Translate

zondag 26 april 2015

De Leeftijd van Ultron

Gisteren heb ik een drukke dag gehad met echtvriend +Sander. In de morgen konden we een beetje uitslapen, maar in de middag waren we present bij de verjaardag van vriendin +M. Aldaar troffen we volgens plan vriend +D, die we aan het einde van de middag weer mee naar huis namen om samen te eten, zodat we later op de avond naar Age of Ultron (2015) konden in de Cinetwins. We hadden zelfs een oppas geregeld!

Sander en ik zijn wel fans van de films die zijn uitgekomen binnen de MCU en inmiddels hebben we er al een flink aantal gezien. De meeste in de bios, maar sommigen toch ook gewoon thuis. Thor: The Dark World en Guardians of the Galaxy heb ik gemist en moet ik nog steeds eens kijken. En we zijn trouwe fans van Agents of SHIELD.
Onlangs was nog The Avengers op tv en die heb ik weer gekeken en het verbaast me toch weer hoe goed die film in elkaar zit. Het is handig wanneer je de eerdere films hebt gezien, maar niet nodig. En toch wordt in een aantal hele korte scenes toch een heel goed beeld geschetst van wie de verschillende helden zijn en wat hun sterke en zwakke kanten zijn. En dankzij Joss Whedon (die ik, oude taart, nog ken van Buffy the Vampire Slayer, en in mindere mate Angel, Dollhouse en Firefly) werd de spanning tussen de karakters door middel van gevatte one-liners tot grote hoogte opgevoerd.

Maar goed, door naar Age of Ultron...

Met de A van Avengers, of Age...

Deze film is weer geregisseerd door Joss Whedon, de hoofdrollen gaan weer naar Robert Downey Jr (Sherlock, Iron Man 3), Chris Hemsworth (Avengers, Star Trek, Mark Ruffalo (Avengers, Shutter Island) Chris Evans (Captain America, Winter Soldier), Scarlet Johanson (Avengers, Winter Soldier), Samuel L. Jackson (Pulp Fiction, Attack of the Clones) en Don Cheadle (The Guard, Boogie Nights). Maar Aaron Taylor Johnson, Elizabeth Olsen en Paul Bettany (Dogville) hebben nu ook rollen.

Spoilers!

De MCU serie is duidelijk een wat duistere weg ingeslagen. In Iron Man 3 had Tony Stark grote moeite met zijn ervaringen uit de The Avengers film. Hij worstelde duidelijk met  Post-Traumatisch Stress Syndroom. In Captain America: Winter Soldier wordt Captain America ook geconfronteerd met geesten uit zijn verleden en de gevolgen van zijn oorlogshandelingen. Ook hij kijkt te lijden aan PTSS. Daarnaast stort ook de ondersteunende organisatie van SHIELD in en is verbindende factor Nick Fury verdwenen. En ook deze film is heel wat duisterder dan de eerste The Avengers-film. 

De avengers strijden als team nog steeds tegen HYDRA, die verschillende bastions heeft over de hele wereld en van daar uit nog steeds probeert om wapens te ontwikkelen gebaseerd op de technologie van de Tesseract en de Scepter van Loki. Tijdens een van die missies ontmoeten de avengers twee jonge mensen, die speciale krachten hebben gekregen als gevolg van de experimenten van HYDRA. Het meisje heeft de gave om de gemoedsgesteldheid van mensen te beïnvloeden en ze laat een aantal avengers hun grootste angsten zien. 
Op Tony Stark heeft dat buitengewoon veel invloed. Hij ziet zijn vrienden dood, als gevolg van een bedreiging uit het weidse heelal, waar de mensheid nauwelijks weet van heeft en weinig invloed op kan hebben (heel erg Lovecraftian, nu ik er zo over nadenk). Hij lijkt de bevlieging van zich af te schudden, vindt de Scepter van Loki en het team trekt zich succesvol terug. Zij lijken zelfs een manier gevonden te hebben om niet alleen gebruik te maken van de kennis en vaardigheden van Bruce Banner, maar ook de krachten van Hulk in goede banen te leiden. 

Maar het visioen blijft Tony bij. Samen met Bruce vraagt hij van Thor een paar dagen de tijd om de Scepter te onderzoeken. Hij en Bruce begrijpen beter dan de rest dat de Scepter niet magisch is, maar technologisch (voldoende geavanceerde technologie is niet te onderscheiden van magie, maar niet voor Tony en Bruce). Hij hoopt de technologie in te kunnen zetten voor de bescherming van de aarde (hoewel we net in Captain America en in The Avengers hebben gezien dat deze technologie niet te beheersen is), door middel van zijn Ultron - programma. Bruce heeft hier wat twijfels over, maar kan niet op tegen de dominante persoonlijkheid van Tony. Zelf kreeg ik de sterkte behoefte om Tony te slaan met een paar boeken over politieke theorie en recente wereldgeschiedenis. "Vrede in onze tijd" is geen uitspraak waar ik kalm van wordt.
Bij nader inzien vraag ik me ook af wat de invloed van de Scepter zelf was. In The Avengers werd al gesuggereerd dat het ding invloed heeft op de beslissingen van mensen die hem vasthouden of er in de buurt verblijven. 

Tony en Bruce zetten door, ze zien in dat het juweel in scepter een soort kunstmatige intelligentie is. Beter, groter en sterker dan JARVIS, waar Tony al veel ervaring mee heeft. Prompt gebruiken ze dit juweel om het Ultron - programma te besturen. En dan laten ze het alleen, terwijl zij zelf met hun vriendjes vieren dat de laatste missie van de avengers succesvol is verlopen. 
Het feest was een van de wat zwakkere stukken van de film. Er kwamen veel karakters in terug die in de eerdere films ondersteunende rollen hadden. Ze voegden verder niets toe aan het verhaal, even hun gezicht laten zien en laten zien dat de wereld groter is dan alleen de helden van deze film. Dan begint Natasha Romanoff ineens te flirten met Bruce. Ik vond dat ook een beetje geforceerd overkomen. In The Avengers leek ze vreselijk op haar hoede te zijn voor Bruce en zijn Hulk-persona, zeker nadat hij haar flink in elkaar had geslagen tijdens een Hulk- momentje. In Captain America: Winter Soldier leek ze meer een klik te hebben met Captain America zelf, hoewel dat wel een sterke collegiale vibe had. En waarom moet het enige meisje in de groep nou weer per se verliefd worden op iemand? Is dat nou echt nodig, is succes voor vrouwen nog altijd het vinden van een partner. Bovendien is dit de vrouw die in The Avengers nog zei: "Love is for children."
Na afloop van het feest spelen de hoofdrolspelers nog even Arthur en het Zwaard in de Steen met de hamer van Thor. Thor lijkt als enige te merken dat alleen Captain America enige beweging kan krijgen in de Mjölnir, wat hem verbaast en verontrust. 

Maar dan worden ze bruut gestoord door Ultron, die zichzelf een van de robots van Tony heeft eigen gemaakt, JARVIS heeft uitgeschakeld en nu een heel eigen kijk op zijn opdracht om vrede op aarde te creeëren heeft gekregen (had ik toch gelijk). Ultron slaat de boel kort en klein, steelt de scepter en ontkomt. De avengers moeten aan de bak om te achterhalen hoe dit zo mis heeft kunnen gaan en hoe Ultron valt uit te schakelen. 
Ultron gaat naar de laatste HYDRA basis om zich daar een beter lichaam te maken. En passant rekruteert hij ook de tweeling die daar al eerder voor problemen zorgden voor de avengers. 

De avengers ontdekken een verband met een Zuid-Afrikaans handelaar in Vibranium, ideaal voor schilden maar ook voor hypermoderne robots. Aldaar komt het tot een driehoeks-confrontatie tussen de handelaar, de avengers en Ultron en de tweeling. Het meisje weet dit keer Bruce angst aan te jagen met haar visioenen, wat leidt tot de Hulk die een middelgrote stad in Afrika kort en klein slaat. Uiteindelijk weten de avengers min of meer intact weg te komen, maar dit was niet een van hun grote successen. 
Ultron maakt voor zichzelf een nog beter lichaam, met hulp van het Vibranium en een vooraanstaand arts in regeneratie-technieken. Hij analyseert ook de Scepter beter en ontdekt de kleinere steen die erin zit, waar de echte kracht vandaan komt. Met het Vibranium en de steen wil hij zich een beter lichaam maken, waar hij zijn programmatuur in kan downloaden. Wanneer hij dat doet, krijgt het meisje van de tweeling een beter beeld van zijn plannen en besluit zij dat zij zich beter bij de Avengers kunnen aansluiten. 

Na weer een hele hoop actie-spectakel, hebben de avangers het nieuwste lichaam van Ultron, met een bijna gecompleteerde download van de krankzinnige persoonlijkheid van Ultron. Tony heeft nog altijd zijn lesje niet geleerd en denkt nog steeds dat hij zijn fouten recht kan zetten met meer technologie, die hij nog niet volledig begrijpt. Hij wil JARVIS, die niet vernietigd bleek, maar zich had verstopt, ook downloaden in het nieuwste lichaam van Ultron, zodat dit de Ultron kan worden zoals Tony dat voor ogen had. De rest van de avengers zijn begrijperlijkerwijs minder gecharmeerd van dit plan. 
Voor dat de boel echt kan escaleren, forceert Thor de zaak met meer bliksem. Terwijl de rest aan het bijkomen was van hun missie in Afrika, was hij op een Norse vision-quest in een bron, waar hij zag welke rol de steen speelde. Hij keert nu terug om met zijn bliksem het lichaam van Ultron tot leven te wekken (leuke Frankenstein referentie ook). Het wezen dat ontstaat uit de mix van Ultrons opdracht, een lichaam van Vibranium en organische cellen, de steen en de bliksem van Thor heeft even tijd nodig om te kunnen functioneren, maar blijkt hij (het?) ook Mjölnir te kunnen hanteren. Daarmee bewijst hij (het? maakt het uit?) intrinsiek goed te zijn (en aanspraak te kunnen maken op de troon van Asgard?). 

De hele groep keert terug naar de laatst HYDRA basis, waar het verhaal ook begonnen is. Ultron is inmiddels gekker en gekker geworden en laat de HYDRA basis en het omliggende landschap verrijzen, om het dan als een meteoriet weer terug op aarde te laten vallen en zo een extinction-level-event te forceren, wat ook het einde van de dinsauriërs betekende. Daarmee realiseert hij wel vrede op aarde en kan voldoen aan zijn missie. 
Het stuk aarde zit nog vol mensen. Die worden gelukkig gered door de restanten van SHIELD die nog werkzaam zijn naar de gebeurtenissen in Captain America: Winter Soldier. De avengers hakken de verschillende onderdelen van Ultron in de pan. 

In de naweeën van dit avontuur vertrekt Bruce. Hij heeft te weinig vertrouwen in zijn Hulk-persona om een relatie met Natasha (of wie dan ook) aan te gaan. Andere leden van de avengers vertrekken ook om andere doelen na te streven of zich te herbezinnen. Alleen Captain America en Natasha zijn over van de oude avengers, maar gelukkig zijn daar nog de side-kicks uit eerdere films, die het team weer kunnen aanvullen. 

Conclusie

Ik vond deze film minder sterk dan de eerste The Avengers - film. Meer gevechten en explosies en een wat warriger verhaal. Terwijl er sterke punten in het verhaal zaten, die verder uitgewerkt hadden mogen worden. 
Na de eerste Avengers-film, lijkt het team zijn verschillen overwonnen te hebben konden zij gecoördineerd strijd leveren tegen Loki en de Chitauri. Maar een paar manipulaties verder en het hele team valt volledig uit elkaar, kennelijk was de basis toch niet zo stevig. Ook had er meer gedaan kunnen worden met de visioenen. Tony valt flink terug in zijn PTSS na zijn visioen, maar lijkt daar ook redelijk snel weer uit te komen. Hetzelfde geldt voor Natasha. We leren meer over haar achtergrond naar aanleiding van haar visioen. Maar ook dat zakt al snel weer naar de achtergrond. 
De focus wat meer op het conflict tussen de persoonlijkheden binnen het team te leggen en hoe zij dat zouden overwinnen onder de vreselijke druk van de vernietiging van de wereld en hun persoonlijke trauma's was waarschijnlijk wat spannender geweest dan alweer een explosie. 

Desondanks nog steeds een leuke avond uit en ik kijk alweer uit naar de volgende film. 
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten