Translate

zaterdag 13 april 2019

Pendragon LXVII - Huwelijk in Parijs

Kort op de vorige aflevering komt de groep weer bij elkaar. Er is een nieuw gezicht van de Familie Livius van Broughton en de avonturen brengen ons dit keer in Parijs.

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Marcus Livius van Broughton
Ygritte, Dochter van Eliot de Wispelturige en Inga met de Grote Vlechten, Dochter van Octa, Cynning van Kent, Zoon van Hengest van de Saksen
Benno van Steeple Langford
Perin van Tisbury (afwezig)

Lente 533, Camelot

Na de dood van sir Aloysius van Broughton in Ierland in 531, wordt Broughton nu bestuurd door Sir Marcus van Broughton. Deze Marcus is de eerste zoon van Ignaeus Livius, die in 519 bij de Faerie is gaan wonen. En deze Marcus heeft ook al zo zijn avonturen gehad in Faerie. Zo was hij in 506 ontvoerd door de Duivel Gorboduc. En de tijd die hij in Faerie doorbracht, verliep voor hem sneller dan voor anderen.

De ridders zijn bijeen in Camelot en de wildste geruchten doen de ronde. Vorig jaar is Sir Gilmere van Devon vermoord. Hij was de zoon van Sir Caulas de Bastaard, die hard op weg was om een van de meest invloedrijke mannen van heel Brittannië te worden. Dus deze moord deed wel wat stof opwaaien. Maar eerder, in 512,  werd Koning Pellinore ook al vermoord. De verdenking viel toen op een van de zonen van Lothian en Orkney, maar dit leidde tot niets. En nu komt het bericht dat Sir Hugo de Ganis, een lid van de Ganis familie, in Ierland is vermoord. Is er een soort complot? Wat hebben al deze mannen gemeen? Wat kan er bereikt worden met hun dood? Is niemand nog veilig?

Maar er is ook goed nieuws. Elyzabel, een nicht van Guinvere en Guinefach, zal later dit jaar huwen met Philip, een prins van de Franken. Guinevere kan als Cwene van Kent op dit moment Kent niet verlaten. Maar Guinefach van Steeple Langford zal wel haar nicht vergezellen. Sir Benno zal zijn stiefmoeder vergezellen op deze reis naar Parijs en Sir Marcus van Livius Broughton gaat met hem mee. Ygritte, Prinses van Kent gaat ook mee. Dit zal nog spannend worden, Koning Claudas van de Franken is gedood door Sir Caulas in 519. Hiermee werd de opmars van de Franken in Gallië toen flink gestuit. Hoewel zij inmiddels weer wat momentum hebben gekregen. Bretagne laten zij met rust. 

Late lente 533, Maidstone

Iedereen verzamelt zich in Maidstone, aan het hof van Cynning Octa en zijn Cwene Guinevere, om zich voor te bereiden op de tocht naar het Hof van Childebert, Koning van de Franken in Parijs. Childebert (496) is een zoon van Koning Claudas, dus alles wat uit Salisbury komt, moet zich zo goed mogelijk gedragen. 
Childebert, Koning van de Franken

In Maidstone treffen zij ook Alis, de enige dochter van Elgin de Jonge, in wiens naam de Rebellie van Salisbury uitbrak in 503. De Rebellie werd uiteindelijk neergeslagen, maar Alis is de laatste die nog enige claim kan doen gelden op Salisbury, als kleindochter van Sir Roderick van Salisbury. Inmiddels is zij 17 een een adoptiedochter van Guinevere en Octa. 
Verder is Sir Mordred inmiddels ook een jaar of 22. Hij heeft nog steeds een fixatie op Ygritte, maar die moet niets van hem hebben. Wanneer hij aangeeft dat hij wel valt voor vrouwen met pit, geeft de veel oudere Ygritte hem een harde klap en loopt door. 
Caelwina
Prinses van Anglia

Ook treffen zij prinses Caelwine in Maidstone. Zij is een dochter van Wuffa van Anglia en sinds de Slag van Badon en de eindeloze opstanden in Anglia een wees aan het hof van Octa. Maar zij was verloofd met Radiger van de Varni, een koning van zijn volk. Maar hij heeft haar gedumpt voor een Frankische prinses. En nu heeft zij niets meer! Geen vooruitzichten en geen partner. 
Sir Marcus besluit om Prinses Caelwine in zijn huishouden mee te smokkelen naar Parijs. Waarschijnlijk zal Radiger van de Varni daar ook zijn opwachting maken, als zijn aanstaande bruid ook Frankische is. Wanneer zij getrouwd is, zou dit ook voor rust in Anglia kunnen zorgen. 

Zomer 533, Parijs

Parijs is een groeiende stad, maar natuurlijk niet zo mooi als Camelot of Maidstone, waar de rijkdommen van Brittannië en Kent samenkomen en er in deze tijden van vrede geïnvesteerd wordt in de mooie dingen des levens.
Ygritte geniet van alle beschaving en trekt een mooie jurk aan, in plaats van haar normale Axe-Maiden outfit. Hiermee krijgt zij meteen ook een hoop aandacht van opdringerige Frankische mannen. Vooral Prins Cedric, met woeste Frankische lokken, weet haar aandacht te trekken. Maar ook de prinsessen Eleanor en Genevieve van Parijs zijn aan het hof te vinden. Eleanor was nog korte tijd gehuwd met de broer van Ygritte, Marc. Maar na zijn verdwijning in het land van Faerie, ging zij weer bij familie wonen.

Sir Marcus zoekt uit waarom Koning Radiger van de Varni zijn huwelijk met Prinses Caelwina afgezegd heeft. Hij ontdekt dat de vader van Radiger met een Frankische prinses zou trouwen, Teuda, een kleindochter van Claudas. Maar de vader van Radiger overleed onverwachts en nu werd van Radiger verwacht dat hij Teuda zou huwen.
Sir Marcus en Ygritte bedenken een plan. Ygritte leidt met haar grote vlechten Theubert af, een Frankische edelman die nooit van de zijde van Radiger wijkt. Terwijl Theubert is afgeleid, voert Sir Marcus Radiger dronken, tot hij als was is in de handen van Sir Marcus. Sir Marcus leidt Radiger naar zijn suite. Daar treffen zij Caelwine, die charmant huilend op haar bed ligt. Radiger kan hier natuurlijk geen weerstand aan bieden en valt zijn geliefde in de armen. Sir Marcus trekt zich strategisch terug.

En zo geven Sir Marcus en Ygritte vorm aan regel 12 van het Hof der Liefde: Politieke ambities en wereldlijke overwegingen mogen nooit in de weg staan van ware liefde!

Dan is het tijd voor een toernooi, ter ere van het komende huwelijk. Koning Childebert heeft flink uitgepakt. Uit het verre Persia is een Olifant gekomen. Degenen die de Olifant kunnen verslaan, kunnen rekenen op een mooie prijs. De ridders hebben nog nooit zoiets gezien en zijn erg onder de indruk.

Een echte Olifant

Dus uiteraard willen zij onmiddellijk meedoen aan het toernooi. Ygritte zit tussen de dames van het hof de dappere ridders aan te moedigen.

Sir Benno wil indruk maken. Hij voelt dat hij de faam van zijn beruchte en roemruchte familieleden waar moet maken (Critical Passion honor, +20 Horsemanship). Dit werkt, volledig begeesterd door de naam en faam van zijn familie, stuurt hij zijn paard in dit toernooi als nooit tevoren. Hij lijkt wel een van de legendarische Centaurs te zijn. 
Sir Benno weet het rode lint van de monsterlijke Olifant los te rukken. Sir Marcus doet even later ook een dappere poging met het witte lint. Hij weet het lint wel te grijpen, maar het lukt hem niet om het ook los te rukken. Even later weet Sir Benno ook het witte lint los te rukken. Hiermee is hij de onbetwiste winnaar van het toernooi!

De Perzische boogschutters zweren voor een jaar trouw aan Sir Benno. Maar hij ziet niet in hoe hij de mannen en vooral de Olifant mee kan nemen naar Steeple Langford. Dus hij besluit om de Olifant en de mannen voor een jaar cadeau te doen aan Prinses Elyzabel en haar kersverse echtgenoot. 

Na de lange nacht dit Radiger van de Varni doorbracht in de kamer van prinses Caelwina, is het huwelijk met Teuda van de baan. Dat leidt wel tot wat scheve gezichten, maar de Franken hebben met al deze gasten over de vloer geen zin om al te veel problemen te maken. Het huwelijk voor Radiger en Caelwina staat gepland voor 534. 

Winterphase 533/ 534

Joan van Burcombe, een tante van Ygritte, komt te overlijden. 
Salomé, een nicht van Benno, wordt beschuldigd van valsspelen bij een wedstrijd harpspelen. Zij betaalt een boete van L4,-. 
Flavia Livius, een zuster van Marcus, wordt zeer onterecht beschuldigd van verraad. Maar waar deze vreemde beschuldiging vandaan kan komen is iedereen een raadsel. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten