Translate

maandag 14 januari 2019

De Bewakers

Deze film is al weer een paar jaar oud, maar ik heb nog niet eerder de tijd genomen om Guardians of the Galaxy (2014) hier te bespreken. Dat moet nu dan maar. Deze film is gemaakt door James Gunn en de belangrijkste rollen van de Guardians zelf zijn voor Chris Pratt (Her, Avengers: Infinity War), Zoe Saldana (Star Trek, Infinity War), Dave Bautista (Spectre, Infinity War), Vin Diesel (Pitch Black, Infinity War) en Bradley Cooper (The A-Team, Infinity War). En verder zijn er nog leuke bijrollen voor Karen Gillan (Dr. Who, Infinity War), Glenn Close  (Fatal AttractionDangerous Liaisons), Djimon Hounsou (Legend of the Sword) ( en John C. Reilly (Magnolia, Boogie Nights).

De Bewakers! 

The Guardians of the Galaxy is ook weer onderdeel van de MCU, maar een beetje een buitenbeentje, omdat het (op het eerste gezicht) weinig te maken heeft met de avonturen van Tony Stark en Thor. Maar dat zal later allemaal aan elkaar gebreid worden.

Spoilers

De film opent op Aarde in de jaren '80. Een jonge Peter Quill moet toekijken hoe zijn moeder sterft aan waarschijnlijk kanker, als het kale hoofd een hint mag zijn. Wanneer hij huilend naar buiten loopt, wordt hij ontvoerd door een ruimteschip. 
Jaren later op de planeet Morag zien we een inmiddels volwassen Peter Quill (Pratt), die op rooftocht is. Wanneer hij een mooie Bol heeft gevonden, wordt hij aangevallen door Korath (Hounsou). Quill weet te ontsnappen, maar steelt daarbij ook van zijn opdrachtgever Yondu, deze zet de achtervolging in. En Korath zet de huurmoordenaar Gamora (Saldana) in, om Quill op te sporen. 

Quill reist naar het Nova Keizerrijk en wil daar de Bol verkopen, maar krijgt dan al snel verschillende huurlingen achter zich aan. Zij willen de Bol, dan wel Quill hebben. En het Nova Keizerrijk is ook streng gereguleerd, dus die willen deze dief/ huurling/ heler ook opgepakt hebben. Rocket Raccoon (stem van Cooper) en Groot (stem van Diesel) en Gamora vechten met Quill over de Bol. Al snel wordt iedereen opgepakt en in een gevangenis gegooid. Daar treffen zij Drax (Bautista), die met Gamora en haar baas Thanos, een appeltje te schillen heeft. 

Quill overtuigt Rocket, Groot, Gamora en Drax om samen te werken, om te ontsnappen uit de gevangenis, de Bol te verkopen en de opbrengsten te delen. Dat plan lijkt te werken. Quill, Gamora, Rocket en Groot proberen de Bol te verkopen en ontdekken dat er een Infinity Stone inzit, een zeer machtige steen, waar Gamora's adoptievader en opdrachtgever Thanos ook naar op zoek is. Hij mag deze niet krijgen natuurlijk. 
Ondertussen heeft Drax contact gelegd met Ronan, ook een ondergeschikte van Thanos, op zoek naar wraak. Dit geeft natuurlijk een hele hoop heibel en al vechtend moeten Quill en zijn nieuwe vrienden zien te ontsnappen. Dat gaat maar matig. Ronan krijgt de Bol met Infinity Stone te pakken. Quill en Gamora worden gevangen genomen door Quills oude baas, Yondu en zijn mensen. Rocket, Groot en Drax weten maar net te ontsnappen. 
Inmiddels heeft Ronan de Infinity Stone in zijn eigen Strijdhamer gezet en keert zich prompt tegen opdrachtgever Thanos. Nebula (Gillan), ook een adoptiedochter van Thanos, sluit zich onmiddellijk aan bij Ronan.

De laatste strijd speelt zich weer af op de belangrijkste planeet van het Nova Keizerrijk. De vloot van het Nove Keizerrijk probeert samen met de vloot van Yondu om Ronan te stoppen, maar dit lukt pas werkelijk wanneer Rocket zijn ruimteschip in dat van Ronan laat crashen. Iedereen stort neer op de planeet. Er ontstaat een strijd tussen Ronan en het team van Quill. Gelukkig winnen de goeden. Bovendien zijn zij ook nog in staat door samen te werken om de destructieve krachten van de Infinity Stone te beheersen. 

De Infinity Stone wordt in bewaring gegeven aan het Nova Keizerrijk, Yondu laat vallen dat de vader van Quill inderdaad een onaangenaam buitenaards wezen is (en zo mooi een vervolg klaarzettend) en Quill en de zijnen vervolgen hun weg als nu zeer beroemde huurlingen. 

Conclusie

Deze film is een beetje een vreemde eend in de MCU-bijt. De nadruk ligt wel heel erg sterk op humor en muziek. Er zijn buitengewoon veel kwinkslagen en grappen. Deze worden deels veroorzaakt door Drax die buitengewoon letterlijk is en Groot die weinig te zeggen heeft. Rocket en Quill zijn daarentegen zeer adrem. Dat werkt goed. 
Quill heeft alleen een cassettebandje met favoeriete muziek om zijn moeder te herinneren en dit is buitengewoon belangrijk voor hem. Daarbij vormt deze muziek ook vaak een relevante achtergrond bij de scenes in de film. Dat werkt ook heel goed. 

Desondanks vond ik dit geen heel sterke film. Quill werkte een beetje op mijn zenuwen. De motivaties van Gamora waren mij onduidelijk. Ze is ongelukkig met haar positie als huurmoordenaar voor haar adoptie-vader. Maar waarom zou zij haar lot dan verbinden aan Quill en de zijnen, die op dat moment nog losers zonder plan of successen zijn? Zij kunnen haar op geen enkele manier beschermen tegen de woede van haar vader. En toch laat ze alles achter om met hen verder te gaan. Ik zat te wachten op het moment dat Gamora haar nieuwe partners ook zou verraden. 
En daarnaast is dit duidelijk een beetje een tussenfilm. Er moet een opzetje gegeven worden om de laatste Infinity Stone ook in het spel te brengen, in aanloop naar de Infinity War met Thanos. 

Een leuk tussendoortje. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten