Translate

zondag 22 juli 2018

Wonder Boys

Afgelopen weekeind was Sander op pad met de grote kinderen en kon ik een film kijken die ik onlangs op de kop had getikt. Het gaat om Wonder Boys (2000) van Curtis Hanson (L.A. Confidential) en met een hele rits beroemde mensen zoals Michael Douglas (Behind the Candelabra, Ant-Man), Tobey Mcguire (De Spider Man films, The Great Gatsby), Frances McDormand (Fargo, Lone StarBurn After Reading), Robert Downey Jr. (Uit de MCU, als Tony Stark, maar ook in Sherlock Holmes) en Katie Holmes (Batman Begins).

Hij kijkt zo olijk. 

Spoilers!

De film begin met Professor Grady Tripp (Douglas). Hij geeft les aan de Universiteit en schrijft al zeven jaar aan zijn tweede boek, zijn eerste was een grote hit. Hij beheerst zijn stress met grote hoeveelheden marijuana en heeft af en toe black-outs. 

Tripp heeft een zware dag, zijn vrouw Emily (zijn derde) heeft hem verlaten, James Leer (McGuire), een getalenteerde leerling, wordt buitengesloten door de rest van de klas en hij heeft een affaire met Sara Gaskell (McDormand), de vrouw van het hoofd van zijn afdeling. Huurder en leerling Hannah Green (Holmes) heeft een crush op Tripp. Die avond zal Tripps baas een feest geven, als start van een literair festival. Terry Crabtree (Downey Jr.), de uitgever van Tripp zal daarbij ook aanwezig zijn. Crabtree zal ongetwijfeld vragen naar Tripps boek. 
Tijdens het feest loopt het leven van Tripp nog verder uit de hand. Sara blijkt zwanger van Grady, James Leer lijkt suïcidaal en heeft een wapen bij zich. Leer steelt ook nog spullen uit het huis van de Gaskells en schiet hun hond dood. Crabtree valt als een blok voor Leer. 

Na een avond van heftig uitgaan, eindigen Tripp, Crabtree, Leer en Green allemaal in het huis van Tripp, Crabtree en Leer zlefs in hetzelfde bed. De affaire tussen Sara Gaskell en Tripp komt ook uit. 

De volgende morgen staan Sara Gaskell en de politie op de stoep bij Tripp. Het is inmiddels wel duidelijk dat Leer spullen heeft gestolen uit het huis van de Gaskells en waarschijnlijk ook de hond heeft gedood. Tijdens de zoektocht naar de gestolen spullen, wordt het manuscript van Tripp (inmiddels meer dan 2000 pagina's) ook vernietigd. De verschillende adviezen van mensen in zijn kring worden Tripp eindelijk duidelijk en hij beseft dat wat er misgaat met zijn roman, ook misgaat met zijn leven. Tripp besluit om de consequenties van zijn daden te aanvaarden en pijnlijke keuzes te maken. Dat vermindert meteen de stress. 

Oordeel

Heel leuk om deze film eens te zien. Een hele rits mensen zijn te zien, die hier nog niet heel beroemd zijn (Tobey McGuire, Frances McDormand, Robert Downey Jr. en Katie Holmes), maar wel al heel goed in hun werk. 
Verder is de film ook een heerlijke kritische kijk op het literaire en academische wereldje. Vol mensen die teren op oude successen en kiezen voor de veilige paden. Maar uiteindelijk kunnen zij toch niet vluchten voor hun daden. 

Vooral eens kijken als de kans zich voordoet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten