Translate

zondag 14 april 2019

Captain Marvel

Tegenwoordig kan ik met de kinderen naar de MCU films, en dat doe ik dan ook. Captain Marvel (2019) was al een tijdje uit, en eerder kon ik geen tijd vinden om te gaan. Maar afgelopen zaterdag vond ik de tijd. Dus met de grote kinderen toog ik naar de Vue bioscoop aan de Walstraat.

Dualistische poster, wel

Captain Marvel is gemaakt door Anna Boden en Ryan Fleck en de belangrijkste hoofdrollen zijn voor Brie Larson (Kong: Skull Island) en Samuel L. Jackson (Jurassic Park, Age of Ultron). Belangrijke bijrollen worden gespeeld door Ben Mendelsohn (The Dark Knight Rises), Jude Law (King Arthur: Legend of the Sword, Sherlock Holmes), Annette Benning (American Beauty) en Djimon Hounsou (Ook King Arthur: Legend of the Sword en Guardians of the Galaxy).

Spoilers 

Op Hale, thuiswereld van de Kree, kan een Kree-vrouw Vers (Larson) de slaap niet vatten na nachtmerries over een vliegtuigcrash. Haar mentor en superieur Yon-Rogg (Law) drukt haar op het hart om haar emoties beter onder controle te krijgen, als zij haar krachten beter wil leren gebruiken. Ook de Artificiële Intelligentie, die heerst over de Kree, raadt haar hetzelfde aan. Vers is getroubleerd door het feit dat de AI een vorm aanneemt van een vrouw (Benning), die zij niet kent.

Tijdens een missie tegen de Skrull, met wie de Kree eeuwig in oorlog zijn, wordt Vers gevangen genomen en worden haar gedachten gelezen door de Skrull, op zoek naar geheime informatie. Haar gedachten gaan allemaal over gebeurtenissen uit haar verleden die Vers niet kan plaatsen, wat haar erg beangstigd. Maar gelukkig weet ze te ontsnappen naar de aarde.

Vers landt luidruchtig in het Los Angeles van 1995 en trekt daar al vrij snel de aandacht van een jonge Nick Fury (Jackson, met haar! Niet meer gezien sinds Pulp Fiction) en Phil Coulson (Clark Gregg). De Skrull zijn Vers gevolgd naar de aarde en proberen ook te achterhalen waar haar herinneringen vandaan kwamen.
Vers gaat samen met Nick Fury op zoek naar de oorzaak van haar vergeten herinneringen. Dan blijkt al snel dat zij helemaal geen Kree is, maar menselijk. Ze was een vrouwelijke piloot in het leger, werkte samen met onderzoeker Lawson (ook Benning) en verongelukte en stierf tijdens een geheime missie. De Skrull halen hen in en onthullen dat Lawson eigenlijk de Kree Mar-Vell was en onderzoek deed naar een manier om de oorlog tussen de Kree en de Skrull te stoppen, door de Skrull te laten ontsnappen aan de eindeloze bloeddorst van de Kree.

Uiteindelijk weer Vers zich te herinneren wie zij is, de menselijke Carol Danvers. Dankzij de experimenten van Lawson/ Mar-Vell raakte zij besmet met de krachten van een infinity stone. De Kree helpen haar niet om haar krachten onder controle te krijgen, maar proberen haar krachten juist te beheersen. Carol weet zich te ontworstelen aan de Kree overheersing, waarschuwt de Kree weg te blijven van de aarde en hun eindeloze oorlog te stoppen. Daarna vertrekt zij om de Skrull te verzamelen en een veilig thuisland voor hen te vinden. 

Ondertussen blijft Fury achter, en probeert naar voorbeeld van Carol een groep helden te verzamelen om buitenaardse mogendheden het hoofd te kunnen bieden.

Conclusie

Een leuke frisse film, wat meer in de lijn van de eerste MCU films, waarin de superhelden hun krachten ontdekken. Ook fijn om eens een vrouw als hoofdpersoon te zien. En al helemaal fijn om te zien dat haar liefdesleven geen rol van betekenis speelt. 
Verder ben ik natuurlijk ook opgegroeid in de jaren '90 en het was fijn om eens een film te zien met een soundtrack die bestaat uit hits uit mijn jonge jaren. Hoewel dat meteen ook weer aangeeft hoe oud ik inmiddels aan het worden ben. 
Verder duurde het even voor ik doorhad dat we de Kree al eerder tegengekomen waren in The Guardians of the Galaxy. Dat verklaart ook meteen waarom we Djimon Hounsou weer zagen, hij deed zijn eigen rol nog eens dunnetjes over. 

Aanrader om te kijken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten