Translate

zaterdag 8 juni 2019

Pendragon LXIX - The love of a good woman...

Na alle spannende avonturen van de vorige keer, moet er dit keer een huwelijk plaats vinden. In het hart van het Britse rijk zal nu een Saksisch huwelijk dat zijn weerga niet kent, plaatsvinden. En met deze aflevering duiken we dan ook meteen diep de romantische periode in.

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Marcus Livius van Broughton
Ygritte, Dochter van Eliot de Wispelturige en Inga met de Grote Vlechten, Dochter van Octa, Cynning van Kent, Zoon van Hengest van de Saksen
Benno van Steeple Langford

Old Sarum, 535 AD

Ygritte, Dochter van Sir Eliot de Wispelturige en Inga met de Grote Vlechten, Dochter van Octa, Cynning van Kent, Zoon van Hengest van de Saksen maakt zich klaar voor haar grote dag. Ze zal huwen met Turquine van Quinqueroi Forest. Tot voor kort was hij een brute, Saksische roofridder. Maar zij was in staat een andere kant van hem aan te spreken.

Ygritte van Burcombe

En dit huwelijk wordt groots! Haar broer Octa, Cynning van Kent, zal er zijn met Cwene Guinevere en hun dochter Rowena en hun adoptie dochter Alis, die op de een of andere manier ook weer een nicht is van Ygritte. Prinses Eleanor van de Franken, weduwe van haar broer Marc, zal aanwezig zijn. Verder zullen Hoge Koning Arthur en zijn vrouw Ysolde, tweelingzus van Ygritte ook aanwezig zijn. Radiger, Koning van de Varni en Caelwine, laatste Saksische prinses van Anglia zullen ook aanwezig zijn. Allen zullen hun leenmannen, ridders, bedienden en andere aanhangers meenemen. Salisbury barst uit zijn voegen!

Octa, Cynning van Kent
Arthur Pendragon
Hoge Koning
Ysolde van Burcombe
Hoge Koningin


Sir Marcus vindt dat het hoog tijd is dat hij huwt. Hij laat daarbij zijn ook vallen op Prinses Alis van Cameliard. Een leuke frisse meid van een jaar of twintig. Zij wordt opgevoed door Guinevere en erft later Cameliard. Het zou zelfs kunnen dat zij aanspraak kan maken op Kent, wanneer Octa en Guinevere geen zonen krijgen. En zij is ook nog weer de laatste, onechte nazaat van Sir Roderick van Salisbury... Via Ygritte vraagt hij om voorgesteld te worden aan Alis.

Alis van Burcombe,
Prinses van Cameliard en Kent

Maar wanneer Sir Marcus haar op een rondreis door Salisbury, haar voorvaderlijke landen, wil nemen, maakt hij maar een slechte indruk (flirting fumble). 

Ook Turquin arriveert, in volledige Saksische glorie. Hij torent boven iedereen uit, zijn snor is de meest woeste van allemaal, zijn heorthgeneats kijken het gemeenst, hun speren zijn het grootst en hun wapenrustingen glimmen.

Sir Marcus realiseert zich dat dit nog wel eens een huwelijk met flinke ramificaties zou kunnen zijn. Ygritte identificeert zichzelf als Saksisch, maar zij is ook erfgenaam van de Cymry Sir Eliot van Burcombe en zijn uitgebreide bezittingen in Salisbury. En zij huwt nu met een voormalig roofridder, wiens status in de Saksische samenleving ook onzeker is. Maar zij is ook schoonzus van Hoge Koning Arthur en zus van de Cynning van Kent. Iedereen die haar huwt wordt meteen gekatapulteerd in de hoogste regionen van politiek bestuur. Het kan niet anders dan dat mensen op termijn gebruik zullen willen maken van dit huwelijk.
Ygritte staat hier niet zo voor open. Zij houdt van Turquine en hij van haar. Zij hebben geen papierwerk nodig om hun liefde aan elkaar te bewijzen. Weemoedig schudt Sir Marcus zijn hoofd. Dan benadert hij haar broer, Octa, Cynning van Kent. Deze levert een skald en samen regelen Sir Marcus en de Skald een ijzersterk huwelijkscontract voor deze twee.

Dan is het natuurlijk ook tijd voor een vrijgezellenfeest. Sir Marcus en Sir Benno nemen dit op zich om dit te organiseren. Het beloofd behoorlijk woest te worden, met al die wilde Saksen. Benno zorgt ervoor dat Arthur, Octa en Radiger ook van de partij zijn. En de Stenen Tempel Gidsen verzorgen de muziek.

Ondertussen organiseert Ysolde een vrijgezellenfeest voor Ygritte. Dit is wat kalmer, meer een theekransje tussen de dames. Guinevere en Caelwina geven advies over het goed houden van een huwelijk. Ysolde laat doorschemeren dat zij misschien niet altijd even gelukkig is met Arthur. De politieke druk heeft ook invloed op hun huwelijk. 

Het huwelijk

Het huwelijk zal plaatsvinden in de Oecumenische Kathedraal van Salisbury, die ook nog is gebouwd nadat Sir Eliot en sir Caulas besloten dat er een moest komen (in 495, 40 jaar geleden alweer). Het zal een volledig Wotanisch huwelijk worden, Turquine en Ygritte zijn beiden devote volgers van Wotan en zijn geloof. Hiermee wordt er natuurlijk midden in het hartland van de Britse cultuur een overweldigend Saksisch cultureel statement gemaakt. De invloed van de Britten is wanende en dat zal voorlopig wel zo blijven.

Inga met de Grote Vlechten

Vrouwe Inga met de Grote Vlechten, dochter van Octa, Cynning van Kent, zoon van Hengest van de Saksen is de enige ouder die Ygritte nog heeft. Het is aan haar dat Turquine de bruidsprijs moet betalen. En die is hoog, want Ygritte is natuurlijk een vooraanstaande Saksische prinses. Vrouwe Inga staat erop dat voorafgaand aan het huwelijk deze bruidsprijs publiekelijk betaald wordt aan haar. En Turquine levert!

Turquine moet een bedrag ter hoogte van het wergild van de vader van de bruid betalen aan de familie van de bruid. Sir Eliot de Wispelturige was op het eind van zijn leven een heerser over verschillende landgoederen in Salsibury, Kent en andere delen van de Britse Eilanden. Daarmee had hij een status vergelijkbaar met die van een Ealdorman. Maar daarna is de familie van Ygritte nog veel hoger gerezen, tot aan de status van Cynning toe. Turquine moet L1.000 als bruidsprijs leveren aan haar moeder, Inga. 

Turquine laat het ene paard na het andere naar voren komen, de tassen die deze paarden tillen worden uitgestort aan de voeten van Inga. Een enorme stapel van munten, sieraden, wapens, schilden, wapenrustingen, huisraad en andere waardevolle spullen ligt aan haar voeten. 
De Saksische gasten zijn enorm onder de indruk van de rijkdom van Turquine. Maar onder de Britten wordt gemord. Zij weten heel goed dat deze spullen van hen afkomstig zijn, geroofd door Turquine en zijn roversbende. 

"Dat was de ketting van mijn moeder!"
"Dat zijn mijn verzilverde paardensporen!"

Vrouwe Inga hoort hoe de wind waait en zij heeft in haar hart natuurlijk een week plekje voor Britten, aangezien zij zo lang getrouwd was met Eliot de Wispelturige. Zij besluit om na afloop van de bruiloft een groot deel van deze schat weer weg te geven aan arme Britten.

Dan wordt er een grote hengst geslacht om succes voor het huwelijk af te smeken. Het huwelijk is gesloten! En hiermee zal een hele generatie jonge meisjes leren dat wanneer je maar lief en begripvol genoeg bent, het mogelijk is om je partner te veranderen van een onbehouwen roofridder in een onbehouwen, maar liefdevolle echtgenoot!

Er volgt een groots feest in het kasteel van Salisbury. Ygritte en haar kersverse echtgenoot zijn natuurlijk de gastvrouw en -heer. De hoogste tafel zit vol met hun naasten en andere belangrijke gasten. De lagere tafels zitten inmiddels ook aardig vol met vooraanstaande Britse en Saksische krijgers. Naarmate de drank meer vloeit, wordt de stemming ook uitgelatener. Wanneer er toch wat steken onder water heen en weer vliegen, besluit Ygritte dat het tijd is om haar heetgebakerde man mee te nemen naar de slaapkamer, anders wordt het vechten.

De volgende morgen

In de vroege morgen worden Sir Marcus en Sir Benno benaderd door een verfomfaaide dienstmaagd. Zij was ooit dienstmaagd van Elyzabel, nicht van Cwene Guinevere, die in 533 zou huwen met een Frankische prins. Maar zij is nu gevangen gezet door haar echtgenoot en de Franken bereiden een aanval voor op Bretagne. Zij willen de aanwezigheid van de Britten en de clan van Ganis verdrijven uit Gallië en een groot Frankisch Rijk stichten! Sir Marcus en Sir Benno besluiten dat dit zeer ernstig klinkt, Hoge Koning Arthur en Cynning Octa zullen op de hoogte steld moeten worden. 

Guinevere van Cameliard
Cwene van Kent

Sir Marcus wil ook met Cwene Guinevere spreken. Hij wil graag toestemming om Prinses Alis het hof te maken. Maar Cwene Guinevere is nog geen gemakkelijke. Ooit was zij diep verliefd op Sir Eric van Burcombe, maar door een misverstand over Alis kon hun relatie nooit opbloeien. En toen stierf Sir Eric in de Slag van Badon Hill...Om dit goed te maken, zal zij Alis nu alle bescherming geven die zij kan!
Cwene Guinevere vindt het goed wanneer Sir Marcus Prinses Alis het hof maakt. Maar van een huwelijk kan alleen sprake zijn, wanneer hij een bruidsprijs weet op te hoesten, die een Prinses van de Saksen waardig is. Aangezien haar adoptievader Cynning van Kent is, is dat een aanzienlijk bedrag (L2.100 om precies te zijn). Sir Marcus moet even slikken, maar belooft dat hij dit bedrag bij elkaar zal krijgen. 
Cwene Guinevere waarschuwt nog. Als hij Prinses Alis ongelukkig maakt, zal zij zorgen dat Ygritte het te weten komt...

Wanneer Sir Marcus zich bij Prinses Alis voegt en vertelt wat hij met Cwene Guinvere besproken heeft, moet Alis blozen. Maar al snel herinnert zij zich de belangrijke lessen van haar adoptie moeder. Zij vraagt om een brief, zoals Sir Eric die aan haar moeder schreef. Geïntimideerd gaat Sir Marcus weer weg.

Sir Turquine betaalt zonder morren een "Ochted gift" aan zijn nieuwe vrouw Ygritte. Hij had een uitgebreid gebied in Quinqueroi Forest, waar hij reizigers beroofde en andere rovers aanstuurde. Een kwart daarvan is nu van Ygritte.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten