Translate

maandag 31 maart 2014

Wintersoldaat

Gisteren ben ik met vriend +D en R. naar de volgende film uit het Marvel Universum geweest, Captain America: The Winter Soldier. Enige tijd geleden heb ik ook de eerste Captain America film gezien. Die vond ik wel aardig, maar niet heel sterk. Captain America is net iets te braaf en kleurloos vergeleken met andere superhelden. Hij heeft geen moeilijk, gekweld verleden waar hij mee worstelt, geen gimmicks behalve zijn kracht en zijn Amerikaans patriotisme slaat gewoon niet zo aan wanneer je geen Amerikaans burger bent. Maar dan is er natuurlijk altijd nog een vervolgfilm.

Captain America: The Winter Soldier (2014) is gemaakt door Anthony en Joe Russo. Chris Evans (The Avengers, Snowpiercer), Scarlett Johanson (The Avengers, Under the Skin) en Samuel L. Jackson (The Avengers, Pulp Fiction), keren weer terug in hun oude rollen. Maar er is dit keer ook ruimte voor Robert Redfort (A Bridge too Far, Out of Africa) en Anthony Mackie (Abraham Lincoln: Vampire Hunter, The Adjustment Bureau).De poster van de film. 

Spoilers Ahoi

De film start ermee dat Captain America (Evans), na ontdooid te zijn en de avonturen die hij met de andere Avengers beleefde, probeert te integreren in de 21e eeuw. Het gaat maar matig. Iedereen met wie hij een veelzeggende band had, is inmiddels dood. En hij heeft moeite om aansluiting te vinden bij nieuwe mensen. Hij leidt een teruggetrokken bestaan. Alleen zijn werk voor SHIELD geeft hem nog enige zin en hij werkt met graagte voor Nick Fury (Jackson).
Maar nadat hij een gijzelingssituatie moest oplossen op een boot van SHIELD, samen met de Black Widow (Johanson), realiseert hij zich dat Nick Fury ook niet alles met hem deelt en dat er ontwikkelingen gaande zijn binnen SHIELD (complete surveillance van de gehele wereld, pre-emptive strikes op iedereen die verdacht uitziet), die hij niet kan accepteren. 

Terwijl Captain America worstelt met zijn eigen rol en de rol van het leger en spionagediensten in een wereld die steeds chaotischer lijkt te worden en waar het niet meer duidelijk is wie goed is en wie slecht, wordt Nick Fury aangevallen en is het al snel duidelijk dat de aanval vanuit SHIELD zelf kwam. Maar de beruchte, mythische krijger Winter Soldier is ook betrokken bij de aanval op Fury. Welke mol is er actief binnen SHIELD? Nick Fury sleept zich naar het huis van Captain America, geeft zijn boodschap van verraad binnen SHIELD af en sterft. 

Samen met Black Widow gaat Captain America op zoek naar de mol(len) binnen SHIELD. Ze hebben geheime info van de boot uit de openingsscene. Maar de baas van Nick Fury, Alexander Pierce (Redford) wil ook graag weten wat die informatie inhield. Na enige ruzie daarover moet Captain America op stel en sprong SHIELD verlaten, behoorlijk wat chaos en destructie achterlatend. Samen met Black Widow onderzoekt hij de informatie steeds verder en komt erachter dat een kwade genius uit het verleden, Emile Zola (Jones), het wetenschappelijk brein achter het nazistische HYDRA uit de eerste Captain America film, zichzelf voorbij de dood heeft weten te bewaren in een zeer archa├»sch aandoende computer (alles staat op tape). Hij heeft SHIELD ge├»nfiltreerd met het gedachtegoed van HYDRA. 
Binnenkort zullen drie gloednieuwe, tot de tanden toe bewapende Helicarriers boven America vliegen en alles en iedereen ombrengen die het niet eens is met het fascistische gedachtegoed van HYDRA. 

Dan natuurlijk een climactische finale waarin Captain America met zijn vrienden ten strijde trekt tegen het gecorrumpeerde SHIELD en onder begeleiding van wel heel veel explosies die vreselijke drama weet af te wenden. In de finale blijkt dat de ouderwetse moraal van onze Captain nog best een rol kan hebben in de moderne post- Koude Oorlog, post-9/11 wereld. Soms moet je het juiste doen, ook al kost dat flink wat offers. 

Oh en de Winter Soldier blijkt zijn gehersenspoelde, doodgewaande vriendje uit de eerste film te zijn (Stan (Black Swan)), . Maar dat was voor niemand echt een verrassing. 

Oh en Pierce is ook een moderne, kwade genius achter alle ellende. Niet echt een verrassing, maar het werd extra duidelijk toen hij zijn huishoudster doodschoot, omdat ze terugkwam voor haar sleutels en hem zo betrapte. 

Al met al een aardig film. Beter dan Captain America I, zeker beter dan Thor en The Hulk. Maar minder sterk dan de Iron Man films of de Avenger films. Het karakter van Captain America wordt wat meer uitgebouwd en wordt wat echter. 

5 opmerkingen:

 1. Heb t niet gelezen vanwege de spoilers, maar cool dat je em gezien hebt! Wij vonden Captain America 1 wel heel cool (waarschijnlijk zijn wij wel ontvankelijk voor Amerikaanse retoriek of kwam het door de zeer lage verwachtingen die we hadden toen we hem gingen kijken...) en dus zagen we uit naar deel 2 (en ik speciaal vanwege Robert Redford, jeej!). Bedankt voor de herinnering! :-) Btw, hebben jullie Mud en Captain Philips al gezien? Zeer de moeite waard!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Robert Redford is toch meer iets voor onze moeders, hij is inmiddels wel heel, heel, heel oud hoor. en dat is te zien. De genoemde films nog niet gezien.

   Verwijderen
  2. True love lasts a lifetime :-)

   Verwijderen
 2. Vreemd dat de vervolgen zoveel beter zijn in deze serie. Thor 2 is stukken beter dan deel 1 (al is deel 1 best vermakelijk), vooral omdat Tom Hiddleston veel meer ruimte krijgt, en er meer met de Noorse mythologie wordt gewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal eerlijk bekennen dat ik de Marvel-serie vooral volg vanwege de grote hoeveelheid afgetrainde mannen zonder al te veel kleren erin. Thor kan je het beste kijken zonder het geluid.

   Maar kennelijk moeten mensen een beetje oefenen voor ze de juiste toon weten te treffen. De films worden steeds beter.

   Verwijderen