Translate

maandag 16 juli 2012

Vakantie in Breizh - Ar Roc'h-Bernez

Zaterdag waren we rond een uur of 18:00 aangekomen in Nivilieg, alleen nog maar tijd om te eten, bedden op te maken en in slaap te vallen. De volgende dag moesten er in elk geval boodschappen gedaan worden, brood, melk, WC papier. Het dichtstbijzijnde dorp met een winkel was Ar Roc'h-Bernez. Iedereen was nog erg moe, dus in veel meer dan het dichtstbijzijnde dorp te ontdekken hadden we ook niet veel zin in.

Het was heerlijk weer en het dorpje was schattig, aangemerkt als een Petites cités de caractère, een aanmerking speciaal voor karakteristieke dorpjes in Breizh. En dat was te zien ook. Het oude stadscentrum was goed bewaard gebleven, met kleine straatjes, scheve huisjes en kleine winkeltjes. Niet eens al te toeristisch, hoewel dat later in het seizoen wel zal veranderen. Ook was er hard gewerkt om het dorpje aantrekkelijk te maken. Overal bloemen en mooie planten in plantsoenen en bakken langs de kant van de weg.

Heel karakteristiek

We hebben gewandeld langs de jachthaven, met een grote uitkijkrots, waarop nog twee kanonnen stonden, de Vilaine te bewaken tegen snoodaards. Ar Roc'h-Bernez is al lang bewoond, er zijn artefacten uit de bronstijd gevonden. Het dorpje is ook al lang een vesting. Ooit in de 10e eeuw bewoond door een Viking, Bern-Hart, die doorhad dat hij vanaf de rots controle over de Vilaine uit kon oefenen, wat hij dan ook deed. Zijn nazaten verbonden zich met de hertogen van Breizh en mochten zich baronnen noemen. Tijdens een strijd om het koningschap van Breizh in de 14e eeuw, koos de baron van Ar Roc'h-Bernez de verkeerde kant. Het kasteel dat inmiddels gebouwd was, werd vernietigd.
Kanon nummer 1
Kanon nummer 2,
met uitzicht over de Vilaine
Vanaf de rots konden we ook nog een een nieuwe brug over de Vilaine zien en daar vlakbij een oude, ingestortte brug. Tijdens WOII was Ar-Roc'h-Bernez ook bezet door het Duitse leger. Zij waren onder andere bezig met het ondermijnen van de bestaande, stenen brug, om deze eventueel op te blazen in geval van een opkomst van de geallieerden. Maar in de zomer van 1944 sloeg de bliksem in, in een van de geplaatste explosieven, waardoor de brug onverwacht opblies. Na de oorlog is de tweede brug gebouwd.

De nieuwe brug in het groen, daaronder in steen het laatste restant van de oude brug. 

Daarna nog even gespeeld in de speeltuin en een crepe gegeten. 

In de speeltuin