Translate

zondag 25 september 2022

Arromanches les Bains

In Normandië kom je in ieder dorp een oorlogsmuseum tegen dat weer een ander aspect van Operation Overlord belicht. In Ver-sur-Mer zaten we erg dicht bij Arromanches-les-Bains, aan Gold Beach. En dat was de locatie van een van de Mulberry Havens, een tijdelijke haven om de landing van alle troepen mogelijk te maken. De restanten van die haven zijn nog steeds te zien (ook vanaf het strand van Ver-sur-Mer) en er is een klein museum over deze havens, het Musee du Debarquement Arromanches

De klif boven Arromanches les Bains

Dus daar gingen we met het hele gezin heen. Eerst gingen we naar het Musee du Débarquement. Dat was een klein museum dat alleen over de landing in Arromanche-les-Bains ging, met veel aandacht voor de Mulberry Haven en het hele proces van ontwerp en besluitvorming dat er aan voorafging. En daarna natuurlijk het verslepen van alle onderdelen vanuit Groot Brittannië, de opbouw en toen alle troepen en materieel die erover vervoerd moesten worden. 

Een anker


Daarna zijn we nog even naar het strand van Arromanches-les-Bains gegaan. Daar lagen de verschillende onderdelen van de Mulbery Haven nog te roesten in zee. En met de enorme getijdenwisseling (nog best een uitdaging bij de bouw) liggen deze onderdelen de helft van de tijd op het strand. We konden er tussendoor lopen en ze waren echt enorm en imposant. 

De roestende onderdelen. 

Daarna zijn we nog naar de westkant van Arromanches-les-Bains gewandeld, waar we vanaf een klif konden uitkijken over de baai waar het dorpje in lag. 

Al met al een heerlijk uitje en een indrukwekkend en aanschouwelijk stukje geschiedenis in een.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten