Translate

zaterdag 1 september 2012

Captain America

Gisteren heb ik met +Sander en vrienden +Rian, +Daniel+Joost en S. weer eens een film gekeken. Het was Captain America (2011), uit het Marvel universum en onderdeel van de serie over de Avengers, met Iron Man, Iron Man 2, Thor, The Incredible Hulk en natuurlijk The Avengers. De andere films had ik allemaal al gezien, ze zijn van wisselende kwaliteit, Iron Man en The Avengers zijn heel goed en vermakelijk, The Incredible Hulk en Thor zijn buitengewoon slecht (maar vol met Fan Service!). Vooral nadat ik The Avengers had gezien eerder dit jaar, wilde ik graag de set compleet hebben en ook Captain America zien. Gelukkig had vriend D. hem op DVD gekocht en konden we hem samen kijken.
Eerst natuurlijk iedereen getrakteerd op een heerlijk maal van Courgette-Kaas-Souffle en zelfgebakken zuurdesem volkoren brood. Ditmaal op basis van volkorenmeel, bier en honing. Naar aanleiding van wat ik hoorde van Pierre Windt tijdens de Gebroeders van Limburg -festiviteiten. Het was heerlijk.

Hij is gewoon zo braaf...

Captain America: The First Avenger is gemaakt door Joe Johnston (Jumanji, Honey I Shrunk the Kids) en met belangrijke rollen voor Chris Evans (The Avengers, Fantastic Four), Hugo Weaving (LotR: The Fellowship of the Ring, The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert), Samuel L. Jackson (The Avengers, Pulp Fiction), Haley Atwell, Sebastian Stan (Black Swan), Tommy Lee Jones (No Country for Old Men, The Fugitive), Dominic Cooper (Abraham Lincoln, Vampire Hunter)

Spoilers ahoy!


De film begint in de huidige tijd. In een ijsschots in de noordpool wordt iets gevonden, een vliegtuig, een UFO? Na wat gehannes van onderzoekers wordt een schild met een ster en de kleuren van de VS gevonden onder het ijs. Wat zou eronder liggen?
De film springt terug naar de jaren '40 van de 20e eeuw. Een groep Duitsers onder leiding van Johann Schmidt (Weaving) pleegt een overval op een oud kerkje in Noorwegen. Na wat gehannes met enorme tanks en intimidatie van kerkelijk leiders weet Herr Schmidt een gloeiend kristal (was we al herkennen als de tesseract uit Thor, Iron Man 2 en The Avengers) te bemachtigen. Hier lijkt Herr Schmidt al niet meer helemaal menselijk.

Dan naar de VS, waar Steve Rogers (Evans) een klein, iel, astmatisch mannetje is, die tijdens WOII maar wat graag in het VS leger wil vechten tegen de Duitsers. Zijn ouders hebben zich met moed onderscheiden tijdens WOI. Zijn vader stierf voor de goede zaak, zijn moeder was een verpleegster. Maar hij is te klein, te iel en te astmatisch. Hij blijft zich echter maar onder verschillende valse namen aanmelden bij verschillende aanmeldplekken.
Uiteindelijk trekt dat de aandacht van een wetenschapper Erskine (Tucci) (die Duitsland is ontvlucht en nu voor de VS wetenschappelijk onderzoek verricht). Deze wetenschapper is op zoek naar proefkonijnen om zijn nieuwste serum*, waarmee hij supersoldaten hoopt te maken, waarmee de oorlog gewonnen kan worden.
Na allerlei geheime testen laat Steve zien dat hij over de juiste competenties beschikt, om proefkonijn te worden. De wetenschapper Erskine onthult dat Herr Schmidt een eerder proefkonijn was, waar hij niet tevreden over was. Steve is nog steeds niet bang en laat zich injecteren met het geheime serum. Hij verandert daarmee in een supersoldaat, groot, gespierd, gezond en atlethisch. Maar, deze experimentele opzet was al ge"infiltreerd door Duitse spionnen van Herr Schmidt. Dus professor Erskine wordt gedood en de rest van het serum vernietigd. Er is geen mogelijkheid meer om een leger van supersoldaten te maken.
Iedereen is vreselijk teleurgesteld en Steve eindigt in een soort show met meisjes, om mensen over te halen te investeren in een soort staatsobligaties, waarmee de oorlog gefinancieerd werd. Dit vindt hij vreselijk deprimerend. Zeker wanneer hij in noordelijk Italië de troepen moet oppeppen en uitgescholden wordt.
Dan krijgt Steve te horen dat zijn maatje Bucky (Stan) gevangen is genomen door nabijgelegen Duitsers. Met zijn superkrachten en wat hulp van Howard Stark (Cooper, vader van Tony) weet hij hem en zijn maten te bevrijden. Tijdens die actie krijgt Steve ook te weten van de plannen van Herr Schmidt. Hij ziet een mogelijkheid om zijn superkrachten in te zetten door Herr Schmidt overal in zuid-westelijk Europa dwars te zitten.
Uiteindelijk verslaat Steve Herr Schmidt, maar daarbij is een vliegtuig vol met bommen al op weg naar allerlei belangrijke steden aan de oostkant van de VS. In een heroïsch stukje zelfopoffering laat Steve het vliegtuig in de noordelijke ijszee storten, terwijl hijzelf aan boord is, en bevriest.  

* Dit serum speelt ook een rol in The Incredible Hulk. Waarschijnlijk heeft Emil Blonsky zich hiermee laten injecteren, waardoor hij veranderde in de Abominatie.

Een leuke film. Niet bijzonder sterk, maar wel vermakelijk en leuk om gezien te hebben in het kader van de gehele serie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten