Translate

zaterdag 17 september 2022

Nope

En onlangs kwam er ook weer een goede film uit, die ik met mijn man en oudste kind in de bioscoop heb gezien. Het ging om Nope (2022) van Jordan Peele (van het briljante Get Out! en Us). In de hoofdrollen zagen we Daniel Kaluuya (Get Out! en The Black Panther), Keke Palmer, Brandon Perea en Steven Yeun. In wat kleinere rollen zagen we ook nog Michael Wincott (Westworld) en Keith David (Coraline). 



Spoilers

Deze film is heet van de naald en heeft een twist. Dus wees wijs en lees alleen verder als je niet bang bent voor spoilers. 

De film opent met een filmset van een jaren '80 sitcom met een chimpanzee als lid van de cast. Om de één of andere reden wordt de chimpanzee wild en valt de andere leden van de cast aan. 

En dan stappen we over naar de huidige tijd, een paardenboerderij. Hier fokken en trainen vader (David) en zoon (Kaluuya) Haywood paarden om gebruikt te worden als stuntdieren in films en reclames. Dan vallen er plotseling allemaal kleine, metalen objecten uit de lucht, één daarvan raakt vader Otis en zoon OJ probeert zijn gewonde vader tijdig in het hospitaal te krijgen. Maar het is te laat, vader sterft. 
Na de dood van vader Otis probeert OJ met zijn zuster Em (Palmer) de boerderij en het werk van zijn vader voort te zetten. Uit wanhoop verkoopt OJ af en toe een paard aan zijn buurman, Jupe Park (Yeun), die een naburig pretpark met paardenshows uitbaat. Deze Jupe is een van de overlevenden van de aanval van de chimpanzee uit de introductie. 

De vreemde gebeurtenissen zijn niet voorbij. De ambitieuze Em vermoedt dat er een buitenaardse UFO de vreemde gebeurtenissen veroorzaakt. Als zij die op camera weten te krijgen en de beelden kunnen verkopen, zijn al hun financiële problemen voorbij. In een electronica winkel kopen ze verschillende camera's en verkoper Angel (Perea) helpt hen bij het installeren. Er vinden weer vreemde gebeurtenissen plaats, maar onderdeel van de vreemde gebeurtenissen is dat het electra uitvalt, dus aan de camera's heeft niemand iets. 
Inmiddels blijkt dat Jupe ook problemen heeft met zijn pretpark, ook hij is wanhopig om meer klanten te trekken. En ook hij heeft ontdekt dat er een buitenaards wezen rondhangt in hun buurt. Hij koopt de paarden van OJ en voert hen aan het buitenaardse wezen. En nu wil hij dat doen voor het oog van het publiek, om daar weer meer mensen mee te lokken. Maar dat gaat natuurlijk gruwelijk mis. Het paard wil niet wegrennen. En het buitenaardse wezen eet dan maar Jupe, zijn gezin en al het kijkende publiek op. 

De gruwelijke dood van Jupe, zijn familie en alle bezoekers van zijn pretpark trekken de aandacht. Em, OJ en Angel realiseren zich dat zij snel beelden van het buitenaardse wezen moeten maken. Em en OJ hebben eerder contact gelegd met Antlers Holst (Wincott), een obsessieve filmmaker. Hij wil graag langskomen om beelden te maken van dit roofdier. Hij neemt ook een analoge camera mee, die geen last zal hebben van de manier waarop het buitenaardse wezen de electriciteit manipuleert. Maar Wincott is een erg obsessieve filmmaker en voor het mooiste shot stelt hij zichzelf bloot aan het buitenaardse wezen en wordt zelf ook opgegeten. 

Em vlucht naar het pretpark en weet daar met een mechanische fotocamera een foto van het buitenaardse wezen te maken. 

Conclusie 

Wat een film weer van Jordan Peele! Ook deze film zit weer voor met doodenge scenes, een vreemd mysterie en zeer duistere humor. 

En verder heeft deze film nog een hoop te zeggen over exploitatie. Zo worden aan een stuk door dieren geëxploiteerd, wat nooit goed afloopt. De chimpansee, de paarden en het buitenaardse wezen worden gezien als een vehikel om rijkdom en beroemdheid te creëren voor de mensen om hen heen. En dat is allemaal niet zonder gevaar. Wanneer mensen zich niet realiseren hoe gevaarlijk dieren kunnen zijn en dingen van hen verwachten, die niet natuurlijk voor hen zijn, kan het gruwelijk misgaan. 

En niet alleen de dieren worden geëxploiteerd. De mensen gebruiken elkaar ook. OJ wordt op zijn werk nauwelijks serieus genomen, terwijl hij de expert is op het gebied van paarden. Em wil het maken in Hollywood en bereid daar alles voor te verkopen. De dood van alle bezoekers van het pretpark is voor sommige mensen niet meer dan een scoop. 

Aan de andere kant is het ook een film over ongezonde obsessies. Zo kan OJ de boerderij van zijn voorvaderen niet loslaten, hoewel het duidelijk is dat hij geen talent heeft voor de zakelijke kant van het bedrijf. Hetzelfde geldt voor Jupe, die zijn zieltogende pretpark wil behouden met steeds vreemdere en gevaarlijkere stunts. Maar ook filmmaker Holst offert veel te veel van zijn tijd (en uiteindelijk zijn leven) voor het perfecte shot.

Tot slot valt er nog een hoop te zeggen over het verschil tussen realiteit en verslaglegging. Voor de mensen die het wezen gezien hebben, is er geen twijfel dat het "echt" is. Maar zij beseffen dat zij wat echt is, pas kunnen gebruiken wanneer het ook is vastgelegd. Niemand zal het woord van OJ, Em, Angel en Jupe geloven, zij zullen met (beeld)materiaal moeten bewijzen dat het buitenaardse wezen echt bestaat. Dus zijn ervaringen pas echt wanneer ze gefotografeerd (en op instragram) zijn gezet?

Een spannende horrorfilm met na afloop genoeg om over na te denken.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten