Translate

zondag 2 augustus 2015

Mierenman!

De volgende film in de Marvel Cinematic Universe, Ant-Man (2015), is uit! En ik ben hem gaan zien met vriend +D in de Cinetwins hier in Malden. Veel van de andere films uit de MCU heb ik in de loop der jaren ook gezien (hoewel gek genoeg Thor: The Dark World nog steeds op mijn lijstje staat). Ze zijn niet allemaal even sterk, maar over het algemeen blijft het toch genoeg trekken om iedere keer weer te gaan.
De film is begonnen als project van Edgar Wright (Hot Fuzz), maar die is er later weer mee gestopt. Wel jammer, want uit de Cornetto trilogie blijkt toch wel dat hij een verfrissend regisseur is. Peyton Reed nam de honneurs verder waar. En verder zijn de belangrijkste rollen weggelegd voor Paul Rudd (Clueless, Romeo + Juliet) en Michael Douglas (Behind the Candelabra, Basic Instinct) en bijrollen voor Evangeline Lilly en Corey Stoll.

Ik krijg al jeuk

Spoilers ahoi!

Proloog

De film begint in het verleden. Howard Stark (de vader van Tony 'Iron Man' Stark) leeft nog en werkt samen met Hank Pym (een verjongde Michael Douglas) aan een supergeheim serum, het Pym Particle. Maar er ontstaat ruzie, Hank verlaat SHIELD en neemt zijn supergeheime ontdekking mee. 

Moderne tijd

Dan in de huidige tijd, Hank keert terug naar zijn oude fabriek. Kennelijk is hij daar in een of andere interne machtsstrijd uitgewerkt. Maar zijn voormalig protegé/ opvolger/ concurrent Darren Cross (Stoll) heeft hem uitgenodigd om aan hem en een aantal anderen een doorbraak te laten zien op het gebied van verregaande krimp-technologie. Wanneer Hank ziet hoe goed het werk van Darren Cross is, schrikt hij duidelijk en hij probeert Darren te waarschuwen. Maar die wil (verblindt door hebzucht?) niet luisteren. Getroubleerd gaat Hank weer naar huis.

Ondertussen

Scott Lang (Rudd) komt vrij uit de gevangenis (waar hij zat voor een Robin Hood-achtige misdaad) en wordt opgevangen door zijn Friendly Neighbourhood Interraciale Co-Criminelen (FNICC).

Werkelijk, de scenes met zijn vrienden/ co-criminelen stonden vol met allerlei vooroordelen en foute implicaties over criminaliteit, armoede, rassenverhoudingen en nog veel meer, een analyse op zich waard. 

Maar Scott wil het criminele leven de rug toekeren. Vooral om zijn relatie met zijn dochtertje te verbeteren.

Persoonlijk vond ik dit een wat zwak stuk in de film. Scott is zo zielig want hij komt uit de gevangenis en zijn vrouw heeft zijn dochter meegenomen en woont nu samen met een andere man. En hij mag zijn dochtertje niet zien, huilie huilie.
Als vrouw en moeder zeg ik dan: "Lamlul! Wanneer je een vrouw en kind hebt, mag je geen risico's meer nemen waardoor je in de gevangenis kan belanden, je vrouw niet kan steunen bij het opvoeden van jullie kind, en geen financiële bijdrage aan de opvoeding kan leveren! Als ouder heb je een verplichting op zo goed mogelijk voor jullie kind te zorgen, dat betekent geen crimineel gedoe meer! En na jaren weer op komen dagen en denken dat je je oude rol weer op kan pakken is of hopeloos naïef of hopeloos arrogant, in beide gevallen niet erg aantrekkelijk. Zak hooi!"

Maar goed, Scott wil weer over geld beschikken om achterstallige alimentatie te kunnen betalen en een geschikte woonruimte te kunnen betrekken, zodat hij zijn dochter kan ontvangen. Aangezien zijn non-criminele carrière niet van de grond komt, besluit hij om samen met zijn FNICC het huis van een oude man te beroven. Hij heeft daar een kluis, ongetwijfeld zit daar wat kostbaars in.

Geen wonder dat Scott en zijn FNICCs in de gevangenis zijn beland, het voorbereidend werk is werkelijk pet. Wat heeft hij daar, hoe kunnen ze dat te gelde maken?

De inbraak verloopt volgens plan, Scott laat zien dat hij een slimme kerel is die oplossingen kan bedenken onder druk. Maar dan blijkt er alleen een soort futuristisch motorpak in de kluis te zitten. Verder niks. Scott neemt het mee, maar vraagt zich af wat hij ermee moet. Eenmaal thuis besluit hij het pak toch eens te proberen. Hij verandert meteen in een piepklein mannetje, wat voor allerlei problemen zorgt. En een stem begint tegen hem te spreken. Na allerlei avonturen weet hij weer terug te keren naar een normale grootte.
Hevig geschrokken besluit Scott om samen met zijn FNICCs het pak terug te brengen. Maar dan wordt hij natuurlijk wel gearresteerd door de politie. Eenmaal in de cel komt zijn advocaat langs om met hem te spreken. Dat blijkt een veel oudere Hank Pym te zijn (uit de opening). Hij biedt Scott een kans om  ongezien te ontsnappen uit de gevangenis. Scott grijpt deze kans met beide handen aan. Hij krijgt het pak weer, en wordt door een vliegende mier meegenomen uit de gevangenis, naar het huis van Hank.

Bij Hank thuis krijgt Scott wat achtergrond informatie over de technologie achter het krimpen, het krimp-pak en de problemen die hank ervaart met Darren Cross en zijn a-morele plannen om de krimp-technologie te gelde te maken. Scott stelt nog voor om de Avengers erbij te roepen, maar Hank heeft geen vertrouwen in een Stark, sinds hij met ruzie is weggelopen bij Howard Stark.
Dan volgt een training-montage waarin Scott leert omgaan met het pak, zijn eigen krachten leert kennen en ook de mieren leert commanderen.

Dan is het tijd voor de missie. Scott zal samen met zijn FNICCs het kantoor van Darren Cross infiltreren, het pak vernietigen en meteen ook alles onderzoeksresultaten vernietigen, zodat de informatie over de krimp-technologie vernietigd wordt. Er zijn een hoop ontploffingen en veel gedoe, maar uiteindelijke overwint Ant-Man en zijn team natuurlijk. Er is wel een slachtoffer, Anthony, de vliegende mier, die Scott al eerder uit de gevangenis redde. Dat is toch wel voor het eerst dat ik heb zitten snuffen over een dode mier. Vooral toen zijn vleugeltjes afbraken en de grond raakten (snif).
Maar goed, Darren laat dit niet over zijn kant gaan. En uit krankzinnige wraakgevoelens besluit hij om het dochtertje van Scott te kidnappen en te bedreigen. Dit leidt tot een hilarisch gevecht in een kinderkamer, waarbij een epische op leven-en-dood strijd gevoerd wordt tussen het kinderspeelgoed.

Uiteindelijk winnen de goeden en heeft iedereen wat meer closure. Scott accepteert dat zijn vrouw een ander heeft. Zijn ex-vrouw accepteert dat Scott nu verantwoordelijker is geworden een onderdeel van het leven van hun dochter kan zijn. De relatie tussen Hank Pym en zijn dochter (Lilly)is verbeterd en enge technologie is niet langer beschikbaar voor slechterikken.

Conclusie

Al met al een geinige film. Er worden weer nieuwe karakters geïntroduceerd, er zijn wat verwijzingen naar eerdere films in hetzelfde universum, met Michael Douglas is weer geïnvesteerd in wat acteerkanonnen die de film naar een hoger plan tillen.
Toch vond ik de film nog vrij duister. Weer iemand met enge technologie, die maar op het nippertje tegengehouden wordt door een stel andere burgers (de overheid stelt echt niets voor hier). Wantrouwen tussen mensen die aan de kant van het goede staan, waardoor ze niet samen willen werken, wat ervoor zorgt dat er problemen ontstaan, die maar met moeite op te lossen zijn. Ondanks de onthulling van de activiteiten van HYDRA in The Winter Soldier en de missies van de Avengers in Age of Ultron, is HYDRA nog steeds actief en gecoördineerd genoeg om ultra-moderne wapens te kopen van Darren Cross.
Er was ook een poging gedaan om wat humor en romantiek te introduceren in de film, maar dat leek er wel op het laatste moment bijgeplakt.

Leuke film, zeker het herzien waard, maar geen hoogvlieger als The Avengers of Winter Soldier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten