Translate

zondag 19 april 2015

Star Wars Binge

Waar het allemaal mee begonnen is, in 1977.

Een tijdje geleden zijn we als gezin op een heuse Star Wars binge gegaan. +Sander en ik kenden de verhalen van Star Wars natuurlijk wel. In onze jonge jaren zijn de films bij vlagen wel op TV geweest en we kenden de eindeloze parodiën. Zelf heb ik nog eens een boek uit de bieb gehaald (ik denk The Empire Strikes Back, vertaalt als Wraak uit het Heelal).
Toen in 1999 (ook alweer zestien jaar geleden) The Phantom Menace uitkwam, woonden we beiden in Groot Brittannië en hebben we de film gezien in Leicester, waar Sander toen woonde, ik vermoed in de Odeon Cinema, wat vlakbij Sanders huis was toen.

Een vrij duistere film, waarin bijna alles misgaat voor de helden.
De droomscene met het afgehakte hoofd van Darth Vader,
die het hoofd van Luke Skywalker bleek te zijn, was best eng. 

Onlangs zond FOX alle zes films uit, in de chronologische volgorde, dus de nieuwe serie als eerste. Wij hebben dat opgenomen en later met de kinderen teruggekeken. Eigenlijk zijn ze er nog wat klein voor, dus de al te enge stukjes hebben we doorgespoeld. En doordat we meekeken konden we met de kids praten over wat er gebeurde en wat ze daarvan vonden.

En hier komt alles gelukkig goed.
De kids vonden de Ewoks enorm grappig,
ik vond het nog altijd tegenvallen. 

Het was ons niet gelukt om alle films op te nemen, maar gelukkig konden we de DVD set van een collega van Sander lenen. Toen konden we de ontbrekende aflevering (The Empire Strikes Back) alsnog kijken, zonder reclames.

Een terugkeer naar de legende, 22 was ik toen. 

Het was leuk om de films eens een keer in één ruk te bekijken. Ik moet zeggen dat ik de tweede serie (The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith) beduidend minder vind. Ik heb vooral moeite met een paar onwaarschijnlijke dingen, die, als ze anders waren aangepakt, het hele plot heel wat korter hadden gemaakt.

Ik vond hem een enge stalker.

Het feit dat de Jedi niet terugkeren naar Tatooine om de moeder van Anakin (Christensen) alsnog uit haar slavenbestaan te bevrijden, zodat de jonge maar krachtige en getroubleerde Jedi-in-wording tenminste weet dat zijn moeder veilig is. Dan hoeft hij niet tien jaar later angstige, voorspellende dromen te hebben over haar gruwelijk einde en zijn eerste snoekduik in de morele afgrond.
Het feit dat de raad van Jedi's, die toch al een tijdje bestaat, niet in staat is om een getroubleerde jongeman de ondersteuning te geven die hij nodig heeft om op te groeien tot een stabiele gebruiker van grote krachten. Hij zal toch niet de eerste jedi-leerling zijn met enige trauma's in zijn verleden. Zijn er geen therapeuten?
Het feit dat Anakin en Padme (Portman) verliefd worden op elkaar en zelfs trouwen. Zij moet flink wat ouder geweest zijn dan hij en het is van veraf te zien dat ze verwikkeld zijn in een zeer ongezonde relatie. Het is mij als kijker volstrekt onduidelijk waarom die twee voor elkaar vallen en ik vermoed dat Anakin zijn krachten gebruikt om haar verliefd op hem te laten worden. Hij is buitengewoon obsessief met haar bezig.

Het feit dat de Jedi-raad Anakin zijn rechten ontzegd (door hem geen volwaardig ridder te maken), maar hem wel laat spioneren op zijn enige vriend buiten de raad, Senator Palpatine (McDiarmid). En dan zijn ze verbaasd als dat niet goed uitpakt.
En het feit dat Obi-Wan (McGregor) maar niet door wil hebben dat zijn leerling Anakin echt de verkeerde kant opgaat.

Toch wel erg duister.
We hebben een hoop door moeten spoelen. 

Nee, doe dan de eerste serie maar. Wat aangenamere en geloofwaardige karakters, hoewel de relatie tussen Prinses Leia (Fisher) en Han Solo (Ford) ook niet heel gezond te noemen is (misschien heeft G. Lucas een ding voor relaties op de grens van gewelddadig). En vooral de filmmuziek! De muziek en de thema's bij de verschillende karakters voegen toch wel wat toe aan het verhaal. Hoewel het er bij vlagen wel wat dik opligt, is het toch heel memorabel. Dat zie je tegenwoordig toch helaas heel wat minder, wat jammer is.

In ieder geval, we hebben onze kids weer een belangrijk stukje cultuur meegegeven.

Star Wars - Episode I - The Phantom Menace (1999) van George Lucas, met Liam Neeson (The A-Team, Schindlers List), Ewan McGregor (Shallow GraveA Life Less Ordinary) en Natalie Portman (Black Swan, Thor) in de belangrijke rollen.
Star Wars - Episode II - The Attack of the Clones (2002) van George Lucas met nieuwe rollen voor Hayden Christensen, Christopher Lee (Lord of the Rings, Wicker Man), Ian Mc Diarmid (Sleepy Hollow) en Samuel L. Jackson (Captain America, Django).
Star Wars - Episode III - The Revenge of the Sith (2005) van George Lucas met de bekende gezichten.
Star Wars - Episode IV - A New Hope (1977) van George Lucas met Mark Hamill, Harrison Ford (Indiana Jones, Cowboys and Aliens), Carrie Fisher (When Harry met Sally), Peter Cushing (Horror Express, The Mummy) en Alec Guinness (Tinker Tailor Soldier SpyLawrence of Arabia) in de belangrijke rollen.
Star Wars - Episode V - The Empire Strikes Back (1980) van Irvin Kershner (Never Say Never Again) met de bekende gezichten.
Star Wars - Episode VI - Return of the Jedi (1983) van Richard Marquand met de bekende gezichten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten