Translate

zondag 1 juli 2012

Iron Sky

Ik bespreek hier vaker films, die ik kijk met mijn vrienden. Gisteravond was het weer zover. Vriend +D had Iron Sky opgeduikeld en samen met vrienden +Rian, +Rense en +Andre hebben we die gekeken. +Sander had van te voren nog lekker gekookt, een stoofpot met vlees in bier.

Iron Sky is tot stand gekomen door moeite van verschillende donateurs, die elkaar via internet gevonden hebben. De website kickstarter, die ik ook eerder heb genoemd hier, maakt dat tegenwoordig heel makkelijk, maar deze film heeft zijn geld bij elkaar geschraapt voordat deze site dat makkelijk maakte.
Al die ondersteuning heeft uiteindelijk geleid tot deze film.

Het is te fout voor woorden. 


Spoilers Ahoi

Aan het einde van WOII zijn een aantal hooggeplaatste Nazi's met ruimteschepen naar de maan vertrokken, terwijl achter hen het Derde Rijk instortte. Op de maan, aan de donkere kant, hebben zij een basis gebouwd en hebben daar hun levens voortgezet en een nazi-samenleving opgebouwd. Jaren later, in 2018 heeft een president van de Verenigde Staten van America voor haar verkiezingscampagne een zwarte man naar de maan gestuurd. Deze ontdekt de kolonie van de nazi's en wordt gevangen genomen.

De nazi's vermoeden dat hij de voorloper is een van een ruimteleger, gestuurd om hen uit te roeien, dus sturen een stel voorlopers naar de aarde, waar zij zich insinueren in het campagneteam van de president en een zeer fascistische verkiezingscampagne starten, die erg aanslaat.
De achtergebleven nazi's komen ook met hun ruimteschepen naar de aarde, ze vinden dat de voorlopers er te lang over doen. Dit leidt tot een gevecht met ruimteschepen tussen de VS en de nazi's. De VS zijn volledig overweldigd door de aantallen. Maar gelukkig hebben de andere landen in de wereld zich niet aan de afspraken gehouden en toch, stiekem ruimteschepen met kernkoppen ontwikkeld. De nazi's worden verslagen.

Intussen hebben aantal nazi's zich toch weer teruggetrokken op de maanbasis, daar bereiden zij een definitieve aanval op de aarde voor. Maar een lief nazi - meisje heeft op aarde het licht gezien en begrepen dat de filosofie van de nazi's volledig verkeerd was. Zij saboteert de plannen van de rest. Na een vernietiging van een groot deel van de maan en de maanbasis, is de aarde dan gered.
Maar dan ontdekken de staten op aarde, dat de nazi's hun energie haalden uit helium 3, waarmee de VS voor 1000 jaar energie-onafhankelijk zouden kunnen zijn. Een oorlog breekt uit over het helium 3, waarmee de aarde waarschijnlijk ten onder zal gaan.

De film is bedoeld als een parodie van alles en nog wat, VS presidenten, SF films, Nazi's en de waan van de dag. Ondanks het amateurisme dat er vanaf druipt, toch een enorm leuke film. Het uitgangspunt is redelijk gek, maar wordt vaker gebruikt, er zijn meerdere SF verhalen waarin de nazi's een basis op de maan hebben weten te realiseren. Sommige mensen geloven het zelfs echt. De acteurs zijn redelijk goed en ook de special effects zien het goed uit.

Iron Sky op de Wikipedia
Iron Sky op de TV Tropes