Translate

zondag 3 januari 2021

The Hogfather

In de kerstvakantie heb ik weer een toepasselijke film, of eigenlijk mini-serie gekeken. Het ging om The Hogfather (2006), gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Terry Pratchett (Good Omens). 

Hogfather

De film is geregisseerd door Vadim Jean en de belangrijkste rollen zijn voor Marc Warren (Gawain and the Green Knight), Ian Richardson (Tinker Tailor, Soldier Spy, Gawain and the Green Knight) en Michelle Dockery. In kleinere rollen zien we nog andere bekende gezichten uit de Britse filmwereld, zoals: David Warner (Penny Dreadful), Tony Robinson (The Black Adder), Nigel Planer en Peter Guinness (King Arthur: Legend of the Sword, Sleepy Hollow, The Legend of King Arthur). Het verhaal is een parodie op alles wat met kerstmis te maken heeft. 


Spoilers

Het verhaal opent met de Auditors van de Realiteit. Zij willen een einde maken aan het bestaan van de Hogfather (een variant op de Kerstman, met als belangrijkste totem-dier het zwijn), omdat het slordig staat in een netjes georganiseerd universum. Zij benaderen hiervoor the Guild of Assasins onder leiding van Lord Downey (Warner). Deze kent precies de juiste persoon, de knettergekke en overenthousiaste huurmoordenaar Mr. Teatime (spreek uit Te-ah-ti-mee, erg belangrijk) (Warren).
Mr. Teatime heeft al een plan klaarliggen om de Hogfather uit te schakelen en hij brengt een team van inbrekers en moordenaars (o.a. Planer en Guinness) samen om een aanval uit te voeren. Maar hij gaat niet naar het Castle of Bones, waar de Hogfather woont. Hij gaat naar het huis van de tandenfee. Daar verzamelt hij alle tanden en gebruikt magie om de gedachten van kinderen te beïnvloeden. Erg oude magie natuurlijk. 
Het geloof in de Hogfather begint te wankelen. Kinderen stellen steeds meer moeilijke vragen over de Hogfather, de Hogfather lijkt verdwenen en iemand heeft zijn werk overgenomen. Het is de Dood (Richardson). Hij gaat langs bij zijn kleindochter Susan (Dockery) en drukt haar op het hart dat hij weet waar hij mee bezig is en zich nergens mee te bemoeien. Dat laat Susan zich natuurlijk niet zeggen en zij stelt haar eigen onderzoek in. Ook zij komt snel op het spoor van de Hogfather en Mr. Teatime en zijn plannen. 
Uiteindelijk komt alles tot een grote confrontatie tussen de Dood en de Auditors en hun agenten, Susan en Teatime.

Conclusie

Een erg leuke TVserie. Ik had hem nog nooit gezien, maar het boek is een van mijn favorieten. En het verhaal van het boek wordt vrij trouw gevolgd. Verder is ook wel goed te zien dat deze productie vrij weinig te besteden had, maar wat ze hadden is verstandig besteed aan goede acteurs voor de drie hoofdrollen. Vooral Warren is dood-eng als Mr. Teatime, maar ook Susan en Death zijn goed gecast. Zeker de moeite van het kijken waard. 

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten