De Corona houdt ons steeds meer binnen en uit wanhoop kijk ik dan maar hele oude kerstfilms, zoals Scrooge (1970). Deze Britse film is van Robert Naeme en volgt het verhaal van Charles Dickens vrij trouw, maar voegt er liedjes aan toe. Verder zit de film ook vol bekende koppen uit de Britse filmwereld van de jaren '70, zoals Albert Finney (Murder on the Orient Express), Alec Guinness (Tinker, Tailor, Soldier, Spy, Star Wars), Kenneth More (Father Brown) en Laurence Naismith (Camelot, Jason and the Argonauts).
De Musical is natuurlijk gebaseerd op A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas, beter bekend als A Christmas Carol van Charles Dickens uit 1843. Met dit verhaal heeft Dickens waarschijnlijk eigenhandig Kerstmisvieringen zoals we die nu kennen gered. In de negentiende eeuw was er onder Protestanten weinig reden om Kerstmis te vieren, het werd vooral gezien als een Katholiek feest vol overdaad. En met de snelle industrialisering in deze periode ging de betekenis van Kersmis als periode van rust in de donkerste dagen van het jaar voor rurale gemeenschappen ook snel verloren. Maar met dit boek werd dat helemaal omgedraaid.
Spoilers
Deze zullen eigenlijk niet nodig zijn. De musical volgt het boek vrij trouwe. Ebenezer Scrooge (Finney) is een hebzuchtige geldschieter, die Kerstmis alleen maar ziet als een periode om geld binnen te halen bij de mensen die van hem geleend hebben. Hij is onaangenaam naar zijn jonge klerk Cratchit (Collings) en zijn neef Harry (Medwin). Maar dan krijgt hij bezoek van de geest van zijn overleden zakenpartner Jacob Marley (Guinness), die hem waarschuwt voor de gevolgen van zijn levensstijl en geeft hem nog een laatste kans via de geesten, die hem zullen bezoeken.
En die geesten komen in rap tempo langs. De Geest van Voorbije Kerstmissen (Evans) is een oude vrouw en laat hem zijn leven als kind en jongeman in dienst van Fezziwig (Naismith) zien. Toen was hij wel gelukkig en had zelfs een verloofde (Neve), maar door zijn ambities bloedde dat dood.
De Geest van de Huidige Kerstmis (More) laat hem zien hoeveel plezier zijn neef Harry en werknemer Cratchitt hebben met kerstmis en hoezeer zij een hekel hebben aan Scrooge.
En dan komt de Geest van de Toekomstige Kerstmis. Er staan veel mensen voor de deur van het kantoor van Scrooge en Marley en zij zijn uitzinnig van vreugde. Het duurt veel te lang voor Scrooge door heeft dat hij dood is en dat al deze mensen blij zijn met hun overlijden en het verdwijnen van hun schulden. En dan beland hij zelf nog in de Hel, waar hij net als Marley zijn straf moet ondergaan.
Maar uiteindelijk wordt Scrooge wakker in zijn eigen bed en hij begint zijn leven als een herboren man, die niet bang is om geld uit te delen en zijn rijkdom met anderen te delen, allemaal in de geest van kerstmis.
Conclusie
Het is leuk om het verhaal van A Christmas Carol eens als Musical te zien. En de liedjes zijn niet slecht en de acteurs doen ook hun best. Albert Finney is wat te jong voor zijn rol als oudere Scrooge en zit duidelijk zwaar in de makeup. Maar Evans en More als de geesten zijn goed getroffen. Ook Collings als zwaar overwerkte en onderbetaalde Cratchitt is leuk getroffen.
Verder zit er ook nog best wat humor in de film. Scrooge wordt dronken van de Melk der Menselijke Goedheid van de Geest van de Huidige Kerstmis, maar hij is zo onaangenaam dat het iedere keer stopt met werken en een verbaasde geest blijft hem maar Melk geven. Ook wanneer Scrooge maar niet doorheeft dat de juichende mensen bij zijn kantoor juichen om zijn dood is hilarisch.
Aan de andere kant is de film bij vlagen wat al te zoetig en is vooral de aankleding af en toe net zo kitischerig als een goedkope kerstkaart.
Kijk alleen als je een voorliefde hebt voor Kerstfilms of Britse films uit de jaren '60 en '70. A Muppet Christmas Carol vond ik persoonlijk beter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten