Translate

donderdag 14 juli 2016

In the Red

Een tijdje geleden vertelde ik hier over de verjaardag van +Sander Hartogensis en dat ik hem de DVD van de Britse TV Serie In the Red cadeau had gedaan. Ik beloofde toen ook meteen om er later nog eens op terug te komen. Dat doe ik dan maar hier.

In the Red

In the Red is een zeer korte TV Serie van de BBC uit 1998, maar drie afleveringen. De serie kent een complexe voorgeschiedenis. Het was ooit begonnen als een boek van Mark Tavener. Het verhaal uit het boek werd aangepast naar een hoorspel dat 4 seizoen geduurd heeft. Daarna volgde nog de TV serie, die ik dus onlangs aan Sander cadeau deed.
De serie is gemaakt door Marcus Mortimer en heeft een hele lijst aan bekende Britse koppen. Zo zien we Alun Armstrong (Penny Dreadful, Braveheart), Richard Griffiths (Harry Potter), Warren Clarke (Dalziel & Pascoe), Richard Wilson (Dr. Who), Stephen Fry (Jeeves & Wooster, Gosford Park), John Sessions (Sherlock), Mark Gatiss (Sherlock, Dr. Who) en Rik Mayall (The New Statesman, The Black Adder).

Naar aanleiding van de TV Serie volgde nog een spin off Absolute Power, eerst weer als hoorspel en later ook als TV Serie, waarin twee minder belangrijke leden uit de cast van In the Red hun eigen avonturen beleven. 

Maar goed, terug naar In the Red. 

Spoilers ahoi!

Het plot is vrij complex en verschillende verhaallijnen lopen door elkaar. 

Verschillende Bank-managers worden op symbolische wijze vermoord, en iedere keer blijft er een pond-muntstuk achter bij het lichaam. Terwijl Detective Jefferson (Armstrong) probeert de zaak op te lossen, belt de (waarschijnlijke) moordenaar met journalist en dronkelap George Cragge (Clarke) van de BBC Radio. Met deze boodschappen van de moordenaar weet George zijn carrière weer een impuls te geven. 

De BBC heeft zo zijn eigen problemen, de logge organisatie moet moderniseren en de aandacht gaat daarbij volledig uit naar de TV afdeling en niet meer naar de Radio. Twee managers (Fry en Bird) van verschillende Radiostations bundelen hun krachten om een gruwelijk schandaal voor de TV afdeling te creëren en daarmee carrièrekansen voor henzelf. 

Ondertussen gebruikt de Reform Party, een marginale politieke partij naast de Labour Party en de Conservative Party een moeilijke tijd. Onder Tony Blair ging Labour een nieuwe richting op, waardoor er nog minder ruimte was voor de Reform Party. Maar Jeffrey Chrichton Potter (Griffiths), de leider van de Reform Party in het Lagerhuis, ziet zijn politieke carrière alleen maar als een handig baantje om lekker te kunnen lunchen met andere politici in de beste restaurants. Zijn speechschrijver (Godley) is een deskundig man met gefrustreerde ambities. 
De Refom Party is gehuisvest in een pand in Soho. In de kelder woont een punk-rock zanger (O'Kane) met geldproblemen. Zijn songteksten leveren commentaar op de recente moorden. Weet hij meer? Op de bovenverdieping trekt Ms. Sin (Redmond) in, een dominatrix die mannen afranselt. Praktisch al haar cliënten zijn vooraanstaande mannen uit de financiële wereld, de media en de politiek. Weet zij meer?

De moorden blijven maar doorgaan en worden steeds gruwelijker, extremer en publieker. Bankiers en politici leven in angst. Wanneer een Bankier, die ook lid is van het Parlement, vermoord wordt, leidt dat tot een tussentijdse verkiezing. De Reform Party weet de moorden uit te melken en meer aanhangers te krijgen. En deze tussentijdse verkiezing zou een mooi moment zijn om een extra lid in het parlement te kunnen krijgen.

De opening van aflevering 1

De verhaallijnen zitten ingenieus in elkaar en komen uiteindelijk allemaal mooi samen. Ondertussen wordt de kijker blootgesteld aan een spervuur van grappen. Ik vond en vind het een fantastische serie en ik begrijp niet dat deze nooit herhaald is. Gelukkig is er wel een DVD versie en is deze te bestellen via Amazon.co.uk. Ik stel voor dat jullie daar allemaal een eigen exemplaar kopen.

Review van Phil Scorzonera

Geen opmerkingen:

Een reactie posten