Translate

woensdag 18 juli 2018

Prince Valiant (de film!)

In juni lukte het me niet om een film over Koning Arthur en de zijnen te kijken. Dus ik zal dat later dit jaar in moeten halen. In ieder geval, in juli keek ik de film Prince Valiant (1997) van Anthony Hickox en Stephen Moyer als Prins Valiant, Katherine Heigl als Prinses Ilene, Ron Perlman (Drive, De naam van de Roos) als Boltar, Udo Kier (Iron Sky, Melancholia) als Sligon, Edward Fox (Shaka Zulu) als Koning Arthur en Joanna Lumley als Morgaine le Fay.
Aangezien ik eerder deze maand mijn hebberige handjes heb kunnen leggen op een nieuwe editie van het Prince Valiant Rollenspel, denk ik dat deze film wel toepasselijk is.


Prince Valiant is een zeer langlopende serie van strips over de jonge ridder, Valiant, die in de tijd van koning Arthur allerlei avonturen beleefd aan zijn hof. De verhalen zijn al eerder verfilmd in 1954, maar dit is dus een modernere versie.

Spoilers

De film opent met een stel gemene bruten (makkelijk te herkennen aan hun bepantsering die bestaat uit veel hoorns en stekels) die een graf openen. Daarin ligt het lichaam van Merlijn, die een boek vasthoudt. Om dit boek is het hen te doen. De bruten blijken onder leiding van Morgaine le Fay (Lumley) te staan, die met boek en bruten vertrekt.

Dan verandert de scene in bewegende plaatjes uit de strip en een verteller praat de overgang tussen de ene scene en de andere aan elkaar. 

In Camelot heeft Koning Arthur (Fox) een groot toernooi georganiseerd. En Prins Gawaine (Hickox) strijd tegen Prins Arn. Prins Gawaine wordt verslagen, maar zijn schildknaap, Valiant (Moyer), doet zijn harnas aan en strijd tegen Prins Arn en weet zelfs te winnen!
Maar terwijl iedereen naar het toernooi kijkt, infiltreren de bruten het kasteel van Camelot en stelen Excalibur! Morgaine le Fay, bruten, Excalibur en boek vluchten naar Thule, zij handelden in opdracht van de wrede Koning Sligon (Kier). Wanneer Koning Arthur de diefstal ontdekt, verdenkt hij meteen de Schotten en hij laat zijn legers oproepen om op te trekken tegen de Schotten. 

Koning Sligon zit niet zeker op de troon. Hij wil met behulp van Excalibur een sterkere Koning worden en Koning Arthur in eigen land aan kunnen vallen. Morgaine le Fay heeft haar eigen redenen om haar half-broer dwars te zitten en helpt Sligon met het veroveren van Excalibur. Ondertussen heeft Thagnar (Kretschmann, Age of Ultron), wredere en competentere broer van Sligon, ook ambities om koning te worden. 
Valiant, Ilene (Heigl) en Gawaine eindigen ook allemaal in Thule, door een verkeerd geïnterpreteerd visioen van Morgaine. Valiant blijkt een zoon van de vorige Koning van Thule te zijn en daarmee de rechtmatige erfgenaam. Gawaine was als gevolg van de persoonsverwisseling per abuis ontvoerd en Ilene liep teveel in de weg. 

Prins Valiant doet wat een held moet doen, verslaat de slechterikken, redt het meisje en keert als overwinnaar terug naar huis, waar hij eindelijk tot ridder geslagen wordt. 

Conclusie

Deze film heeft in het verleden veel slechte kritieken gehad, maar hij is eigenlijk best vermakelijk. Het verhaal is redelijk voorspelbaar, maar de acteurs zijn leuk om naar te kijken. Door het gebruik van de opzichtige overgangen met beelden uit de strips en de verteller, is het geheel toch net wat anders dan verwacht. Katherine Heigl en Ron Perlman weten het verhaal net even wat extra's mee te geven. Verder is het verhaal, de actie en de grappen wel gericht op een wat jonger publiek (10+), maar voor wat deze film is, is het heel vermakelijk. Kijk vooral eens met je jonge neefje. 

Verder worden alleen de hoogtepunten van de Arthur-mythe hier aangestipt. Koning Arthur regeert rechtvaardig met zijn zwaard en ridders van de Ronde Tafel. En Morgaine is zijn kwaadaardige en ambitieuze halfzus. Maar het verhaal van de verwekking van Arthur, de verwekking van Mordred en het overspel tussen Lancelot en Guinevere zit er totaal niet in. 

Erg kindvriendelijk allemaal. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten