Translate

vrijdag 9 november 2018

Legend of King Arthur (1979)

Mijn plan om eens in de maand een film over King Arthur te kijken, loopt flink achter. In Januari keek ik Parsifal, in Februari The Knights of the Round Table, in Maart Lancelot and Guinevere, in April Merlin and the Sword, in in Mei Camelot, in juli Prince Valiant en in Augustus Excalibur. Dat betekent dat ik nog films moet kijken voor Juni, September, Oktober, November en December. En daar heb ik nog twee maanden voor! Opschieten dus.


Voor de inhaalfilm van Juni kijk ik dan The Legend of King Arthur, geen film, maar een BBC serie. We kijken wel vaker BBC series (The Six Wives of Henry VIII, The Night Manager, Sherlock, In the Red, Vanity Fair en Tinker, Tailor, Soldier, Spy) en het is eigenlijk altijd kwaliteit wat je dan te zien krijgt.
Deze serie was in 1979 te zien op de BBC en later ook in Nederland. De serie is lekker kort, acht afleveringen van ongeveer 30 minuten, dus met 4 uur bingewatchen ben je er doorheen. De serie zit ook vol met bekende Britse koppen, die later nog een flinke carrière hebben gemaakt met ander werk in allerlei Britse Series. Zo werd de serie geregisseerd door Rodney Bennet (Doctor Who, The House of Eliott), Andrew Burt (In the RedI'm Alan Partridge), Felicity Dean, Maureen O'Brien (Doctor Who), David Robb (I Claudius, Highlander), Robert Eddison (Indiana Jones and the Last Crusade) en Patsy Kensit als jonge Morgaine.

Spoilers


Aflevering 1  

Er is een groot feest gaande in een primitief Langhuis. Een Bard vertelt over oude overwinningen en hoge edelmannen vieren feest. Koning Uther stelt onomwonden dat hij de vrouw van een van zijn hertogen, Gorlois, wil bezitten. Gorlois en zijn vrouw Ygraine zijn hierop tegen en ook Merlijn (Eddison) adviseert hier tegen. Dit leidt tot oorlog. 
Koning Uther wint de oorlog en dwingt de weduwe Ygraine om zijn vrouw te worden. Dit leidt tot diepe haat bij de kleine Morgaine (Kensit) tegen Uther, tegen haar zwakke moeder, tegen Merlijn en tegen haar babybroertje, die hiervan het gevolg is. Zij wil wraak voor haar vader.
Tijdens de geboorte van Arthur stikt Uther in zijn eten en de suggestie is, dat Morgaine dit met toverij bewerkstelligt heeft. Koningen nemen hun kans waar om het rijk van Uther omver te werpen. Merlijn neemt Arthur mee. Morgaine verdwijnt naar een klooster. 
Een jaar of vijftien later, Arthur is inmiddels een frisse schildknaap in dienst van Sir Ector en Sir Kay. Hij en Kay denken dat zij broers zijn en Sir Ector doet zijn best hen goed op te voeden. 
Zonder al te veel moeite haalt Arthur het zwaard uit de steen en Merlijn claimt hiermee meteen het koningschap van heel Brittannië voor hem. Dat gaat niet geheel zonder slag of stoot en belangrijke koningen willen geen trouw zweren aan Arthur.  
De vaart zit er goed in en de toon is al meteen lekker gezet. Uther is echt een eikel en Morgaine is nu al een doodenge manipulator. Merlijn ziet wat zij in huis heeft, maar heeft geen zin om haar opvoeding op zich te nemen. 

Aflevering 2

Merlijn treft Morgaine in het woud, zij woont niet langer in het klooster. Hij vraagt haar om zich bij haar broer te voegen. Arthur zal advies nodig hebben.
Arthur is een volwassen man en heeft alle koningen aan zich onderworpen. Allen zweren trouw aan hem. Behalve Accolon. Arthur heeft zijn broers gedood in de strijd en hij kan dat niet vergeven. Hij verlaat het hof en leeft in ballingschap. Arthur wil huwen met Guinevere en stuurt Lancelot om haar op te halen. Zij vraagt Lancelot om haar kampioen te zijn.
Morgaine lokt Arthur en Bors naar haar huis in het woud. Zij bedwelmt hen daar met haar toverdrank. Bors en Arthur worden wakker in een veld vol stenen. Het zwaard van Arthur en de magische schede zijn gestolen. Nu kan Arthur niet meer terugvallen op de magie van zijn zwaard en schede om overwinningen te boeken. Zij zijn vergeten dat dit de schuld van Morgaine is.
Morgaine sluist het zwaard meteen door aan Accolon, die nog steeds vol wrok door het land zwerft. Hij gebruikt het zwaard onmiddellijk om Arthur uit te dagen in zijn eigen hof. Maar Arthur is natuurlijk meer dan een zwaard met een gimmick en hij wint alsnog van Accolon.
Morgaine weet zich uit de voeten te maken met de schede. Wanneer Merlijn het land verlaat, roept Morgaine hem nog na. Zij laat zien dat Arthur nu de bescherming van de schede kwijt is, zij werpt deze dan in het water.
Het tempo blijft hoog. Arthur consolideert zijn rijk, trouwt en bindt ridders aan zich. Maar de rot zet al in. Morgaine heeft na al die jaren haar queeste voor wraak nog niet opgegeven. 


Aflevering 3

Lancelot lijdt onder zijn relatie met de Koningin. Hij is altijd bij haar, verliefd zelfs, maar zij is de vrouw van de baas. Dan komt Koning Pelles aan het hof. Hij heeft een vreselijk verhaal. Zijn kasteel is ingenomen door een brute roofridder en zijn dochter wordt gevangen gehouden door een heks. Alleen Lancelot kan hem redden. Lancelot doet waar hij goed in is. De roofridders worden verslagen, het meisje, Elaine van Carbonik wordt gered. Elaine zou graag met Lancelot trouwen, maar dat kan niet. Want Lancelot is kampioen van een de koningin. Daar past geen vrouw bij. 
In een visioen verschijnt Morgaine aan de verdrietige Elaine. Wanneer Elaine Lancelot laat drinken uit een speciale wijnbeker, zal Lancelot wel van Elaine houden. Elaine stelt niet al te veel vragen, Lancelot drinkt en hij denkt dat het Guinevere is, met wie hij in een kamer zit. De arme Elaine wordt natuurlijk onteerd en Lancelot vertrekt alsnog, met veel schuldgevoel. 
In een klooster bekent hij zijn misdaad aan een non. Deze draagt hem op om als straf veel tijd door te brengen met Koningin Guinevere en dan steeds te denken aan de seks die hij had met Elaine in de vorm van Guinevere. Om zo het schuldgevoel extra te voelen. Deze non blijkt later Morgaine te zijn.
Morgaine blijft stoken in haar zoektocht naar wraak. 

Aflevering 4

Agravaine en Mordred van Orkney voegen zich bij hun broers Gawaine en Gareth aan het hof van Koning Arthur. Zij zijn duidelijk wat ruwer en minder beschaafd dan de andere ridders van Koning Arthur. Zij willen de affaire tussen Lancelot en Guinevere openbaren. Morgaine haakt hierbij meteen aan en stookt de ontevredenheid van beide heren lekker op.
Ondertussen besluit Lancelot om korte tijd bij een vriend, Vavasour van Escalot, te blijven. Deze heeft ook een mooie jonge dochter, Eleanor. Zo kan Lancelot stiekem meedoen aan een toernooi, hij draagt daarbij een versiering van Eleanor, die daar veel meer aan ophangt dan hijzelf. Maar wanneer Lancelot het toernooi wint en zichzelf niet bekend wil maken, wordt hij nagezet door Gawaine. Het is de dwerg van Morgaine die Lancelot beschiet met een giftige pijl. Uiteindelijk wordt hij opgepikt door een zwervende heremiet, die hem verzorgd.
In zijn zoektocht naar Lancelot komt Gawaine uit bij de Vavasour van Escalot en zijn oog valt op de mooie Eleanor. Hij maakt haar het hof maar wordt afgewezen. Hij ontdekt wel dat Lancelot som bij de Vavasour verblijft en dat het Eleanors versiering was, die hij droeg bij het toernooi. Arthur wil nu de Vavasour en eventueel ook Lancelot vinden en zij vertrekken.
Terwijl Arthur weg is van het hof, bereidt Morgaine een giftige perzik en Mordred en Agravaine introduceren die bij een fruitmand van Guinevere. Zodat het later lijkt alsof zij suffige ridder Guido de la Porte vergiftigt.

Aflevering 5

Lancelot herstelt nog steeds van zijn pijlwond. Eleanor van Escalot verzorgt hem. Wanneer hij haar liefde niet beantwoordt, doodt zij zichzelf. Zij drijft in een boot naar het hof van Arthur. Gawaine vindt haar en ontsteekt in woede over de oppervlakkigheid van Lancelot. 
Ondertussen moet Guinevere terecht staan voor de dood van Guido de la Porte. Zijn broer Mador de la Porte wil wraak. Uiteindelijk is op het laatste moment Lancelot toch aanwezig om de eer van Guinevere te verdedigen. 

Aflevering 6

De tijd verstrijkt en de ridders worden ouder. De jonge Galahad verschijnt aan het hof van Arthur. En even later ook de Graal. Lancelot, Bors, Gareth en Galahad gaan op zoek naar de Graal, in de landen van koning Pelles. 
Gareth en Lancelot komen aan bij Pelles, die nu oud en gewond is. Hij zegt dat Elaine een zoon kreeg, maar met hem vertrokken is. De Graal processie komt langs en Lancelot raakt verblind als hij de graal aanschouwt. Galahad komt en neemt de graal. Hij drinkt ervan en geneest daarna ook Pelles en Lancelot. Dan sterft hij.
Morgaine, Mordred en Agravaine konkelen vrolijk verder, nu er steeds minder ridders zijn. Arthur heeft nachtmerries over de ondergang van Camelot. Alle ridders keren terug naar camelot. Lancelot gaat naar de kamer van Guinevere en wordt daar natuurlijk betrapt. Lancelot vlucht en Guinevere mag haar naam weer verdedigen. 

Aflevering 7

Guinevere moet terecht staan voor haar ontrouw met Lancelot. Arthur kan haar niet veroordelen, maar Agravaine wil haar verbranden. Bors kan het niet aanzien en hij wil niet langer trouw zijn aan a en vertrekt. Gawaine zou dan Guinevere moeten verbranden, maar kan dat niet. Ook hij wil miet langer onderdeel zijn van haar straf. 
Agravaine en Gareth zullen de koningin straffen, maar Gareth hoopt daarbij dat God haar zal redden, als zij werkelijk onschuldig is. Bors en Lancelot bereiden een reddingsoperatie voor. Bij de redding van Guinevere komen Gareth en Agravaine om het leven. 
De ridders van de Ronde Tafel eisen nu allemaal dat Arthur optreedt tegen Lancelot en Bors! Vooral  Gawaine is woedend, die vervloekte Lancelot doodde nu ook al Agravaine en Gareth! Morgaine blijft olie op het vuur gooien bij de ridders. Arthur wordt gedwongen tot actie.
Wanneer Arthur optrekt naar Frankrijk, laat hij zijn neeft Mordred regeren over Brittannië. Mordred blijkt al contacten te hebben met de Saksen, waaronder koning Arcon. Morgaine is daar niet over te spreken. En verschijnen barstjes in de samenwerking van de kwaadaardige partners. 
In Frankrijk staat Arthur nog steeds niet achter de belegering van Lancelot. Ondertussen hebben Bors en Lancelot ook spijt van de manier waarop alles gelopen is. De dienstmaagd van Guinevere gaat naar Arthur met een aanbod van vrede. Gawaine wil het niet horen. Guinevere keert terug naar Arthur en Lancelot zal zich nooit meer vertonen in Brittannië. Gawaine wil nog een duel tot de dood met Lancelot. Dit eindigt een gelijkspel, maar Gawaine is ernstig gewond.  
Intussen heeft Mordred zich geïnstalleerd als koning Pro Tem. Heeft veel van zijn ruwe Saksische vrienden naar het hof gehaald.

Aflevering 8

Koning Mordred brengt nieuws dat Gawaine Lancelot doodde in een duel in Frankrijk. Uit wraak richtte Bors een leger op, leverde strijd en Arthur kwam om. Mordred is nu koning van Brittannië. En hij wil Arthur's vrouw als koningin. Guinevere heeft daar weinig zin in. Mordred handhaaft zich met Saksen als steun. 
Snel wordt duidelijk dat Arthur nog leeft. Bedivere gaat naar Frankrijk om het slechte nieuws te brengen aan Arthur. Ook Guinevere ontvlucht het hof. 
In Frankrijk ligt Gawaine op sterven. Bedivere komt aan met zijn boodschap van verraad door Mordred. Arthur besluit om onmiddels op te trekken naar Brittannië, om te redden wat er te redden valt. Hij kan niet meer rekenen op Lancelot en Bors. 
Mordred schijt bagger bij het idee van de terugkeer van Arthur. Morgaine laat hem in de steek, zij haat de Saksen evengoed als de nazaten van Uther. Maar Arthur ziet de strijd tegen Mordred ook somber in, er zijn erg veel Saksen en weinig helden uit de tijd van Arthur's gloriejaren. Maar de Saksische koning Arcon wil zijn troepen niet opofferen aan de stijd tussen Arthur en Mordred
Tijdens een vredesoverleg tussen Arthur en Mordred, gebruikt Morgaine haar krachten om toch voor strijd te zorgen. Een ridder wil een addes doden, en trekt zijn zwaard. De een na de ander valt. Mordred en Arthur verwonden elkaar dodelijk. Arthur vraagt of Bedivere zijn zwaard in het meer wil gooien. 
Terwijl Bedivere dat doet, spreken Arthur en Morgaine een laatste maal. Dan wordt het Arthur pas duidelijk hoe diep de haat van zijn halfzus ging voor hem en zijn vader. Arthur gaat met een boot naar Avalon en Morgaine blijft huilend achter, was dit het waard?

Lancelot leeft nu als monnik en bezoekt een stervende Guinevere in een klooster. De Saksen regeren nu over Brittannië, Camelot is niet meer. Maar ooit zal dit alles weerkomen, onder leiding van Arthur.

Conclusie

Een leuke serie om eens te kijken. De hoogtepunten van het verhaal van Arthur komen in deze serie allemaal aan bod (zijn verwekking, het zwaard in de steen, Eleanor van Escalot, de affaire tussen  Lancelot en Guinevere, De Graal, Guinevere op de brandstapel, de Slag in Frankrijk en de Slag van Camlann). De motivaties van de verschillende personen waren ook duidelijk. De focus op Morgaine en haar plannen voor wraak, die decennia geduurd hebben, voor zij resultaat had, waren ook te volgen.
Er zat nog vrij veel magie in het verhaal, met het zwaard in de Steen, de Graal en de invloed van Morgaine. Maar een ander onderdeel werd er uit gelaten. Mordred is niet de bastaardzoon van Arthur bij zijn half-zus.

De serie beschikte duidelijk niet over veel geld. Ik denk dat er ongeveer 15 ridders van de ronde tafel waren. En veel scenes waar veel volk op af zou moeten komen, waren maar erg bescheiden in beeld gebracht. Ik denk daarbij aan het huwelijk van Arthur en Guinevere, scenes aan het hof, de verbranding van Guinevere en de Slag bij Camlann. Dat deed mij denken aan The Six Wives of King Henry VIII en I, Claudius. Prima series, maar zonder de middelen voor massa scenes. En slim de camera zo positioneren en de scenes zo snijden dat de massa's niet in beeld komen, daar trap ik niet in natuurlijk.

Al met al een leuke serie en ondanks dat het inmiddels wat gedateerd aandoet, zeker de moeite van het kijken waard.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten