Tisbury. Mary was de bastaarddochter van Arnold van Tisbury, een priester. Dus Sir Caulas van Tisbury was blij dat hij haar kon uithuwelijken aan een onbekende ridder van een verarmd geslacht. Maar nu is de familie Livius al jaren een belangrijke invloed aan het Hof en plotseling heeft Mary ook een belangrijke status gekregen. 

Sir Romulus Livius van Broughton


De avonturen van vorig jaar zitten Sir Benno en Vrouwe Edna nog steeds zeer dwars. De Wastelands zijn een groot probleem. En hoewel Hoge Koning Arthur er nu nog geen last van heeft, zal dat erger worden, wanneer de landen zich uitbreiden en in de rest van het land ook voor slechte oogsten zullen zorgen. Zij willen verder onderzoek doen naar de Wastelands en naar het Kasteel dat zij konden zien vanuit het dorp van het Meisje uit de Kookpot. De dorpelingen waarschuwden hen voor dat dorp. Maar dit kunnen zij niet alleen. Sir Benno en Vrouwe Edna benaderen Sir Romulus, die maar wat graag onderzoek doet naar de Wastelands, waar zijn oudere broer zijn grip op de realiteit begon te verliezen. Verder nemen zij ook Sir Brent mee, een jonge en ambitieuze ridder uit Salisbury. 

De Wastelands, Cumbria

De groep trekt weer naar het noorden, om daar weer het dorp van het Meisje in de Kookpot te vinden en van daar verder te trekken naar het Kasteel waar de bevolking zo bang voor is. Wanneer zij in de buurt van de Wastelands komen, zien Sir Benno en Vrouwe Edna tot hun schrik, maar niet hun verrassing, dat de Wastelands zich hebben uitgebreid. De grens lijkt nu wel twee dagreizen zuidelijker te liggen dan eerst. 

Geruïneerd dorp

Eenmaal in de Wastelands vinden de ridders al snel een dorpje dat volledig vervallen en verlaten is. Alleen Sir Romulus ziet een spoor van voetstappen (Hunting Succes). Wanneer hij het spoor volgt vindt hij een hongerende vrouw en kind. Toen de andere dorpelingen vertrokken, wilde zij niet meegaan. Maar nu kan zij nergens meer heen. Sir Romulus neemt de vrouw en het kind mee. 
Tot enige zorg van Edna dankt de vrouw niet eenmaal een hogere macht voor deze redding. Zij roept geen heidense of Christelijke God of geesten of engelen aan. Terwijl zij toch echt op weg was naar de hongerdood. Is haar gebrek aan religieus gevoel een gevolg of een oorzaak van de toestand in de Wastelands?

Dorp der waanzinnigen

De groep trekt verder. De volgende dag komen ze bij een dorp dat net zo vervallen is, maar niet verlaten. De bewoners zijn echter gek geworden. Zij rennen rond in de straten, zonder kleding. Ze jagen op ratten, hebben vechtpartijen en seks in de straten. Niemand lijkt te letten op de ridders. Vrouwe Edna moet denken aan de verhalen over de Fimbulvetr, waar de brute Saksen in geloven. Als voorteken van het einde der tijden zal er een jarenlange winter zijn. De zon verdwijnt, het eten raakt op en de banden van de samenleving tussen de mensen zullen verbroken worden. Is dat hier ook gebeurd? Is het einde der tijden nabij? En wat kan er dan daarna nog zijn? 
Sir Brent vraagt zich af of zij niet meer moeten doen voor alle mensen die in dit gebied wonen, maar Sir Romulus is wat pragmatischer. Het land is niet van hen of hun leenheer. Deze mensen zijn niet trouw aan hen of hun leenheer. Eigenlijk hebben zij hier geen enkele status of invloed. Zelfs de vrouw en kind weghalen uit haar dorp kan al gezien worden als ontvoering van een werkkracht. Bovendien hebben ze de middelen niet om de problemen hier op te lossen. Met een zwaar gemoed trekken de ridders verder. 

Dorp van de Kookpot

De groep komt aan in het dorp waar het Meisje uit de Kookpot woont. Hier lijkt de toestand iets beter te zijn, de natuur ziet er normaal uit, de akkers staan vol met jonge planten en de mensen gedragen zich zoals verwacht mag worden. In dit dorp laten zij ook de vrouw en het kind achter, die zij gevonden hebben. De dorpelingen waarschuwen hen nog dat zij in een Kasteel verderop een wreed tovenaar woont en dat ridders daar alleen schande kunnen vinden. De ridders en Vrouwe Edna gaan toch verder. 

Het Kasteel van de Zwarte Heremiet

Wanneer de groep het Kasteel nadert, zien zij allerlei slechte voortekenen. Er hangt bepaald een naargeestige sfeer. De akkers zijn slecht onderhouden en de gebouwtjes vervallen. De geur van zwavel hangt in de lucht. Heeft deze landheer een pact met de Duivel gesloten? 
Wanneer de ridders het Kasteel naderen, zien zij dat een ridder uit het kasteel komt rijden om hen te begroeten. Andere ridders maken zich ook klaar om het kasteel te verlaten. De onbekende ridder groet Vrouwe Edna, Sir Benno, Sir Brent en Sir Romulus. Hij stelt zich voor als Sir Arniduke, ridder van de Zwarte Heremiet. Terwijl Sir Arniduke met de groep praat, gedraagt hij zich raar. Zijn arm wil steeds zijn zwaard trekken en met zijn andere hand houdt hij zijn arm tegen (net zoals Peter Sellers in "Dr. Strangelove: Or How I Stopped Worrying and Learned to Love the Bomb"). De ridders zien in dat Sir Arniduke te maken heeft met een ziekte of een vervloeking. 
Sir Arniduke waarschuwt hen. Dit Kasteel van de Zwarte Heremiet is vervloekt. Wanneer de ridders verder zullen trekken, zullen zij vreselijke spijt krijgen van hun naïeve keuze. Ook zij zullen onder de vervloeking vallen en voor eeuwig spijt hebben. Sir Arniduke vertelt dat alleen de Vrouwe van de Wagen kan helpen met het opheffen van de vervloeking. 
In de verte ziet de groep de andere ridders naderen. Sir Arniduke klinkt oprecht en deze omgeving is duidelijk vervloekt. Sir Romulus zegt dat het geen schande is om te vluchten voor de Duivel. Sir Benno denkt dat de vervloeking van Sir Arniduke wel eens besmettelijk zou kunnen zijn. Vrouwe Edna denkt dat zij deze nieuwe ridders wel aankan. Maar zij is slechts een vrouw, zonder enig tactisch of strategisch inzicht. De groep trekt zich strategisch terug. 

Zomer 545, Logres

Eenmaal terug in Logres gaat de groep op zoek naar de Vrouwe van de Wagen. Van Sir Arniduke hebben zij een beschrijving gekregen. Een Vrouwe zonder haar, maar in rijke kledij loopt voor een Wagen uit. Deze Wagen wordt gemend door een Vrouwe met kort haar en de kledij van een edele dame. Achter de Wagen loopt een Vrouwe met zeer lang haar, maar armoedige kledij. Deze vrouwen zoeken iets of iemand, maar het is onduidelijk wat zij zoeken. 
De ridders hebben veel connecties in Logres en al snel krijgen zij berichten over waar de Vrouwe van de Wagen is gezien. Wanneer zij haar opzoeken is de Vrouwe en haar vriendinnen heel meedeelzaam. Zij zijn op zoek naar een bevrijder, iemand met een diep en standvastig geloof in de waarden van Christus, met name in vergevingsgezindheid en bescheidenheid. De ridder moet zich laten slaan door de vervloekte ridders, zonder terug te slaan. Dat is de meeste ridders niet gegeven. De ridders denken even na, zo iemand kennen zij wel, Sir Percival. 

Sir Percival van Norgales

Tien jaar geleden maakte Sir Percival grote indruk met zijn aankomst aan het Hof van Camelot. Sindsdien heeft hij indruk gemaakt met zijn wat naïeve, maar zeer oprechte geloof in de waarden van Christendom en Ridderlijkheid. En Sir Percival is ook weer familie van de vreemde ridders die in het land van Faerie wonen en daar de Graal beschermen. Of misschien is het een ander waardevol, religieus object. Sir Benno heeft nog met Sir Percival tijd doorgebracht in het Graal kasteel
Waarschijnlijk is Sir Percival de ridder die zij nodig hebben voor de problemen in de Wastelands. Zonder al te veel problemen weten de ridders ook Sir Percival te lokaliseren. Na enige uitleg is hij zonder meer bereid om mee te gaan met zijn vriend Benno om te bekijken wat hij kan dan doen aan het Kasteel van de Zwarte Heremiet in de Wastelands. 

Herfst 545, Het Kasteel van de Zwarte Heremiet

Wanneer Sir Benno, Sir Romulus, Sir Brent en Vrouwe Edna weer aankomen bij het Kasteel van de Zwarte Heremiet, zijn zij met een veel grotere groep. Ook Sir Perival is mee, en de Vrouwe van de Wagen en haar vriendinnen zijn er ook. En dan zijn aanhangers als schildknapen, junior priesteressen, dienstmeisjes, koks en paardenverzorgers nog niet meegeteld. 
Weer komt Sir Arniduke naar buiten en vertelt hij over de gevaren die de ridders te wachten staan. Maar Sir Percival is niet bang, hij gaat de uitdaging aan. Sir Percival laat zich slaan door Sir Arniduke en slaat niet terug. Gelukkig is zijn wapenrustig zo stevig dat Sir Arniduke er alleen wat deuken in zijn wapenrusting te maken. Door het vertoon van Christelijke opoffering raakt Sir Arniduke helemaal van slag. De vreemde spiertrekkingen in zijn armen worden minder en hij lijkt wat meer tot zichzelf te komen. Hij bedankt Sir Percival en vertrekt meteen. 
Een aantal andere ridders uit het Kasteel van de Zwarte Heremiet komt ook aanstormen om Sir Percival aan te vallen. Maar Sir Percival kan het in zichzelf vinden om deze ridders te vergeven voor hun daden, als hij denkt aan de lessen van Christus. Een voor een weten ook deze ridders zichzelf te hervinden. Maar voor het zover is, weet een van hen wel een gruwelijke klap uit te delen aan Percival. 

Er zijn nog meer ridders in het Kasteel van de Zwarte Heremiet. En de Zwarte Heremiet zelf moet ook verslagen worden. Sir Romulus, Sir Benno en Sir Brent denken dat het beter is wanneer de ridders zich terugtrekken en de volgende zomer terugkeren. Alleen Vrouwe Edna wil nu doorpakken, terwijl zij het geluk aan hun zijde hebben. Maar zij is slechts een vrouw en wat weet zij nou van verstandige, tactische beslissingen?
Terwijl iedereen start met de terugtocht, neemt Sir Benno nog even de tijd om de Zwarte Heremiet uit te dagen en hem te laten weten dat zij terug zullen keren. 

Winterphase 545/ 546

Sir Brent heeft zoveel evaring opgedaan door op pad te gaan met de beroemdste ridders van Salisbury, dat hij volgend jaar weer mee wil, om te bezien hoe het afloopt. Een van zijn broers overlijdt dit jaar. 

Sir Benno huwelijkt zijn dochter Vanessa uit aan Sir Eliot de Jongere van Burcombe. Hiermee voldoen hij en Vrouwe Edna aan het verzoek van Sir Turquine om een echtgenote te zoeken voor Sir Eliot. 

Sir Romulus heeft ook problemen. Twee ridders vechten om de hand van zijn jongere zuster Flavia. Hoewel er na het duel een van de mannen als winnaar uit de strijd komt, wijst Vrouwe Flavia beide mannen af. Zij heeft tenslotte al een kind van een onbekende vader en is niet op zoek naar een andere man. 

Vrouwe Edna leert haar familie beter kennen en ontdekt dat haar nicht Mildred, Prinses van Logres en oudste dochter van Hoge Koning Arthur en Hoge Koningin Ysolde vrij oppervlakkig is. Wanneer er een beroep op haar gedaan wordt, betwijfelt Vrouwe Edna of Prinses Mildred zal kunnen leveren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten