Translate

zondag 30 augustus 2015

De Duistere Wereld

De set is compleet! Gistereavond heb ik met vrienden +D+J, en +Sander Thor: The Dark World gekeken en daarmee ben ik weer helemaal bij met alle MCU films. Ik ben wel fan sinds ik in 2008 voor het eerst Iron Man zag.
Maar er is natuurlijk meer dan alleen films kijken. Omdat het ook de een-na-laatste dag van de zomervakantie was, heb ik ook mijn kans waargenomen om lekker uitgebreid te koken voor mijn vrienden. Lang geleden heb ik eens het boek "Aan tafel in India" cadeau gekregen en het is een van mijn favoriete kookboeken. Een daarmee heb ik me helemaal laten gaan.
We begonnen met gekookte eieren in een pikante kokossaus (Tethi Kori), met groente (die eeuwige courgette) gesmoord in hun eigen vocht (Rasedar) en een mango-yoghurt salade (Amam Raita).  En als toetje hadden we nog wat zoete, in kokosmelk gekookte rijstepap (kheer). En natuurlijk wat zilvervliesrijst om het af te ronden. Het was allemaal heerlijk. Omdat de kids mee-aten heb ik me een beetje ingehouden met de chilipoeder. Onze jongste had een drukke middag gehad, maar zat wel bij ons aan tafel en at goed mee. Ze had een eigen eitje (zonder saus) en at braaf mee van de Rasedar, Rijst en Kheer.
Thor 2, eindelijk gezien!


Genoeg over het eten en de gezelligheid, door naar de film! Ik keek er al naar uit, volgens vriend +S was deze film beter dan Thor 1. Dus dat belooft wat. Thor 1 vond ik zelf vrij zwakjes. Thor: The Dark World (2013) is gemaakt door Alan Taylor, de belangrijkste rollen zijn voor Chris Hemsworth (The Avengers: The Age of Ultron, Cabin in the Woods), Tom Hiddleston (The Avengers) en Natalie Portman (Black Swan, The Phantom Menace en er zijn leuke bijrollen voor Anthony Hopkins (The Silence of the Lambs), Idris Elba (RocknRolla, Luther), Rene Russo (The Thomas Crown Affair), Christopher Eccleston (Shallow Grave, Dr. Who) en Stellan Skarsgard (The Avengers, Nymphomaniac).

Slim en donker of blond en sterk,
voor ieder wat wils!


Spoilers ahoi!

De film begint met een stukje geschiedenis. Voor het universum zoals wij dat nu kennen bestond, regeerden de Duistere Elfen over de duistere wereld. Toen onstond het universum met de negen niveaus en ontstond er natuurlijk meteen strijd tussen de Duistere Elfen en de levensvormen die in het nieuwe universum woonden. Onder leiding van Bor (vader van Odin) leidde dit tot een enorme strijd, waarbij de Duistere Elfen nagenoeg totaal werden vernietigd. De Duistere Elfen hadden een machtig wapen, de Aether. Dit wapen werd aan het einde van de oorlog opgesloten.
Dit alles vond plaats tijdens een convergentie, waarbij de negen onderdelen van het universum samenkomen en de grenzen tussen de werelden vervagen. 

Fast forward naar de moderne tijd.
Jane Foster (Portman), ondernemende onderzoekster in astro-fysica, kwijnt nog steeds weg uit liefde voor de verdwenen Thor (Hemsworth) (en verwaarloost haar onderzoek!). Ook is zij het contact verloren met Erik Selvig (Skarsgard), die een belangrijke rol speelde in Thor 1 en in Avengers 1. Maar opgewekte stagiair Darcy haalt haar uit haar liefdesdepressie door haar te wijzen op wat rare gegevens in Londen. Het lijkt erop dat er vreemde krachten spelen, waardoor de zwaartekracht niet meer naar behoren werkt. Na wat avonturen in een verlaten gebouw in Londen, raakt Jane verstrikt in de krachtvelden en raakt besmet met de Aether.
De kijkers weten dat dit een voorbode van een nieuwe convergentie van werelden is. De grenzen vervagen weer.

Ondertussen in Asgard
Loki (Hiddleston) wordt als straf voor zijn daden in Avengers 1 opgesloten in de kerkers van Asgard. Hierbij laat Odin (Hopkins) zich niet van zijn beste kant zien.
In Thor 1 vond ik al dat Odin de bal behoorlijk had laten vallen. Wanneer je een kind adopteert, omdat je daar politieke plannen mee hebt, is het misschien een goed idee om het kind daarop voor te bereiden, in plaats van hem er op latere leeftijd zelf achter te laten komen dat hij eigenlijk lid is van de bevolkingsgroep die hij heeft leren haten.

Odin voegt Loki toe dat hij eigenlijk had moeten sterven en Odin heeft hem daarvan gered, waarvoor Loki kennelijk eeuwig dankbaar had moeten zijn. Weer geen goede beurt van de man die zich Al-Vader laat noemen.
Thor heeft vanuit Asgard door dat er iets met zijn liefje aan de hand is en gaat naar haar toe. Samen ontdekken ze dat besmet is met Aether, iets wat zwakke stervelingen niet goed aankunnen. Thor neemt haar weer mee naar Asgard om haar daar te laten onderzoeken. Odin is het daar ook niet mee eens en wil haar overlaten aan de kunsten van haar eigen wereld (en haar dus laten sterven).
Hoeveel zonen heeft die Odin om de een na de ander zo te schofferen?

Ondertussen is door de manipulaties van de Aether de laatste Duistere Elf (een onherkenbare Eccleston) ook weer wakker geworden. En hij begint zijn strafexpeditie tegen Asgard. Asgard wordt vakkundig in de as gelegd, omdat de Duistere Elfen tussen de verschillende niveaus of delen van de wereld kunnen reizen en zich dus ongezien kunnen manifesteren in Asgard (en de convergentie lijkt dit makkelijker te maken). Hierbij komt Frigga (Russo), vrouw van Odin, moeder van Thor en adoptie-moeder van Loki om het leven.

Thor begrijpt dat hij zijn liefje Jane Foster uit Asgard weg moet halen, de Duistere Elfen komen voor haar en de Aether in haar. Maar dat gaat zo makkelijk niet. Vanwege de invasie heeft Odin alle ingangen naar Asgard gesloten. Maar Loki schepte altijd op dat hij alle wegen uit Asgard weet, ook de wegen, waar Heimdall (Elba), de bewaker van de Bifrost geen weet van heeft.
Dus, Loki moet bevrijd worden en dan kan hij de weg naar buiten wijzen. Loki heeft hier na alle avonturen uit Thor 1 en Avengers 1 weinig zin in. Hij zegt toe mee te doen om wraak te kunnen nemen voor de dood van zijn geliefde adoptie-moeder, Frigga.
De missie om de Aether uit Jane te krijgen op de Duistere thuiswereld van de Duistere Elfen gaat matig. De Aether verdwijnt uit Jane, maar gaat meteen over op de leider van de Duistere Elfen, die daarmee een stuk sterker wordt. In het gevecht dat daarop volgt, verliest Loki het leven.

Ondertussen op Midgard
De convergentie nadert snel, dus Thor en Jane kunnen van de Duistere Wereld overstappen naar Midgard. Daar vinden zij de auto die Jane eerder achterliet bij het verlaten gebouw, waar zij eerder besmet raakte met de Aether. Ondertussen manifesteren de Duistere Elfen zich met Aether zich in Greenwich. Jane, Thor en Darcy racen daar ook heen.
Na een grote strijd is het mogelijk om de Duistere Elfen te verslaan, de Aether te vangen en het universum te laten voortbestaan. Er zijn weer veel ontploffingen en destructie van openbare ruimte.

Thor brengt verslag uit aan zijn vader, Odin. Odin is toch nog niet geheel tevreden over zijn zoon, omdat hij technisch gezien verraad heeft gepleegd. Maar goed, gedaan is gedaan en het is allemaal goed afgelopen. Thor geeft zijn claim op de troon op, om zich bij zijn vriendin te voegen. Odin laat het allemaal gebeuren. Dan onthult de laatste scene dat Odin eigen Loki is. Loki stierf niet op de Duistere wereld, maar deed dat met zijn beheersing van illusies wel zo voorkomen. Hij vond zijn weg terug naar Asgard, stootte Odin van de troon en heeft nu alles wat hij ooit wilde hebben.

Al met al een leuke film, beter dan Thor 1. Het plot is wat complexer, de motivaties van verschillende karakters komt wat beter naar voren. En het wordt ook duidelijk dat Asgard misschien lijkt op de hemel, bewoond door hoger ontwikkelde wezens, maar ook zij kennen verziekte familieverhoudingen, tomeloze ambitie en onoplettendheid.
Ook deze film is weer flink wat duisterder dan zijn voorgangers. Sinds de Avengers 1 is de toon van de films wel wat somberder geworden. Waar zal dat toe leiden? Gaan we een deprimerende periode tegemoet?


Als we het eens op een rijtje zetten. 
Iron Man (2008) - Tony Stark ontdekt dat hij een superheld kan zijn. Daarmee komen er meer en meer superhelden tevoorschijn.
The Incredible Hulk (2008) - Bruce Banner ontdekt dat hij ook een superheld kan zijn, maar legt daarvoor wel Harlem in de as.
Iron Man 2 (2010) - Tony Stark ondergaat een crisis, maar komt daar beter uit op fysiek en emotioneel vlak.
Thor (2011) - Thor leert wat minder een arrogante zak te zijn, maar wel ten koste van zijn broertje Loki.
Captain America: The First Avenger (2011) - Steve Rogers is de allereerste superheld, waar alle andere tegen op kijken. Hij wint een groot deel van WOII.
The Avengers (2012) - De superhelden uit de vorige films komen samen en redden de aarde, ten koste van Manhattan. Loki lijkt gek geworden te zijn.
Iron Man 3 (2013) - Tony Stark heeft last van PTSS als gevolg van de Avengers en krijgt dat maar moelijk onder controle.
Thor: The Dark World (2013) - Thor redt zijn vriendinnetje, maar op de troon van Asgard zit nu een labiele, wraakzuchtige gek die zich voordoet als Odin.
Captain America: The Winter Soldier (2014) - Steve Rogers hervindt zijn vriendje uit WOII, maar de ondersteunende organisatie achter de superhelden, SHIELD, ligt in duigen. Nick Fury is Missing In Action.
Guardians of the Galaxy (2014) - Peter Quill redt het universum.
Avengers: Age of Ultron (2015) - Tony Stark heeft zijn PTSS nog steeds niet volledig onder controle, het Avengers-team vertoont scheurtjes en valt uiteen. Tony en Clint verlaten de Avengers, Bruce Banner is Missing In Action.
Ant-Man (2015) - Scott Lang vernietigt een slechterik, maar zijn mentor wantrouwt de Starks en alles wat daarmee te maken heeft.

Sinds de Avengers is de cohesie tussen de superhelden achteruitgegaan en op verschillende plekken valt belangrijke ondersteuning weg. Als er weer een nieuwe crisis de kop opsteekt, kunnen de superhelden dan weer samenwerken om die het hoofd te bieden. Only time will tell. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten