Translate

vrijdag 21 december 2018

Gawain and the Green Knight

Het is alweer even geleden sinds ik een Koning Arthur film besproken heb. Dit keer Gawain and the Green Knight (1991). Dit is een TV-film gemaakt door Thames Television. Verder is de film geregisseerd door John Michael Philips en met Malcom Storry (The Princess Bride), Valerie Gogan (Dangerous Liaisons), Jason Durr en Marc Warren (Terry Pratchett's The Hogfather, Doctor Who).

Alle helden bij elkaar

Aangezien het verhaal van Gawain en de Groene Ridder een romance is uit de 14e eeuw, mag ik aannemen dat er inmiddels eigenlijk geen spoilers meer inzitten, dus deze waarschuwing is hopelijk overbodig.

Spoilers

De film begint een beetje warrig, het was pas na een tijdje dat ik doorhad dat ik zat te kijken naar Gawain die allerlei flashbacks had naar een rustiger periode in zijn leven. 

Sir Gawain (Durr) is een relatief jonge ridder, die tegen de wensen van zijn Koning Arthur (een wat ziekelijk ogende Warren) op zoek gaat naar de Groene Ridder. Dit zal een gevaarlijke tocht worden en misschien zal Gawain niet terugkeren. 
Tijdens zijn reis door het ruige Britse landschap overdenkt Gawain hoe het allemaal zover heeft kunnen komen. Iets minder dan een jaar geleden vierde het hof van Koning Arthur feest, het Oud & Nieuw. Terwijl de ridders aan het feesten zijn, rijdt een geheel groene man op een groen paard de troonzaal van Arthur binnen. Erg onbeleefd. 

De Groene Ridder zoekt iemand die zijn hoofd eraf wil slaan. Maar in ruil daarvoor, wil hij een jaar later het hoofd van de ridder afslaan. Koning Arthur wil eerst de honneurs waarnemen, maar zijn ridders adviseren hem dat niet te doen. Misschien hebben ze Arthur later nog nodig. Gawain stapt naar voren, hakt het hoofd van de ridder af, die daarna zijn eigen hoofd weer oppakt, Gawain opdracht over een jaar naar de Groene Kapel van de Groene Ridder te komen (ik zie een thema hier), om daar zelf onthoofd te worden. 

De Groene Ridder

Tijdens zijn reis door Brittannië, op zoek naar de Groene Ridder overdenkt Gawain zijn leven en overtuigingen. Hij heeft een schild met een pentakel erop en deze staan voor verschillende deugden, die hij regelmatig overdenkt. Aan de binnenkant van zijn schild is de maagd Maria afgebeeld, tot wie hij regelmatig bidt.

Tegen kerstmis is Gawain hopeloos verdwaald. Na een laatste bede aan Maria, vindt hij het kasteel van de Rode Ridder, Heer Bertilak (Storry) en zijn vrouw (Gogan). Daar wordt Gawain hartelijk ontvangen en in de watten gelegd. Bertilak ziet dat Gawain ernstig verzwakt is en op krachten moet komen. 
Wanneer Bertilak uit jagen gaat, wordt Gawain verleid door de vrouw van zijn gastheer. Hij weet iedere keer te ontkomen door alleen een kus te geven. In de avond deelt Bertilak zijn vangst met Gawain, als Gawain zijn opbrengst van de dag deelt met heer Bertilak. Die is hoogst geamuseerd wanneer blijkt dat Gawain kussen verzamelt. De vrouw van heer Bertilak geeft hem ook een gordel, die zal beschermen tegen verwondingen. Daar zegt Gawain niets over, hij wil ook de vrouw van Bertilak niet verraden.
(In de 14e eeuw lag het anders natuurlijk, maar in deze tijden van #Metoo voelt de situatie van Gawain toch erg ongemakkelijk. Hij is ziek en zwak en ligt in bed. Zijn gastvrouw dringt zich op. Als hij zich verweert, staat hij misschien weer buiten in de winterkou. Als hij klaagt bij zijn gastheer, zal hij misschien beticht worden van leugens en ook eindigen in de kou. Wanneer Gawain klaagt zal misschien zijn gastvrouw ook buiten proportioneel gestraft worden. Dus hij voelt zich ongemakkelijk maar ook gedwongen om niets te zeggen en deze seksuele attenties dus maar te ondergaan)

Ondertussen begint de tijd te dringen, het is bijna weer nieuwjaar en Gawain heeft een afspraak in de Groene Kapel. Heer Bertilak vertelt hem zich geen zorgen te maken. De Groene Kapel is nabij. Maar het is daar wel gevaarlijk. Beter is het wanneer Gawain niet zou gaan. Wie geeft om die Groene Ridder? Maar Gawain heeft zijn woord gegeven, hoewel hij er niet naar uitkijkt om te sterven. 
Bij de Groene Kapel aangekomen, biedt Gawain zich aan om zijn hoofd afgehakt te krijgen. De Groene ridder bespot hem omdat hij bang is. Maar Gawain zegt dat hij werkelijk dood zal zijn, wanneer zijn hoofd eraf ligt. Zijn hoofd kan hij niet meer zo makkelijk opplakken.

Uiteindelijk slaat de Groene Ridder toe. Gawain ontkomt aan de dood door de gordel van Vrouwe Bertilak. En dan blijkt dat de Groene Ridder eigenlijk ook Ridder Bertilak is. En alles was slechts een test om de overtuigingen van Gawain te testen. Deze is hier niet heel erg blij mee, maar opgelucht dat hij alles overleefd heeft. En De Groene (nu Rode) ridder geeft hem mee, dat het niet erg is om bang te zijn voor de dood. Maar dat het wel belangrijk is om eerlijk en oprecht te zijn. En Gawain heeft zijn best gedaan, en dat was best goed.

Al met al

Alleen een leuke film wanneer je heel erg geïnteresseerd bent in verfilmingen van het verhaal van Gawain en de Groene Ridder. Het is geen lange film, het tempo ligt redelijk hoog en het verhaal is op de flashbacks in het begin na, goed te volgen. 
Maar de acteurs zijn niet heel best en er is weinig poging gedaan om de motivaties van Gawaine, de Groene Ridder en de Rode Ridder meer te duiden. Waardoor het allemaal wat zinloos lijkt. 
Voor de liefhebber. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten