Translate

donderdag 10 januari 2019

Terugblik op de films

Het afgelopen jaar heb ik iedere maand een King Arthur film gekeken en als afsluiter heb ik ook nog eens King Arthur: Legend of the Sword gekeken op Oudejaarsavond. Het was leuk om een aantal bekende films (The Fisher King, First Knight, Excalibur) weer eens te zien en ik heb een aantal nieuwe, leuke films leren kennen (Prince Valiant 1954, Prince Valiant 1997, The Knights of the Round Table). En niet alles was even goed (Merlin and the Sword).

Nog een verfilming, ook geen beste

"Maar," vroegen goede vrienden mij, "wat is nou de ranglijst? Van de 13 films die je hebt gezien, welke is nou de beste?"

Een interessante vraag natuurlijk. Want hoe beoordeel je zoiets? De verhalen over Arthur en zijn Ridders van de Ronde Tafel zijn al erg oud, waren in de tijd dat ze geschreven werden al een projectie van de tijd waarin ze geschreven werden en zijn in de loop der jaren op vele verschillende manieren geïnterpreteerd en opnieuw beschreven. Dus dat de films over de verschillende mythen ook verschillende accenten leggen is natuurlijk niet gek.
Wanneer we op dat spoor zijn, is het ook eens interessant om de documentaire "Tomorrows Worlds" van de BBC eens te bekijken. Daar werden SF films tegen het achtergrond van de samenleving die ze maakte gehouden. De zorgen en angsten van die samenleving kwamen dan altijd naar voren in escapistisch vermaak als SF films en series.

Terug naar Arthur.

13 - King Arthur: Legend of the Sword (2017)
Sorry, deze film was gewoon echt te slecht. Zowel als verbeelding van het verhaal, als als film zelf. Door het hysterische gedoe, werd ik te vaak uit het verhaal gehaald.

12 - Merlin and the Sword (Arthur the King, 1985)
Deze film was ook heel, heel slecht. te veel jaren '80 kapsels, teveel over-the-top acteerwerk en te beroerde special effects. Dat haalde me gewoon uit de film.

11 - First Knight (1995)
Ook deze film was beroerd. De leefstijdsverschillend tussen Arthur en Guinevere en Lancelot en Guinevere was te groot om beiden echt comfortabel te maken. Guinvere kon te weinig emoties overbrengen en er zaten me teveel anachronismen in.

10 - Camelot (1967)
Musicals zijn niet mijn favoriete genre. Leuk voor de curiositeitswaarde, maar verder vond ik hem niet heel interessant.

9 - Gawain and the Green Knight (1991)
Interessant om eens te zien, een van de Ridders van de Ronde tafel staat eens in de spotlights, in plaats van Arthur, Guinevere en Lancelot. Maar verder niet al te best gemaakt.

8 - The Legend of King Arthur (1979)
De moeite van het kijken waard als luchthartige introductie in de verhalen van Koning Arthur en de zijnen. Door het serie-format komen verschillende aspecten van de verhalen aan bod. Er is ruimte voor de verwekking van Arthur, zijn begindagen, de rot in het hart van zijn hof, een paar ridders staan in de schijnwerpers. Het enige minpunt is dat er overduidelijk weinig geld beschikbaar was.

7 - Prince Valiant (1997)
Een leuke film voor de wat jongere doelgroep. Een dappere held en een mooie jonge dame beleven allerlei avonturen. Leuk om eens te zien.

6 - Lancelot and Guinevere (Sword of Lancelot, 1963)
Een mooi aangeklede film over de driehoeksverhouding die Camelot uiteindelijk ten val brengt.

5 - The Knights of the Round Table (1953)
Ook een mooi aangeklede film over de driehoeksverhouding die Camelot ten val brengt. Maar hier is meer aandacht voor de wereld waarin Arthur leeft. De Picten spelen op, andere mensen worden ook verliefd en hebben hun wensen en dromen.

4 - Verse uitdaging - Parsifal (1912)
Een meer dan 100 jaar oude film over Percival en zijn avonturen. Om maar aan te geven hoezeer dit onderwerp nog cultureel relevant is, toen film maken echt nog moeilijk was, deden mensen hun best om hier een film over te maken. Kijk eens voor de curiositeitswaarde.

3 - Prince Valiant (1954)
Ook deze film is erg mooi aangekleed en heeft voor ieder wat wils. Er zijn stoere, vechtende mannen, mooie romantische vrouwen, kluchtige situaties, oprechte heldendaden en vuig verraad. Zeker eens kijken.

2 - The Fisher King (1991)
Een moderne vertaling van het verhaal van Percival. Prima acteurs en een mooi verhaal over schuld, boete en vergeving.

1 - Excalibur (1981)
Een voorspelbare keuze, maar deze film heeft het wat mij betreft allemaal. Een van de weinigen die het echt aandurft om de verziekte seksuele verhoudingen tussen de hoofdrolspelers in beeld te brengen. Arthur heeft daadwerkelijk een kind bij zijn zuster. En Lancelot en Guinevere hebben hier ook een affaire. De consequenties daarvan brengen Camelot ten val.
Verder hebben de verschillende andere ridders ook een momentje in de schijnwerpers en speelt magie een rol in dit verhaal. En de muziek is ook lekker overdonderend. Niet te missen.

En dan zijn er natuurlijk een hele hoop films over Arthur en zijn ridders die niet voorkomen in dit lijstje. Op de Wiki is een overzicht te vinden. En als ik die dan zo doorblader, ben ik nog wel benieuwd naar films als Gawain and the Green Knight (1973), Girl Slaves of Morgain la Fay (1971), een exploitation film over Morgaine (hoe zou dat uitpakken in een rollenspel?), Knightriders (1981), met de Ridders van Arthur als een rondreizende circus-act, Parsifal (1904), echt de eerste Arthur verfilming en Siege of the Saxons (1963).
Verder zijn hier ook een aantal films niet teruggekomen, die ik wel al kende, maar niet leuk genoeg vond om nog eens te kijken. Dan denk ik aan King Arthur (2004), The Sword in the Stone (1963) of The Mists of Avalon (2001).

Genoeg inspiratie voor nog jaren aan rollenspelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten