Translate

zaterdag 24 september 2022

The Awakening

Tijdens de vakantie was het niet alleen kinderboeken lezen. Ik heb ook feministische literatuur van het eerste uur gelezen. Het ging om The Awakening van Kate Chopin.  


Kate Chopin was een Amerikaanse schrijfster en zij heeft het meeste bekendheid vergaard met haar roman The Awakening uit 1899. Zij woonde lange tijd in New Orleans en andere delen van Louisiana en veel van haar verhalen spelen zich dan ook daar af, onder de Creoolse bevolking. Zij was ook een van de eerste vrouwen die schreef over het leven en problemen van vrouwen en over de seksuele verlangens van vrouwen. Wat in die tijd natuurlijk tot veel commentaar leidde. Tegenwoordig kijken we daar wat anders naar en zijn haar verhalen weer populair. 
En de bibliotheek had weer een mooi, modern exemplaar, waarin deze roman en haar korte verhalen samen gebundeld zijn. Waardeer de bieb wat meer en haal er mooie boeken weg!

Spoilers

The Awakening gaat over Edna Pontellier, haar man Leoncé en hun twee kinderen Raoul en Etienne. Zij leidt een vrij kabbelend bestaan in Louisiana maar verveelt zich dood. In de zomer brengen zij hun dagen door op Grande Isle, samen met andere vakantiegangers uit New Orleans. Daar leert Edna Pontellier Robert LeBrun kennen, een charmante jongeman. Robert realiseert zich al snel dat een relatie met Edna er niet inzit. Hij vlucht naar Mexico om haar te vergeten. 

Door de vrij korte, emotionele affaire realiseert Edna zich dat zij helemaal niet gelukkig is met haar leven. Wanneer de zomer voorbij is en iedereen weer in New Orleans woont, besluit Edna om wat veranderingen in haar leven door te voeren. Zij zegt veel van haar sociale verplichten af, bemoeit zich minder met haar kinderen en gaat de dingen doen, die zij leuk vindt, zoals schilderen. De mensen om haar heen, zoals haar man Leoncé en haar vriendin Abigail maken zich zorgen om deze veranderingen, maar kunnen er weinig aan doen. 

Als dan Leoncé ook nog vertrekt voor een langdurige zakenreis en de kinderen onderbrengt voor een logeerpartij bij hun grootouders, heeft Edna helemaal de vrije hand om te doen wat ze wil. Ze betrekt een klein appartementje, pakt een vriendschap op met een oudere dame, die helemaal nooit getrouwd is en begint een affaire met de zeer ongeschikte Alcée Robin. 

Uiteindelijk zit Edna geen manier meer om zowel haar eigen wensen als die van de samenleving zo te verenigingen dat zij een gelukkig leven kan leiden. Op Grande Isle, waar alles begonnen is, neemt ze dan een radical stap. 

Conclusie

Dit boek is een doorbraak geweest voor vrouwen in literatuur, zowel voor schrijfsters, voor vrouwen als onderwerp met een rijk innerlijk leven als voor lezeressen. Maar ik vond het toch te gedateerd. Vrouwen die knel zitten tussen maatschappelijke verwachtingen en hun eigen wensen heb ik al veel vaker over gelezen (hoewel dit natuurlijk een van de eersten was). En het verhaal is wel heel erg traag. Het duurt wel erg lang voor Edna doorheeft dat eindeloos moederen met de kids en theeleuten met andere vrouwen dodelijk saai is. Ze kiest dan voor veel alleen zijn, schilderen en een affaire met de volstrekt ongeschikte Alcée Robin. Naar mijn idee ongeveer net zo saai. 
Een mooi boek, goed geschreven en met een heldere boodschap, maar inmiddels iets te gedateerd.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten