Translate

zaterdag 3 september 2022

The Wizard of Oz

Tijdens de vakantie was het natuurlijk niet alleen maar op het strand zitten, ik heb ook literatuur gelezen.  Een kinderboek dit keer, The Wizard of Oz van L. Frank Baum. Ik kende het verhaal natuurlijk al wel een beetje, ik herinner me een TV serie uit mijn jeugd. Maar het boek had ik nog nooit gelezen. Gelukkig bood de Bibliotheek weer uitkomst. 

De rode schoentjes zijn uit de film.

Spoilers

Met een verhaal dat oorspronkelijk uit 1900 komt en meerdere keren verfilmd is, zou het niet nodig moeten zijn. Maar ik waarschuw toch even. 

Het verhaal begint in Kansas waar Dorothy een zwaar leven leidt met haar Oom Henry en Tante Em op een armoedige boerderij. Het leven is zwaar. Op een dag komt er een tornado langs (een cycloon) die het huis van Oom Henry en Tante Em meevoert, met Dorothy en haar hondje Toto er nog in. 

Na een lange reis landen Dorothy en Toto in het land van Oz, waar zij meteen de Kwade Heks van het Oosten verpletteren. Haar onderdrukte bevolking is Dorothy erg dankbaar, maar kan haar niet helpen terug te keren naar haar eigen Kansas. Op advies van de Goede Heks van het Noorden neemt zij de zilveren schoenen van de Kwade Heks en volgt de weg met de gele bakstenen naar de Smaragden Stad, waar de grote Tovenaar Oz woont. Hij kan haar vast wel helpen. 

Onderweg komt Dorothy ook nog de Vogelverschrikker, de Tinnen Houthakker en de Laffe Leeuw tegen. Ook zij hebben problemen, met een gebrek aan hersenen, een ontbrekend hart en lafheid. Misschien kan de Grote Tovenaar Oz hen ook helpen. Eenmaal aangekomen in de Smaragden Stad blijkt dat de Grote Tovenaar eigenlijk niemand wil zien. Wanneer Dorothy en de haren dan toch een audiëntie krijgen, zien zij niet de Grote Tovenaar, maar een magisch beeld van hem. Dit vinden zij alleen maar vreemd en niet beangstigend. Maar hij geeft hen een opdracht, pas wanneer zij de Slechte Heks van het Westen hebben gedood, zal hij hun wensen inwilligen. 

Dus Dorothy en haar metgezellen trekken naar het westen om daar de Slechte Heks te verslaan. Dat lukt maar matig, alle metgezellen van Dorothy worden uitgeschakeld en zij moet als een slavin werken voor de Heks. Maar de Heks wordt per ongeluk verslagen door Dorothy met een emmer zeepsop. 

Eenmaal terug in de Smaragden Stad blijkt dat de Grote Tovenaar eigenlijk een grote oplichter is. Hij is net als Dorothy per ongeluk in het Land van Oz terechtgekomen, vanuit Omaha, en hij heeft de macht gegrepen. Hij kan wel de Tinnen Houthakker, de Vogelverschrikker en de Laffe Leeuw helpen. Om met Dorothy naar Omaha en Kansas terug te keren, heeft hij een hetelucht ballon gebouwd. Maar wanneer hij wil vertrekken, rent Toto weg. Tegen de tijd dat Dorothy haar hondje heeft gevangen, is de ballon al weggezweefd. 

Er zit niets anders op voor Dorothy om nog een laatste reis door het land van Oz te maken, dit keer op zoek naar de Goede Heks van het Zuiden. Deze kan Dorothy vast wel helpen weer thuis te komen. Glinda kan Dorothy inderdaad helpen en vertelt haar dat de Zilveren Schoenen van de Kwade Heks van Oosten haar naar huis kunnen brengen. Wanneer zij de hielen drie maal tegen elkaar slaat, brengen de schoen haar waar zij maar wil.


Conclusie 

Dit is een heel geinig kinderboek, geen wonder dat het een klassieker is, die meerdere keren verfilmd is. Het doet ook denken aan het sprookje, met het vinden van de drie metgezellen, die elk een eigen kracht en een eigen zwakte hebben en op cruciale momenten Dorothy bij kunnen staan. 
Als je eens iets anders wil voorlezen aan de kinderen dan eindeloos Narnia of Harry Potter, is dit een heel leuk (maar iets gedateerd) alternatief). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten