Translate

vrijdag 17 augustus 2012

Abraham Lincoln - Vampire Hunter

Zoals ik hier wel eens eerder heb verteld, ik kijk graag films, een hobby die ik niet alleen deel met Sander, maar ook met vrienden +D en +J. Met enige regelmaat worden er filmavondjes bij ons thuis georganiseerd (zodat we geen oppas hoeven te regelen) of we gaan naar de bios. Vorige week donderdag was het weer zover. Ik ging zonder Sander maar met D. en J. naar de film, Abraham Lincoln - Vampire Hunter om precies te zijn. Het is een verfilming van het gelijknamige boek. Het boek is geschreven door Seth Grahame-Smith, die ook verantwoordelijk was voor Pride And Prejudice and Zombies, die ik vorig jaar voor mijn verjaardag. Meneer Grahame-Smith was ook verantwoordelijk voor het aanpassen van het boek naar een film-script.


Spoilers ahoy!

Het verhaal begint met een jonge Abraham Lincoln (Benjamin Walker), die een eenvoudig leven leidt met zijn ouders. Zijn ouders voeden hem op tot een nobele jongeman die strijdt tegen slavernij, net als zijn ouders. Zijn moeder sterft wanneer hij nog jong is, als gevolg van een beet door een vampier. De ernstig getraumatiseerde Lincoln groeit verder op tot een grote jongeman, met handigheid met een bijl.

Op een dag treft hij weer de moordenaar van zijn moeder. In een opwelling besluit hij om deze man aan te vallen. Dat gaat maar matig, maar uiteindelijk week hij zijn tegenstander neer te schieten. Maar dat is niet voldoende, zijn tegenstander staat hevig verminkt (smerig special effect met een kogel voor een oogbol) weer op en slaat Lincoln vakkundig in elkaar. Gelukkig wordt Lincoln op het laatste moment gered door een stoere omstander.
Deze omstander, Henry Sturgess (Dominic Cooper), informeert Lincoln over de bedreiging van vampieren voor de mensheid en traint hem om vampieren aan te kunnen pakken. Lincoln wordt steeds beter met zijn bijl. Wanneer Lincoln genoeg geleerd heeft, stuurt Sturgess hem de wijde wereld in en geeft hem af en toe opdrachten om vampieren om te brengen. Deze vampieren leven onder de mensen en leven van het bloed van onschuldige Amerikanen. Daarmee ondermijnen ze ook de Amerikaanse manier van leven.

Abraham Lincoln besteedt een tijd aan het bestrijden van individuele vampieren, zet zijn eerste stappen op het politieke pad en zeer tegen het advies van Sturgess in, trouwt hij met Mary Todd.
Kort daarna wordt een van zijn vrienden ontvoerdt door de vampieren, in een poging hem te laten stoppen met het een voor een afslachten van vampieren. Na het redden van zijn vriend, realiseert Lincoln zich dat hij de vampieren niet kan bestrijden door ze een voor een te doden. Hij realiseert zich ook dat zij een schaduwrijk aan het opbouwen zijn in het zuiden van de VS, met slavernij als een dekmantel voor hun onnatuurlijke behoefte aan mensenbloed. Lincoln begint aan een politieke carriere, die hem uiteindelijk naar het Witte Huis brengt.
Inmiddels heeft Lincoln ook een kind gekregen met Mary. Maar dankzij de politieke druk die hij zet op de vampieren, komt er een tegenreactie. Een vampierenvrouw vermomt zich als dienstmeisje en zuigt het bloed van hun zoontje. Hij sterft als de moeder van Lincoln. Lincoln beseft dat hij met alleen wetgeving de slavernij en de dominantie van de vampieren niet zal kunnen stoppen. Dus verklaart hij de oorlog aan slavernij, aangezien dat de manier is om vampieren te verzwakken.

De oorlog verloopt niet best en Lincoln neemt het roer over. Veel vampieren vechten naast de soldaten en zij slachten het noordelijke leger af. Lincoln en zijn vrienden van vroeger vullen een trein met zilver, huisraad, munten, sieraden, maakt niet uit, al het zilver naar het Zuiden om te gebruiken als munitie, waar de vampieren niet tegenkunnen. Uiteraard wordt de trein overvallen door vampieren en er vindt een imponerend gevecht plaats in en bovenop de trein. Maar dan blijkt natuurlijk dat de munitie net met een opzichtige trein is vervoerd, maar door een batterij aan zwarte ex-slaven en Mary, langs de Undergroud Railroad.
De oorlog wordt gewonnen, slavernij en vampirisme worden afgeschaft en Lincoln wordt herkozen.

Een leuke film vol vrolijke onzin, maar duidelijk met liefde gemaakt. Leuk ook om te zien hoe details uit het leven van Lincoln omgevormd worden om er een vampieren-bestrijdingsachtergrond aan te geven. Ik heb zin om het boek eens te lezen, tegelijkertijd met de wiki-pagina van Abraham Lincoln.

De film deed mij denken aan Black Sheep en ook Iron Sky. Zeker het kijken waard.