Translate

zondag 3 april 2022

Immodest Acts

Een tijdje geleden ging ik naar de bios om daar de film Benedetta te zien. Maar Paul Verhoeven had het verhaal over een lesbische non niet zelf verzonnen, het is waar gebeurd en bestudeerd in het leesbare Immodest Acts van Judith C. Brown.  


Spoilers

Dit is geen roman, maar een studie naar een Non/ Abdis, Benedetta Carlini, die werd vervolgd om haar visioenen en toen betrokken bleek te zijn bij een lesbische affaire met een andere non. 
Het boek gaat eerst in op ideeën over mannen, vrouwen, seks, seksualiteit en straffen daarvoor in die periode in Italië, daarna wordt het vroege leven van Benedetta Carlini besproken. Dan volgt haar begintijd in het Klooster van de Theatijnen en daarna de onderzoeken naar haar claims over visioenen, waarna ook de waarheid over haar verhouding met Non Bartolomea naar voren komt. 

Conclusies 

Een heel interessant boek om te lezen, zeker naast de film van Paul Verhoeven. Dit boek geeft toch iets meer context mee aan de film. Zo gaat Judith C. Brown diep in over ideeën over de verhoudingen tussen gender en seksualiteit in de 17e eeuw in Italië (en de rest van Europa). Daarbij wordt ook geschetst hoe men zich eigenlijk geen raad wist met lesbische seksualiteit, omdat daar geen man bij was betrokken (en er is alleen sprake van seks wanneer er een penis bij betrokken is). Dat maakt het verhaal van Benedetta en haar gedrag nog ongewoner, geen wonder dat het zo uitvoerig gedocumenteerd is. 

Verder gaat het boek ook diep in op de mogelijkheden en rollen van vrouwen in de kerk. De oprichting van de leefgemeenschap van de Theatijnen ging niet zonder slag of stoot en zij moesten zich voegen naar de richtlijnen van mannen. Maar een klooster was een van de weinige mogelijkheden waar vrouwen hun ambities konden verwezenlijken.
Daar kwam nog bij dat er veel concurrentie was tussen kloosterordes. Een non die visioenen had, kon daarbij helpen, door meer aandacht voor het beginnende klooster te genereren. Aan de andere kant, dit kon ook een risico zijn. De Katholieke Kerk was gestart met de Contra-Reformatie, in reactie op de Protestantse Reformatie. Een non met visioenen past niet helemaal in het gewenste katholieke plaatje. Dus het klooster van de Theatijnen kreeg een hoop aandacht.  

Een erg interessant boek over een klein stukje geschiedenis, zeker de moeite van het lezen waard. Het boek deed me ook wel denken aan de Naam van de Roos, waar ook een richtingenstrijd binnen de Katholieke Kerk mensen beïnvloedt (hoewel dat veel eerder speelde, in de 14e eeuw). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten