Translate

dinsdag 1 september 2015

Amoras IV - Lambik

De vierde aflevering alweer van serie Amoras, "Lambik" getiteld. De vorige albums werden al snel complexer. Vooral Dr. Krimson reist graag in de tijd heen en weer en manipuleert links en rechts tijdlijnen. Maar eindelijk lijken onze vrienden hun zaakjes ook wat meer bij elkaar te rapen en wat meer actie te ondernemen in de wereld om hen heen. Kunnen zij nu eindelijk terug gaan vechten tegen Dr. Krimson? Komen Suske en Wiske nog heelhuids terug naar 2013?

Start

Deel I - Suske
Tijdlijn Suske

Deel II - Jérusalem
Tijdlijn Jérusalem

Deel III - Krimson
Tijdlijn Krimson

Tijdlijn Lambik

Kaart Amoras

Lambik, met Jérusalem in een welbekende pose, met een geweer in handen.

De voorkant is weer lekker sprekend! Lambik rijdt in een motor met zijspan een afgrond in, met Jérusalem schietend vanuit het zijspan. Zo kennen we Jérusalem! Dit belooft weer wat voor de rest van het album.

P4.1 2013 Dag 7 - Op het luxe jacht slaapt Barabas en Jerom, maar Lambik is wakker. Hij steelt de toegangspas van Barabas en gaat daarmee naar de teletijdmachine en flitst zich naar de locatie waar Barabas voor het laatst Dr. Krimson heeft opgehaald (het scheepswrak op P3.12).
Wat voor een beroerde bewaking is er aan boord van dat Jacht? Barabas heeft een toegangspas? De kajuit van Barabas wordt 's nachts niet bewaakt? Lambik kan zonder aangesproken te worden bij de teletijdmachine? 

P4.2 2047 Dag 8 - Suske is uit de baai geklommen en volgt Achiel de butler, wanneer deze met een paraplu vanaf het deck de basis van Dr. Krimson ingaat. Wanneer Achiel de paraplu opvouwt en wegzet, steelt Suske deze als wapen.
In een verduisterde kamer (met rare vloerpanelen) staat een ouderwets soort medische onderzoeksstoel met beensteunen. Deze stoel is extra uitgerust met allerlei banden om hoofd en armen te fixeren. Achiel vraagt of het samenzijn met Jérusalem aangenaam was voor Dr. Krimson. Maar Dr. Krimson schijnt het samenzijn (verkrachting van een vastgebonden vrouw?) niet aangenaam gevonden te hebben, maar strontvervelend. Gelukkig was het nuttig. Dan valt Suske Achiel aan, in een poging Jérusalem te bevrijden.
Zo! De suggestie is dat Jérusalem bruut verkracht is door Dr. Krimson, terwijl zij vastgebonden was in een soort medische stoel. Zij moet bewusteloos zijn geweest, toen zij daarin vastgebonden werd (P3.52). Maar waarom? Jérusalem leek zeer bereidwillig om een alliantie met dr. Krimson aan te gaan. Waarom moet zij verkracht worden? Was dat vanuit Dr. Krimson's noodzaak om alles en iedereen te overheersen? Wilde hij haar zwanger maken? Naargeestig in elk geval. 
P4.3 2047 Dag 8 - Dan gaan de lichten aan, de ruimte blijkt groter en moderner dan gedacht. En voorzien van zeker 5 geweren die uit de vloer komen, ventilatoren en een soort balkon, waarlangs publiek de ruimte in kan kijken. Achiel richt een pistool op Suske, maar Suske verkoopt hem een tik met de paraplu. Een ondergeschikte van Dr. Krimson bedient de vloergeweren vanuit het afgesloten balkon en krijgt de opdracht om Suske neer te schieten. Intussen vlucht Suske weg en worden Dr. Krimson en Achiel door hun eigen mannen beschoten.
P4.4 2047 Dag 8 - Lambik is aangekomen op het scheepswrak, waar eerder ook Suske en Jérusalem waren (P3.1 t/m 3.9) en later Dr. Krimson (P3.12). Hij staat met zijn voeten op de foto's die Jérusalem maakte van Suske en haarzelf, maar die niet door Dr. Krimson meegenomen zijn. Lambik ziet dat niet. Hij vraagt zich af wat Dr. Krimson hier deed, terwijl hij ook een luxe basis heeft? Hij gaat op onderzoek uit.
Ondertussen is Suske op zoek naar Jérusalem, hij gaat haar zoeken in het gedeelte van de basis, waar Dr. Krimson ook Wiske gevangen hield (P1.30 t/m P1.34).
P4.5 2047 Dag 8 - Er is weer een aardbeving en er hangt een rode gloed in de lucht. Achiel zegt dat de vulkaan nu echt is uitgebarsten. Dr. Krimson spoelt zijn pillen weg met de champagne die Achiel kwam brengen. Hij roept om zijn huursoldaten, die tenslotte eerder al de walvissen uitroeiden, dan kan Suske geen probleem zijn.
P4.6 2047 Dag 8 - De vulkaanuitbarsting is enorm, de mijn, die eerder al overspoeld werd met water van de Tsunami, veroorzaakt door eerdere bevingen, wordt nu overspoeld door lava (P2.37 en P2.38).  De slaven/ gevangenen die daar naar diamanten graven, zitten als ratten in de val en komen aan een gruwelijk einde. Suske gaat snel verder met het zoeken naar Jérusalem.
P4.7 2047 Dag 8 - Suske gaat de basis weer in en weet de kamers te vinden, waar Wiske gevangen werd gehouden. Hij vindt geen Jérusalem, maar wel een huursoldaat, die bloederig is neergeschoten, waarna Jérusalem nog de text "CU" op de muur heeft geschreven, in zijn bloed. Suske ziet de andere huursoldaten aankomen, en besluit de basis te ontvluchten.
P4.8 2047 Dag 8 - Suske glijdt met de paraplu van een electriciteitskabel van de basis van Dr. Krimson de baai naast zijn basis in. Daar proberen mannen van Dr. Krimson hem op te pikken. Maar hij vernielt hun rubber bootjes met zijn paraplu. Uit eindelijk wordt hij onder schot gehouden.
P4.9 2047 Dag 8 - Lambik is aanbekomen op de brug van het scheepswrak en hij heeft nog steeds niets gevonden over Dr. Krimson of de kinderen. Dan is er een aardbeving en Lambik komt ten val. Zijn oog valt dan op papieren en fotos van de bemanning van het luxe jacht. Het zijn losgeld-briefjes.
De losgeld-briefjes zijn voor Barabas, de purser, de navigator en Peggy en haar collega-schoonmaakster. Deze zaten in 2013 allen op hetzelfde Luxe jacht. Hoe komen los-geldbriefjes voor hen terecht in 2047? Hoe zijn ze zo lang bewaard gebleven in het vochtige klimaat aan boord van een scheepswrak op een tropische locatie? Waarom is er geen losgeldbriefje voor Jerom of de kapitein van het schip?
P4.10 2047 Dag 8 - Wiske heeft de fatties van de scheepswerf verlaten, loopt over Amoras en komt nu aan bij de ontziltingsinstallatie (Suske en Jérusalem waren hier al eerder op P3.16). Ondertussen laat Dr. Krimson zich op zijn basis verder voorlichten over de vulkanische activiteit. Zijn adviseurs waarschuwen voor het einde van de aarde, wanneer de supervulkaan tot uitbarsting komt. Dr. Krimsin interesseert dat niets, hij haat het leven op aarde. Dan komt een van zijn huursoldaten binnen met de boodschap dat ze Suske gevangen hebben genomen (op P 4.8). Dr. Krimson is blij met dit nieuws en krijgt er weer goud-bruine ogen van.
P4.11 2047 Dag 8 - Dr. Krimson geeft de opdracht om Suske weer vrij te laten. Hij zal omkomen, met de rest van Amoras, dat onder een laag lava zal verdwijnen. Dr. Krimson is van plan om te verdwijnen met Jérusalem en over een jaar terug te keren, om zijn schatten op te halen. Hij wil met Jérusalem naar de 18e eeuw, de tijd van horror en romantiek. Dan vertelt Achiel Dr. Krimson dat Jérusalem is verdwenen, gevlucht na het doden van de bewakers. Dr. Krimson ontsteekt in woede.
Waarom wil Dr. Krimson verder met Jérusalem? Is hij werkelijk verliefd op haar? Maar hij vond het aangename met Jérusalem toch strontvervelend?
Wat is zijn obsessie met de 18e eeuw?

P4.12 2013 Dag 8 - Barabas wordt wakker van enkele knallen. Jerom slaapt nog diep. Barabas heeft nog niet door dat Lambik verdwenen is. Jerom is moe na al het zwemmen en blijft slapen, terwijl Barabas opstaat. Dan komt er een man met een rode baard en geweer zijn kamer in en dwingt Barabas naar buiten te komen. De man ziet Jerom, die achter het bed op de grond slaapt niet.
Op het dek van het schip zijn alle bemanningsleden bijeengedreven door de kapers. De kapitein is doodgeschoten (de knallen waar Barabas wakker van werd). Een vrouw heeft de leiding en zij herkent Barabas.
Deze mensen kennen we! Dit zijn de huursoldaten van Dr. Krimson. De man met de witte kuif is Kapitein Hemlock, die op P2.4 gedood werd door Jérusalem. De vrouw met het zwarte haar hebben we al eerder gezien als adviseur van Dr. Krimson en opzichter in de mijn in album 2
P4.13 2013 Dag 8 - Barabas raakt in gesprek met de vrouw. Zij vraagt of hij de Barabas is, die de walvisvangst gestopt heeft, hij geeft dat toe en is er trots op. De vrouw onthult dat zij en haar mannen walvisvaarders zijn en sinds zij zonder werk zitten, zijn ze piraten geworden. De vrouw is blij dat Barabas gevonden is, hij zal meer waard zijn dan het luxe jacht. Zij wil hem ontvoeren voor losgeld!
Het mysterie van de losgeldbriefjes die Lambik vond op P4.9 is opgelost. Deze mensen hebben Barabas en de bemanning gegijzeld en losgeld geeist. De restanten van dat plan waren nog te vinden in 2047. Dan is het scheepswrak uit 2047, waar Suske en Jérusalem heen vluchten aan het einde van album 2, dus ook dit walvisvaarders/ piratenschip. Hoe komen de piraten/ walvisvaarders terecht bij Dr. Krimson?
P4.13 2013 Dag 8 - Sidonia zit nog steeds in het rusthuis, maar is aardig opgeknapt. Zij vraagt zich nog steeds af hoe haar kamergenoot Marie aan de foto van Suske en Jérusalem komt. Een verpleegkundige weet alleen dat ze het bij zich had toen zij werd opgepikt op het terrein van het rusthuis, na de dood van Pastoor Saunière (zie P3.18 t/m P3.24). Het gesprek stimuleert Sidonia in elk geval om het rusthuis te verlaten.

P4.15 2047 Dag 8 - Lambik heeft het scheepswrak verlaten met wat laatste restjes voedsel. Op de achtergrond rookt de vulkaan. Dan wordt hij onderschept door twee Fatties op een motor met zijspan. Zij willen hem beroven van het voedsel dat hij meegenomen heeft van scheepswrak. er ontstaat een gevecht. Een van de mannen zegt dat ze op moeten schieten, omdat ze anders de schuilplaats niet meer inmogen, voor de lava komt. Een nieuwe aardbeving maakt een einde aan het gevecht. De aarde scheurt uiteen en een van de mannen komt alleen te zitten op een rotspiek.
Het zijn dezelfde fatties die we ook al zagen in album 2, die Suske en Jérusalem overvielen in het trailerpark P2.28 t/m P2.32,
Welke schuilplaats? Hebben de fatties een schuilplaats? Waar dan en waarom denken zij dat die zal beschermen tegen de lava?
P4.16 2047 Dag 8 - De aarde scheurt verder open en een van de fatties valt in de afgrond (die ene met de jas met de omgekeerde A erop). Lambik neemt de motor met zijspan en laat een fattie achter op de rotspiek.
Ik realiseer me nu net pas dat de omgekeerde A niet het omgekeerde anarchisten symbool voor moet stellen, maar dat Dr. Krimson het gekozen heeft omdat het het omgekeerde is van de gevleugelde A, het symbool van Amoras, wat we al zagen in album 1, P1.2
Lambik is een beetje een harde klootzak hier. De laatste fattie zal ongetwijfeld omkomen. Aan de andere kant, hij begon met Lambik te bedreigen en slaan. Desondanks, ik herinner me Lambik als iets heroïscher. 
P4.17 2047 Dag 8 - Delen van Amoras staan in brand door de lava. Een vrachtwagen met de huursoldaten van Dr. Krimson en Suske zijn op weg naar de mijn, om Suske daar te laten sterven. Maar zij durven vanwege de enorme hitte niet dichterbij te gaan. Zij zetten Suske uit de vrachtwagen, jagen hem weg en vertrekken dan weer.
In de basis van Dr. Krimson is Achiel op zoek naar de terugflits telefoon van Barabas. Maar hij en Dr. Krimson kunnen hem niet vinden. Dr. Krimson wil weg uit Amoras. Maar zolang Barabas hem niet met de grote machine terugflitst, kan hij alleen weg uit Amoras met de terugflitstelefoon.
De terugflitstelefoon was in bezit van Dr. Krimson toen hij van het Luxe Jacht terugging (vooruitging) naar Amoras in album 3 (P3.34). Dr. Krimson heeft zich toen uitgekleed toen hij Jérusalem wilde verkrachten. Is de telefoon toen kwijtgeraakt?

P4.18 2013 Dag 8 - Barabas en de rest van de bemanning van het Luxe jacht worden met rubberbootjes naar het piratenschip vervoerd. Barabas probeert uit te leggen dat de eigenaar van het Jacht alles zal willen geven voor de apparatuur die aan boord is, maar nooit losgeld zal willen betalen. De vrouw gelooft hem niet, rijke stinkerds betalen altijd grif voor de nieuwste versie, nooit voor oude apparatuur. Barabas denkt dat ieder moment Lambik en Jerom orde op zaken zullen stellen. Maar dan richt kapitein Hemlock een raketwerper op het Jacht.
P4.19 2013 Dag 8 - Barabas ziet voor zijn ogen hoe het Luxe jacht vernietigd wordt door de raket van de piraten. Hij denkt dat daarmee ook Lambik, Jerom en de teletijdmachine vernietigd worden. De piraten doet het weinig. Barabas wordt verteerd door schuldgevoel, terwijl er fotos gemaakt worden voor bij de losgeld-brieven.
In Antwerpen keert Sidonia vol goede moed naar huis terug.
De walvisvaarders/ piraten uit 2013 zijn ook de huursoldaten van Dr. Krimson in 2047. Maar hoe komen zij in 2047 terecht? Hebben zij het langzame pad naar 2047 genomen? Maar daar lijken ze in 2047 niet oud genoeg voor te zijn. Aan de andere kant, er zijn nu geen teletijdmachines meer. De oorspronkelijke van Dr. Barabas is vernietigd door Lambik en Jerom in album 1. En zojuist is de kopie van Dr. Krimson ook vernietigd. Maar Kapitein Hemlock en de vrouw zien er in 2047 niet 34 jaar ouder uit dan nu. 

P4.20 2047 Dag 8 - Wiske klopt aan bij de ontziltingsinstallatie en Flitter doet de deur open. Flitter herkent haar van de verhalen van Suske (Suske had contact met Flitter op P3.15 t/m 3.17 en op P3.26 t/m P3.32 en verliet hem op P3.38 en P3.39). Wanneer Wiske verder vraagt naar Suske vertelt Flitter dat Suske ook een lief bij zich had, een koelbloedig ijskonijn (Jérusalem, die zich op P.3.26 t/m P3.32 opstelde als een knettergek ijskonijn).
Flitter wil vluchten voor de vulkaan, lava en vloedgolven, naar een luchthaven. Wiske stapt bij hem in de auto.
Flitter vertelt heel handig niet de naam van het ijkonijn van Suske. 
P4.21 2047 Dag 8 - Wiske en Flitter vluchten weg van de ontziltingsinstallatie in een oude Eend, terwijl een Tsunamigolf het strand nadert. Ondertussen loopt Suske nog steeds over Amoras, de vulkaan is inmiddels gekalmeerd, maar de problemen zijn nog niet voorbij.
P4.22 2047 Dag 8 - Lambik crosst nog steeds rond over Amoras met zijn motor met zijspan. Hij rijdt over de graslanden van Amoras, langs de bosrand en tank die Suske in album 1 ook al aantrof (P1.2 en 1.3). Op dezelfde plek als Suske mikt Lambik ook op een konijn, maar hij raakt alleen een vis.
De eerste scenes van Amoras 2047 met Suske worden hier eigenlijk herhaald. Zal Lambik verder ook dezelfde dingen meemaken als Suske?

P4.23 2013 Dag 8 - Op het piratenschip genieten de piraten van het losgeld dat ze voor Barabas hebben gekregen van de EU, Unesco en VN. Maar ze hebben gelukkig al een nieuwe klus klaarstaan. Een of andere excentrieke miljonair heeft huurlingen nodig om zijn eiland te bewaken in de Stille Oceaan.
In Antwerpen heeft Sidonia zich verdiept in boeken over de Apocalyps en het getal 666, de verhalen van Marie hebben kennelijk indruk gemaakt. Ondertussen staat de TV ook aan, met een nieuwsbericht over Barabas. Dan gaat de bel en staat Barabas aan de deur.
OK, de piraten komen in 2013 in dienst van Dr. Krimson die dan al op Amoras aanwezig is. Hij heeft dan ook al behoefte aan huursoldaten. Heeft hij dan ook al Amoras ingenomen? En werken de piraten dan meer dan 30 jaar voor hem? En in album 2 (P2.23) zegt Jérusalem dat Dr. Krimson de boel overnam, na een burgeroorlog die een paar jaar duurde. Ik dacht dat de burgeroorlog plaatsvond in ca. 2044/2045 en dat Dr. Krimson daarna pas aan de macht kwam. Maar als Dr. Krimson hier al meer dan 30 jaar zit, heeft hij dan het conflict tussen de fatties en skinnies veroorzaakt en/ of gestimuleerd? Was hij al langer een macht van belang op Amoras?
Sidonia verdiept zich in de Apocalyps. Denkt zij zo Suske en Wiske te vinden? 
Hoe snel kan de VN opereren? Barabas is ontvoerd door Slugger op P1.18, op dag 1, op zijn best zullen zijn collega-wetenschappers later op Dag 1, waarschijnlijker pas Dag 2, zich gerealiseerd hebben dat hij ontvoerd was. Op dag 8 kregen zij een losgeld-eis van de piraten (niet eens de oorspronkelijke ontvoerder, dat was Dr. Krimson) en diezelfde dag is dat enorme bedrag uitbetaald en is Barabas naar België vervoerd. En deze VN kan de wereldproblemen niet de baas? 
En hoe ironisch, Dr. Krimson kan Amoras niet verlaten. En degenen die er voor zorgen dat Barabas hem niet terug kan flitsen en er geen werkende teletijdmachine meer aanwezig is in de wereld, zijn de mensen die hij zojuist heeft ingehuurd. Zo zie je maar, het kwaad draagt altijd het zaad van zijn eigen vernietiging in zich
Amoras ligt in de Stille Oceaan! Hoe had het Luxe Jacht daar moeten komen vanaf Florida? Via het Panama kanaal? Een gevaarlijke route om een vooraanstaand en ontvoerd wetenschapper te vervoeren? Hoe zijn de Walvisvaarders/ Piraten van plan om in de Stille Oceaan te komen? Ook via het Panama kanaal? Nadat ze betrokken zijn geweest bij het afpersen van de VN?

P4.24 2047 Dag 8 - Dr. Krimson zit zich op zijn basis op te vreten. Hij wil de wereld manipuleren om er rijker van te worden, maar kan niets doen, want hij zit vast in 2047, bovenop een ontploffende vulkaan. Hij bekijkt samen met Achiel de beelden van toen Suske en Jérusalem zijn basis bestormden (P1.29, Dr. Krimson bekeek de beelden al eerder op P.3.2). Dit keer zoomt hij verder in op de tatoeage van Jérusalem in haar nek. Dit keer kunnen we ook de cijfers van de barcode lezen, 615021366620476 (De drie dikke zessen zijn in de strip groter dan de andere cijfers). Dr. Krimson legt aan Achiel uit dat de barcode het teken van het beest is, waarover in de Apocalyps al eerder wordt gesproken. Dr. Krimson heeft deze oude geschriften bestudeert en weet dat dit waar is. Hij wil Jérusalem bij zich houden, omdat alleen mensen met die barcode rijkdommen kunnen vergaren wanneer het einde van de wereld daar is.
Ondertussen krijgt Jérusalem vanuit de bomen toe hoe Lambik een vis eet.
Dr. Krimson geeft hier toe dat hij achter alle ellende in 2013 zit (economische crisis, oorlog, kinderarbeid, ecologische crisis, godsdienstoorlogen, sociale media, gentech). 
Dr. Krimson heeft, naast dat hij zich verdiept heeft in de wereld naar de kloten helpen, zich ook verdiept in het einde der tijden. Hij denkt dat hij nog steeds winst kan maken tijdens het einde der tijden. Maar waarvoor dan? Het einde der tijden is tenslotte...eh...het einde...? Hij weet toch dat je het niet mee kan nemen na de dood? Denkt hij van wel? Of heeft hij alles misschien gruwelijk verkeerd begrepen en gaat het niet om letterlijke schatten, maar figuurlijke schatten, zoals wijsheid en compassie of zo. 
Dan de barcode. De drie grote 6en zijn natuurlijk een directe verwijzing naar het teken van het beest, waarmee een mens wordt aangeduid. Maar de rest? 2047 is het jaartal waarin Jérusalem leeft. Zijn de andere getallen ook jaartallen? 1502 en 1366? Wanneer ik 150213 en 662047 invul als coördinaten krijg ik een plek in de Arabische zee.
P4.25 2047 Dag 8 - Lambik eet alleen zijn vis, wanneer Jérusalem uit de bosjes stapt en zegt dat ze eten wil. Lambik geeft haar zijn vis en zij schrokt die naar binnen. Dan zegt zij Lambik ook dat hij haar moet aankijken wanneer hij spreekt, want zij is doof. Ook kust zij hem, onder het mom van liplezen. Lambik is hier erg van onder de indruk.
Jérusalem haalt hier met Lambik exact dezelfde truc uit als met Suske op P.1.14. Ze heeft honger, zegt doof te zijn, heeft een zeer beperkt vocabulair en kust haar weldoener, met de belofte van meer. Lambik lijkt hier minder afwijzend tegenover te staan dan Suske, die Jérusalem van zich af duwde. 
Wat voor een spelletje speelt Jérusalem hier? Waarvoor heeft zij Lambik nodig (en eerder Suske?). Zij is competent genoeg om Lambik zijn eten, spullen en motor afhandig te maken, zonder hem eerst te kussen.
Ergens vraag ik me af of dit dezelfde Jérusalem is die aan het begin van dit album de basis van Dr. Krimson heeft verlaten. Het lijkt wel alsof er dit een primitieve kloon van Jérusalem is, die weer helemaal opnieuw moet beginnen. 
P4.26 2047 Dag 8 - Jérusalem ondervraagt Lambik over wie hij is en wat hij hier doet met een serie agressieve kussen, waar hij geen weerstand tegen heeft. Lambik vertelt haar wat zij weten wil. Wanneer hij haar vertelt dat hij op zoek is naar Suske en Wiske, verliest zij alle interesse in hem.
P4.27 2047 Dag 8 - Jérusalem bevestigt dat zij inderdaad Jérusalem heet, zoals in de stad. Maar zij vraagt Lambik of zij mag blijven wanneer zij aardig is. Lambik gaat daar zonder problemen op in.
Ondertussen op de basis van Dr. Krimson overlegt Dr. Krimson weer met zijn adviseurs. Terwijl Amoras ten onder gaat aan de aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, bieden alle landen hulp aan, maar Dr. Krimson weigert alles, hij wil geen pottekijkers op Amoras. Een adviseur die hier tegenin probeert te gaan, wordt gedood met een pistool dat uit de overlegtafel komt.
Geen wonder dat Jérusalem zo gefrustreerd raakte van de nobele Suske, die zich nauwelijks overgaf aan haar kussen, Lambik is een stuk makkelijker te manipuleren (P2.26 en P2.42 bijvoorbeeld).
P4.28 2047 Dag 8 - Terwijl de adviseurs nog geschokt naar het lichaam van hun dode collega kijken, gaat Dr. Krimson verder. Hij baalt dat hij Suske heeft laten gaan, in plaats van hem te bewaren om op te eten. Zo lang hij zijn terugflits-telefoon niet vindt of Barabas wakker wordt, zit Dr. Krimson ook vast op Amoras. Hij moet in leven zien te blijven tot Barabas hem terug kan flitsen. Hij wil de bevolking van Amoras kan bombarderen, maar is daar huiverig voor, bang dat hij Jérusalem raakt. Achiel de  Butler zegt dat als Jérusalem werkelijk een satanskind is, zoals Dr. Krimson lijkt te denken, zij waarschijnlijk onkwetsbaar is en een bombardement geen kwaad kan. Dr. Krimson laat zich overtuigen door Achiel en geeft het bevel om Amoras plat te gooien.
Dr. Krimson wil Suske opeten, als de nood aan de man komt. Is hij degene die kannibalisme heeft geïntroduceerd op Amoras, of heeft hij zich laten beïnvloeden door de strijd tussen de Fatties en Skinnies? Dr. Krimson heeft nog steeds geen idee dat zijn eigen mensen de laatste teletijdmachine op aarde vernietigd hebben. Tenzij hij de terugflits-telefoon vindt, zal hij ten onder gaan met Amoras.
Achiel lijkt hier sturend op te treden. Hij doet zelfs een beleidsadvies, dat nog opgevolgd wordt ook! 
De ogen van Dr. Krimson zijn weer bruin.
P4.29 2047 Dag 8 - De bommenwerpers van Dr. Krimson slaan toe en gooien bommen op heel Amoras. Suske, Wiske en Flitter en Jérusalem en Lambik hebben allemaal een eigen ervaring met de bommenwerpers. De auto waar Wiske en Flitter inzitten verongelukt.
P4.30 2047 Dag 9 - Suske scharrelt tussen de ravage van de bommenwerpers, overal liggen lichamen. Maar hij heeft drinken gevonden. Wiske knielt tussen de ravage bij Flitter, die uit de auto werd geworpen toen zij door een bom verongelukten.

2013 Dag 9 - Barabas heeft al zijn avonturen aan Sidonia vertelt en zij zoekt huilend steun bij fotos van Suske en Wiske en Lambik.

2047 Dag 9 - Lambik en Jérusalem rijden door de ruines van Amoras.

2013 Dag 9 - Jerom drijft tussen de brokstukken van het luxe jacht. Een stel vissers heeft de brokstukken ontdekt, maar zien Jerom nog niet.
P4.31 2013 Dag 9 - De vissers ontdekken Schannulleke en even later ook het lichaam van Jerom. Jerom waardeert het niet dat een van de vissers Schannulleke lijkt te stelen. Hij probeert Schannulleke af te pakken. De vissers hijsen Jerom aan boord en nemen hem mee, naar een dokter.
P4.32 2013 Dag 9 - Sidonia had weer een zenuwinzinking, maar medicijnen van Barabas herstelt ze snel. Sidonia kan niet accepteren dat de kinderen voorgoed verloren zijn in de toekomst. Barabas zegt dat ze de waarheid onder ogen moeten zien. Sidonia leeft in een wereld waarin de waarheid er niet meer toe doet. Ze neemt Barabas mee om te neuzen in dat wat ze achter hebben gelaten.
De flat waar Sidonia woont is echt aftands, wanneer we de openbare ruimten zien. Een zwerver zit in de gang bier te drinken. 

P4.33 2047 Dag 9 - Jérusalem en Lambik vullen de bezine van de motor bij. Jérusalem wil Dr. Krimson dood hebben. Lambik vindt dat begrijpelijk, maar zijn prioriteit ligt bij het vinden van Suske en Wiske. Jérusalem zegt dat zij dood zijn, maar Lambik gelooft dat niet, met een beetje geluk leven ze nog. Jérusalem gelooft niet in geluk. Dan ziet Lambik in de vallei iemand rijden, hij vraagt Jérusalem om hem de verrekijker aan te geven, van tussen de spullen. Jérusalem pakt die en ziet iets dat haar ontstemt.
Waarom wil Jérusalem Dr. Krimson dood hebben? Vanwege de verkrachting aan het einde van boek 3? maar ook in boek 2 en 3 zat zij Suske al te pressen om in de aanval te gaan tegen Dr. Krimson, eventueel met een leger van slaven uit de diamantmijn. Waarom wilde ze Dr. Krimson toen dood hebben? Heeft ze een missie? Maar wie gaf haar dan die missie? 
Ook gelooft Jérusalem niet in geluk, zij manipuleert de zaken zo, dat zij geen geluk nodig heeft. 
P4.34 2047 Dag 9 - Jérusalem ziet in de verrekijker dat het Wiske is, die met Flitter in een auto door de vallei rijdt. Onmiddellijk laat zij de verrekijker uit haar handen vallen, zodat Lambik het niet kan zien. Om Lambik af te leiden van wat er gaande is in de vallei en zijn boosheid af te wenden, zoent zij hem weer, maar wanneer er geweerschoten vallen, kijkt hij toch naar de vallei.
Jérusalem wil niet dat Lambik en Wiske elkaar ontmoeten, omdat Lambik dan nog minder geneigd zal zijn om Jérusalem te helpen Dr. Krimson te doden. Hij zal dan op zoek willen naar Suske. 
P4.35 2047 Dag 9 - Lambik en Jérusalem zien dt de auto gevolgd wordt door mensen te paard, die shcieten op de auto. De gebutste oude Eend kan de ruiters maar nauwelijks voorblijven. Lambik komt met Jérusalem en de Motor te hulp. Dan zien we dat de ruiters de Fatties zijn die eerder ook al Suske en Jérusalem belaagden (P2.28) en eerder ook Lambik belaagden (P4.15). Lambik schiet op hen, maar Jérusalem klaagt dat hij niet raakt schiet. Lambik zegt dat hij voor nu alleen indruk wil maken.
Ha gelukkig, Lambik is nog heldhaftig genoeg om iemand gewoon te gaan redden. Lambik zegt wel dat hij indruk wil maken, maar eerder zagen wel al dat hij niet zo goed kan mikken (P4.22). 
P4.36 2047 Dag 9 - De achtervolging gaat door, Jérusalem pakt het geweer af van Lambik en begint te schieten. Zij hanteert een one-shot-one-kill beleid en schiet twee Fatties door het hoofd.
Ik heb altijd begrepen dat het moeilijk is om een bewegend doelwit te raken. En dat het nog moeilijker is een bewegend doelwit te raken, wanneer je zelf beweegt. En nog moelijker is het om het hoofd te raken. Is Jérusalem een getrainde scherpschutter? Waarom gaf zij Suske dan een leeg wapen en schoot zij zelf mis, toen zij en Suske Dr. Krimson op zijn eigen basis aanvielen (P3.49)?
P4.37 2047 dag 9 - De Fatties vluchten en Jérusalem schiet nog een derde Fattie neer. Lambik pakt het geweer af en spreekt haar streng toe. Maar Jérusalem is niet onder de indruk. Dan ziet Lambik dat hij Wiske gered heeft en de vrienden worden herenigd. Nu moeten ze alleen nog Suske zoeken.
P4.38 2047 Dag 9 - Suske loopt nog door de ruïnes en overal liggen de lichamen van het bombardement van Dr. Krimson. Suske wordt aangevallen door een hond, maar op het laatste moment wordt de hond neergeschoten door een man in het uniform van Dr. Krimson. Hij slaat Suske neer zodra hij de kans krijgt.
De man geeft kennelijk uitvoering aan de opdracht van Dr. Krimson om Suske weer terug naar basis te brengen. Waarom kan Dr. Krimson niet besluiten wat hij wil? Suske laten sterven of hem zelf doden. 
P4.39 2047 Dag 9 - Terwijl Wiske en Lambik met elkaar bijpraten, zien zij ook dat Flitter er niet goed uitziet (als gevolg van het ongeluk op P4.29 en P4.30). Jérusalem zal zich om hem bekommeren. Jérusalem ziet al snel dat Flitter stervende is, terwijl zij mompelt over het noodlot naar je hand zetten, doodt zij hem door hem te verstikken. Hij is te zwak om zich te verweren.
Flitter moet dood omdat hij Jérusalem eerder heeft gezien. Hij kan Wiske vertellen dat dit het ijskoning van Suske is. Bovendien kan hij vertellen dat Jérusalem hem zoende en daarmee zijn vaardigheden stal (of hem in elk geval bloed liet spugen) (P3.38 - P3.39). 
Jérusalem zegt: Ik heb altijd een hekel gehad aan het woord lotsbestemming, wij mogen ons niet laten opjagen door het lot, wij moeten ons ermee verzoenen, zodat wij ons eigen noodlot worden. 
Hier verwoordt ze volledig wat zij eerder al op andere plekken gezegd heeft. Zij hoopt nooit op iets (P2.18). 
Op P1.46, wanneer Barabas doorheeft dat hij met Dr. Krimson te maken heeft, zegt Dr. Krimson dat het lot van de wereld van hem afhangt. Ook hij zet zijn lot naar zijn hand met een teletijdmachine. Is er dan toch meer dat Dr. Krimson en Jérusalem bindt dat obsessie en woede?
P4.40 2047 Dag 9 - Wiske wil meer weten over Jérusalem, Lambik vertelt haar dat zij doof is. dan doet Jérusalem alsof zij erg kapot is van de dood van Flitter en Lambik probeert haar te troosten. Jérusalem duwt Lambik nu weg en Wiske zegt Lambik daarmee te stoppen, ze moeten eerst Suske vinden.
Heel handig drijft Jérusalem hiermee een wig tussen Lambik en Wiske. Wil zij Lambik voor zichzelf of wil zij haar klauwen in Wiske kunnen zetten?

P4.41 2013 Dag 9 - Op een onbekende locatie zien we Santa Anna Medical Center, Daar is Jerom opgenomen, de medici kunnen niets met hem beginnen, aangezien hij volstrekt geobsedeerd is door Schanulleke. Een jonge dokter probeert het popje af te pakken, maar wordt voor zijn moeite in elkaar geslagen door Jerom. Jerom ontvlucht het ziekenhuis. De dokter schakelt de politie in.
Waar is Jerom? Hij is uit zee gevist en naar land gebracht waar een mix van Engels en Spaans of Italiaans gesproken wordt. Spaans is het waarschijnlijkst, aangezien de Italianen nooit koloniën hadden in het Caraïbisch gebied of Midden en Zuid Amerika.

P4.42 2047 Dag 9 - Dr. Krimson slikt zijn pillen op zijn basis. Achiel doet Dr. Krimson de suggestie dat Jerusalem waarschijnlijk de terugflitstelefoon heeft gestolen, toen zij de basis ontvluchtte. Het kan Dr. KRimson al minder schelen, hij hoopt op actie van Barabas. Maar wanneer hij teruggeflitst wordt door Barabas, wil hij wel duivelskind Jérusalem aan zijn zijde hebben. Achiel vermoedt dat Jérusalem terug zal keren naar de basis om wraak te nemen op Dr. Krimson. Dit commentaar bevalt Dr. Krimson niet en hij dreigt dat hij Achiel zal vermoorden en opeten, wanneer hij zijn toon niet matigt.
Dat is al de tweede keer dat Dr. Krimson dreigt met het opeten van iemand. Op P4.28 wil hij Suske opeten. Is Dr. Krimson een kannibaal? Houdt dit verband met de bloedtransfusies die wij eerder bij hem zagen (P2.27 en P3.34). 
P4.43 2047 Dag 9 - Lambik begraaft Flitter en ondertussen praten Wiske en Jérusalem. Wiske denkt Jérusalem te herkennen, maar kan haar niet plaatsen. Jérusalem zegt dat dat onwaarschijnlijk is. Zij neemt Wiske wel in vertrouwen. Jérusalem zegt bang te zijn van Lambik. Dat is natuurlijk net het moment dat Lambik zich wel weer erg opdringerig opstelt naar Jérusalem.
Wiske heeft Jérusalem natuurlijk eerder gezien, toen zij en Suske Wiske gingen redden, terwijl ze naar de diamantmijn werd gebracht. Maar toen droeg Jérusalem een uniform van Dr. Krimson met hoofdbedekking en bril (P.1.50 en verder). Jérusalem veroorzaakte toen een auto-ongeluk, waarbij Wiske voor dood werd achtergelaten. 
En Jérusalem gaat vrolijk verder met het uiteendrijven van Lambik en Wiske. 
P4.44 2047 Dag 9 - Suske ligt bewusteloos in een kale cel. De man die hem gevangen nam (P4.38), maakt hem wakker met een plens koud water. Na wat over en weer gescheld wordt Suske weer alleen gelaten.
P4.45 2047 Dag 9 - De nacht is gevallen en Lambik, Wiske en Jérusalem hebben een kamp opgeslagen. Jérusalem heeft zich van het kamp afgezonderd. Wiske en Lambik ruziën over zijn houding ten opzichte van Jérusalem, wat meer en meer wig tussen hen indrijft.

P4.46 2013 Dag 9 - Sidonia neemt Barabas mee naar een zeer slecht deel van de stad (het verschil is moeilijk te zien) naar een opslagloods. Daar heeft zij spullen die zij in haar steeds kleinere woonruimten niet meer kwijt kon opgeslagen. Op advies van Lambik hebben ze daar ook uitvindingen van Barabas opgeslagen, die hij niet meer nodig had.
Hoe suf is Barabas, wilde hij werkelijk afgedankte uitvindingen bij het vuil zetten? In plaats van recyclen? Of tenminste grondig vernietigen, zodat het niet in handen van concurrenten van kwaadwillenden valt?
Tussen alle spulletjes is ook een schilderijtje van Sus Antigoon als geest te zien. 

P4.47 2047 Dag 9 - Wiske, Lambik en Jérusalem gaan slapen. Maar in de nacht staat Jérusalem op en verlaat het kamp. Lambik wordt wakker, ziet dat en gaat haar achterna. Wiske wordt ook wakker en ziet dat Lambik achter Jérusalem aangaat.
Komt deze verwijdering nog goed?
P4.48 2047 Dag 9 - Dr. Krimson zit in de stoel waarin Jérusalem door hem verkracht werd en denkt na.

2013 Dag 9 - Jerom vist met een zelfgemaakte speer in de wildernis. Voor Schanulleke heeft hij een dekentje gemaakt, waar zij onder ligt.
Snif!

2047 Dag 9 - Suske wanhoopt in zijn cel.

2013 Dag 9 - Barabas ziet dat Sidonia en Lambik de eerste, ouderwetse versie van de teletijdmachine hebben bewaard.
Whew! Er is nog een teletijdmachine! Alles kan nog goedkomen!

2047 Dag 9 - Jérusalem verwondt zichzelf met een steen.
P4.49 2047 Dag 9 - Achiel kijkt uit over de zee, vanaf het balkon van de basis van Dr. Krimson. Hij blijkt de terugflits telefoon te hebben! Dan wordt hij gestoord door Dr. Krimson, die besluit dat hij niet langer wil wachten op Barabas, maar juist naar bed wil. Hij vraagt om zijn pillen en suppo's (ik kon het even niet plaatsen, maar het is vlaams voor zetpillen). Achiel heeft die al naast zijn bed gelegd. Dr. Krimson is nog steeds erg boos op Achiel en zegt dat hij hem morgen zal spreken. Achiel zegt dat morgen een nieuwe dag is.
Zo! Nietszeggende Achiel is een belangrijker actor in dit verhaal. Hij houdt zeer belangrijke dingen achter voor Dr. Krimson. Verder lijkt het er nu ook op dat hij Dr. Krimson manipuleert door middel van alle medicijnen. 
P4.50 2047 Dag 10 - Wiske is wakker en ziet dat Lambik het kamp weer inloopt. Hij heeft schrammen in zijn gezicht en zegt dat dit van struiken komt. Wiske gelooft hem niet en zegt dat hij niet achter Jérusalem aan moet zitten, terwijl ze zoveel andere problemen hebben. Wiske vertrekt om zich te gaan wassen.
P4.51 2047 Dag 10 - Dr. Krimson wordt wakker en voelt zich daar goed over, waarover hij weer ontevreden is. Hij roept om Achiel maar kan hem niet vinden.
Ondertussen wast Wiske zich. Dan hoort zij Jérusalem, die zich van Wiske afkeert, terwijl Wiske bezorgd op haar toesnelt.
Waar is Achiel? Hij is altijd aan de zijde van Dr. Krimson. 
P4.52 2047 Dag 10 - Wiske ziet dat Jérusalem bont en blauw geslagen is. Ondmiddellijk keert zij terug naar het kamp om Lambik te confronteren met zijn daden. Zij denkt dat Lambik Jérusalem heeft aangerand.
P4,53 2046 Dag 10 - Lambik probeert zich te verdedigen tegen deze aantijgingen, maar Jérusalem bevestigt dat Lambik haar aanrandde. Woedend slaat Lambik haar, wat zijn kant van het verhaal natuurlijk geen goed doet. Wiske valt Lambik nu aan om Jérusalem te beschermen. Lambik is boos Wiske een vreemde gelooft boven hem, die zij al jaren kent. Hij vertrekt.
En Jérusalem is geslaagd in haar opzet om een wig te drijven tussen Lambik en Wiske. Zij blijft nu bij Wiske, die als jong-volwassene waarschijnlijk makkelijker te manipuleren is dan een volwassen man als Lambik. 
P4.53 2047 Dag 10 - Lambik vertrekt met onbekende bestemming en met de motor en hij laat Wiske en Jérusalem achter.Geen opmerkingen:

Een reactie posten