Translate

maandag 4 januari 2021

Pendragon LXXXVIII - Het meisje in de kookpot

Het is de eerste sessie Pendragon in het nieuwe jaar. We zijn ooit gestart in 2013, 8 jaar geleden alweer. Toen was mijn jongste nog niet eens geboren. En nu komt langzaam het einde van de campagne wel in zicht. Het Hof in Camelot is groots en schitterend, maar de rot lijkt toch ook al in te zetten. En dat wordt deze aflevering wel duidelijk.  

Pendragon pagina

Old Sarum, Lente 544

De afgelopen winter hebben Sir Marcus en Sir Benno samen met Vrouwe Edna te horen gekregen dat er in het noorden van het land een vreemde plaag heerst. Oogsten verdorren op het land en het vee sterft. Een hongersnood dreigt. Zij besluiten op pad te gaan. In het begin is het een eenvoudige reis. De ridders en Vrouwe Edna rijden met hun gevolg over goed onderhouden wegen door een van de rijkste delen van Brittannië. De vrede van Arthur zorgt voor rijkdom en voorspoed. 
Maar wanneer zij Logres verlaten en steeds verder noordwaarts trekken, wordt duidelijk dat zij de beschaving steeds verder achter hen laten. Wegen worden paden, steden worden kleine dorpjes en er zijn steeds minder mensen en de natuur wordt woester en wilder. 

Wastelands, Cumbria

Uiteindelijk valt het niet meer te ontkennen. De ridders en Vrouwe Edna zijn aangekomen in de Wastelands. De planten zijn allemaal verdort en verdroogd, er zijn nauwelijks dieren te zien. In plaats van jong en fris lentegroen, is alles grijs en bruin, alsof het nog midden in de winter is. Vrouwe Edna gebruikt haar krachten om te achterhalen wat hier gaande is (Sight succes). Zij ziet met haar Tweede Gezicht dat bijna alle levenskracht hier verdwenen is. Normaal moeten alle planten, aarde en dieren bruisen van levenskracht, juist in de lente! Maar hier is alle levenskracht verdwenen. Zelfs in de winter is er nog levenskracht te vinden, hoewel die dan meestal rust, in voorbereiding op de lente. Maar hier is niets meer aanwezig. Dit is heel erg verontrustend, wanneer Dood voorkomt in de natuur, leidt dat tot Rotting en dat herbergt weer de bron van nieuw leven in zich. Hier is geen enkele energie meer. 
Wanneer Vrouwe Edna probeert de Ley lijnen en de plekken van magische kracht te vinden, kan zij die ook niet vinden. Door een vallei als deze had toch een Ley lijn moeten lopen, die de levenskracht uit de omgeving kanaliseert, maar die is niet te vinden (Geomantic Lore). Wanneer zij met haar krachten een plant tot leven probeert te wekken, lukt dat. Zodra zij stopt met de ondersteuning van de plant, verschijnen de eerste bruine plekje op de bladeren. 

Sir Marcus en Sir Benno zijn zeer verontrust door de boodschap van Vrouwe Edna over de toestand van het land (Pious Succes). Als er geen levensenergie meer is, als er geen nieuw leven meer na de dood is, dan gaat dit niet alleen om een fysiek einde van het leven, maar ook om een spiritueel einde van alle leven. Welke hoop is er nog op genade of verlossing? Op een leven na de dood? Dan is dit het einde van alles. 

Na deze deprimerende gedachten, begint het te regenen. Maar in plaats van zuiver water valt er dit keer zwarte modder uit de hemel. Als snel zit alles en iedereen onder. De groep trekt verder. 

Verlaten dorp

Wanneer de groep verder trekt, komen zij al snel uit bij een dorp. Dit dorp is geheel verlaten en boven het dorp hangt een grote zwarte wolk. Wanneer de ridders en Vrouwe Edna dichterbij komen, zien zij dat de wolk een enorme zwerm dikke, zwarte vliegen is. Het is echt heel smerig. De paarden van Sir Marcus en Vrouwe Edna vluchten weg. Alleen Sir Benno weet zijn paard in bedwang te houden. 
Vrouwe Edna en Sir Marcus gaan op onderzoek uit. In dit dorp zijn verder geen mensen te vinden, ook geen lichamen. In de kleine kapel vinden zij een klein kerkregister met overzichten van de geboortes, dopen, huwelijken en begrafenissen, met tussendoor wat commentaar over het wel en wee van het dorpje. Sir Marcus leest het door en hij leest zo tussen de regels dat de problemen een jaar over 6 á 7 geleden zijn begonnen. De oogst viel tegen, de schapen waren minder vruchtbaar dan gehoopt en jaar na jaar werden de problemen erger. En dat is vreemd, een slechte oogst kan, twee achter elkaar ook, maar meer dan 5 jaar achter elkaar slechte oogsten duidt op opzet. Maar hoe dan?
De groep trekt gauw verder, door een diepe laag modder, die het reizen enorm bemoeilijkt. 

Uitgebrand dorp

De groep trekt verder. Een volgende dag zien zij in de verte weer een dorp. Ook dit dorp is verlaten, maar in tegenstelling tot het vorige dorp is het volledig uitgebrand. Er staan alleen nog wat verbrandde houten skeletten van eenvoudige vakwerkhuisjes overeind. Wanneer de groep het dorpje inrijdt, zien zij dat er drie lijken op de grond aan staken zijn vastgebonden. Aan de toestand van de lichamen is te zien dat zij hier al zeker een jaar liggen. Aan de kleren is te zien dat zij Rooms Christelijke priesters moeten zijn geweest. 
De problemen hebben niet alleen effect op de fysieke wereld, kennelijk reageren mensen hun frustraties ook af op hun spiritueel en religieus leiders. Wat kan hier toch gaande zijn? De groep rijdt verder. 

Geruïneerd dorp

De groep arriveert een dag of wat later in een volgend dorp. De huizen zijn allemaal verwaarloosd en staan op instorten. Er zijn eindelijk wel mensen aanwezig, maar deze zien er zeer verwaarloosd uit. Sir Benno realiseert zich dat er geen kinderen onder de vijftien jaar aanwezig zijn. Wanneer hij erop doorvraagt, vertelt een vermoeid boertje hem dat een paar jaar geleden alle kinderen zijn overleden aan een ziekte. Sindsdien zijn er geen kinderen meer geboren. Het dorp is gedoemd, zonder kinderen. Dus waarom zou je je huis nog onderhouden, je akker bewerken of zelfs nog maar opstaan. 
Het gebrek aan levenskracht zorgt voor verregaande depressie en apathie. De bewoners hebben alle hoop opgegeven. Zij zien geen toekomst meer en hebben de hoop op een oplossing opgegeven. Zij voeren de dagelijkse handelingen nog uit, maar zien daar eigenlijk geen reden meer voor. 
De ridders en Vrouwe Edna rijden verder. Zij kunnen geen hoop bieden aan deze mensen. 

Het Meisje in de Kookpot

De ridders en Vrouwe Edna rijden verder en komen op een open plek. Zij zien in de verte een dorpje, met daarachter een kasteel. Maar op de open plek staat een enorme kookpot. Er onder brandt een enorm vuur, dat geen brandstof nodig heeft. En de stoom kolkt uit de pot. Wanneer de groep dichterbij komt, zien zij dat er een jong meisje in het kokende water dan de kookpot zit. Zij smeekt om bevrijding. 

Kookpot

De ridders staan even raar te kijken. Om haar eruit te tillen, zullen de ridders in een vreemde houding over de pot moeten hangen. Dit gaat nog niet makkelijk worden. Vrouwe Edna geeft Sir Benno extra krachtige schouders. En het is Sir Benno's eer te na om een jongedame in de problemen te laten (Honor passion succes). Maar Sir Benno is niet sterk genoeg om de vrouw uit haar benarde positie te bevrijden. Hij kan alleen brandwonden voor de moeite laten zien. 
Dan probeert Sirt Marcus het ook. Hij voelt zich behoorlijk roekeloos (reckless succes). Hij weet wat er kan gebeuren wanneer men zich verlaat op zijn diepste gevoelens. Zijn vader Ignaeus van Broughton heeft tot twee keer toe vreemde episodes gehad, waarbij alle stress hem teveel werd en hij een tijd in de wildernis verdween (In 488, toen zijn broer Sir Marcus nog regeerde over Broughton en in 500).  
Maar de doodse omgeving, de achteloze wreedheid en de spirituele leegte van dit land grijpen hem aan. Waar is het allemaal goed voor? Wie stopt een mooi meisje in een kookpot? Welke zin heeft het om haar te redden? Sir Marcus wordt gek (Passion Honor fumble, maddened) en hij vlucht weg. Vrouwe Edna heeft nog de tegenwoordigheid van geest om een glamour op hem te werpen, waardoor hij denkt weg te rennen, maar eigenlijk alleen maar rondjes rent in een weide. 

Vrouwe Edna gebruikt haar krachten. Een jong boompje naast de kookpot wordt nu een flinke boom en de takken groeien de kookpot in en grijpen het meisje vast en tillen haar uit de pot. Het naakte meisje is erg dankbaar en krijgt een jurk van Vrouwe Edna. 
Het meisje vertelt dat zij door Vrouwe Morgana le Fay in de pot is gestopt, omdat zij mooier was de Vrouwe Morgana en zij is erg blij dat zij nu gered is. Sir Benno kan dit maar moeilijk geloven. Voor hem en zijn familie is Vrouwe Morgana niets dan goed geweest. 

Het meisje neemt de ridders en Vrouwe Edna mee naar het dorp. Dan kunnen zij daar in de kapel dankzeggen aan de Heer voor een behouden redding van het meisje. Sir Benno en Vrouwe Edna lopen mee. Zij zien dat het dorp verarmd is, maar niet zo erg als de andere dorpen die zij zagen. Bovendien is de natuurlijk rondom de kapel en het bijbehorende hofje normaal, als een soort oase. 
Na de dankzegging vertellen de dorpelingen over het nabijgelegen kasteel. Daar kunnen goede ridders niets dan schande en problemen verwachten. Zij waarschuwen Sir Benno en Vrouwe Edna om er niet heen te gaan. Aangezien de problemen in dit deel van de wereld ernstig zijn en Sir Marcus momenteel niet aanspreekbaar is, besluiten zij om terug te keren naar huis. Volgend jaar kunnen zij opnieuw proberen de problemen op te lossen. 

Winterphase 544/ 545

Onder invloed van een vredige, huiselijke omgeving komt Sir Marcus weer bij zinnen. Maar hij is nu een diep religieuze ridder geworden. Hij heeft ingezien dat zijn wereldse kijk op de wereld de verkeerde was. Vanaf nu zal hij een oprecht gelovig Romeins Christelijke ridder zijn. 
Maar dan sterft zijn vrouw Alis in het kraambed, terwijl hun zoon Romulus blijft leven. Sir Marcus wordt wederom waanzinnig (Passion Love Alis fumble)  en met het lichaam van zijn vrouw springt hij uit het raam van hun echtelijke slaapkamer, waar zij haar laatste strijd heeft geleverd, naar zijn dood. Na hun lange hofmakerij en zo kort na hun huwelijk, kan Sir Marcus het niet aan om zonder haar verder te leven. 
De jongere broer van Sir Marcus, Sir Romulus zal vanaf nu de eer van Broughton verdedigen. 

Verder geeft Sir Turquine, de leenheer van Vrouwe Edna haar de opdracht om een huwelijk voor haar broer Sir Eliot te organiseren. Zij ziet een geschikte bruid in Adora Livius van Broughton en zet een huwelijk in gang. 

Sir Benno en zijn vrouwe Benna krijgen weer een zoon, Bernard. Maar dit maakt Vrouwe Benna zo trots dat zij werkelijk onuitstaanbaar wordt. Overal waar zij komt schept zij op over haar geluk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten