Het proces is eigenlijk vrij eenvoudig.
- Neem 1 deel fruit, neem eenzelfde deel vrij sterke alcohol zonder al te veel smaak (ik gebruik graag vodka, maar jenever of brandewijn werken ook), eventueel wat andere smaakmakers (citroenschil, kaneel) en wat suiker.
- Mik dat allemaal in een goed afsluitbare pot en zet een half jaar weg op een donkere, koele plek (bij mij staat het allemaal in een kast op zolder).
- Af en toe de pot schudden, om te zorgen dat alles goed mengt.
- Als het half jaar voorbij is, de drank door neteldoek zeven en het achtergebleven fruit goed uitknijpen om alle sap en alcohol uit het fruit te halen (neteldoek is echt heel fijn en je houdt alleen de drank over).
- Daarna in afsluitbare flessen gieten (Ik heb bij de Xenos laatst mijn slag geslagen).
Hersluitbare flessen |
Ik heb nu 2,5 liter kruisbessen in brandewijn, 1 liter zwarte bessen in vodka, 1 liter rode bessen in vodka en ik had al eerder ook 1 liter rabarber in vodka gemaakt. En als straks de vlierbessen rijp zijn, maak ik daar ook weer een likeurtje van.
En dan is nu het grote wachten begonnen. Hoe langer het trekt, hoe meer fruitsmaak er in de drank komt. En dat betekent dat ik in de periode november - januari ineens heel erg veel vodka opgedronken moet krijgen. Dat gaat nog een uitdaging worden!
Eerdere, eigen experimenten
Vodka met bramen en frambozenVodka met vlierbessen
Vodka met citrusvruchten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten