Translate

vrijdag 20 juli 2012

Vakantie in Breizh - Karnag

Een paar hele grote stenen, Kermario

We zijn voornamelijk naar Breizh gegaan omdat ik de staande stenen bij Karnag (Carnac) wilde zien. Afgelopen april zijn we naar Drenthe geweest en daar heb ik het hunebed bij Diever gezien. Toen ik nog jonger was en met mijn ouders op vakantie ging, zijn we ook een keer naar Stonehenge geweest, bij Amesbury, ook erg indrukwekkend. Dus nu wilde ik ook eens een van de grootste collecties staande stenen ter wereld bezien.
Dus, op een van de mooiste dagen van ons tripje, togen wij naar Karnag, een autoreis van ongeveer een uurtje voor ons vanuit Nivilieg. De staande stenen staan even buiten Karnag, aan de noordkant van het stadje. Het ziet er in het begin niet zo heel indrukwekkend uit. De opstelling van Menec is het dichtstbij de provinciale weg die Karnag inrijdt, de stenen daar zijn niet heel groot.

Een deel van de Menecopstelling

 Maar wat meer naar het oosten, in de richting van de Golf van Mor-Bihan, liggen de velden Kermario en Kerlescan. Deze velden zijn uitgebreider dan die van Menec en enkele stenen ook indrukwekkend groot. En als je dan even flink hebt doorgestapt en ziet dat je nog niet bij het einde van het veld bent, en dat daarachter nog een veld vol stenen ligt, komt langzaam het besef opzetten van de enormiteit van het werk dat achter het verplaatsen en opstellen van al deze stenen moet hebben gezeten.

Wat grotere stenen in de Kermario opstelling

De kleinste stenen zijn vrij klein, vergeleken met het hunebed van Diever en Stonehenge, maar zullen toch een team van een man of vijf nodig hebben gehad om te kunnen plaatsen (met paaltjes, rolpalen en touwtjes). De grotere stenen zullen hele teams van mannen nodig hebben gehad. En dat in een tijd dat iedere gezonde man nodig was om voedsel te verzamelen voor het overleven van de winter. Dat geeft maar aan hoeveel tijd deze mensen over hadden en hoe relatief rijk ze het dus hadden.

We zijn met de kids langs de Kermario opstelling gelopen. Deze bevindt zich tegenwoordig achter hekwerk, omdat de grote hoeveelheden toeristen anders teveel schade doen aan de stenen. De rijen stenen bleven maar doorgaan en doorgaan. Voorbij de Kermario opstelling was een oude geruïneerde molen, die toegankelijk was gemaakt voor toeristen, om vanaf een hoogtepunt uitzicht te hebben op de velden met stenen. We konden terugkijken op de Kermario opstelling, ons omdraaien en uitkijken op de rest van de Kermario opstelling en op een veld daarachter nog een stukje van de Kerlascan opstelling zien.


Uitzicht op de Kermario opstelling, vanuit een nabijgelegen molen.

Uitzicht op de rest van de Kermario opstelling en een stukje vande Kerlescan opstelling, vanuit dezelfde molen. 

Er was vroeger nog veel meer, maar de opstellingen hebben lang geen aandacht gehad van wetenschap en staat, dus in de loop der jaren zijn er veel stenen kapot gegaan, gebruikt in de bouw of verplaatst, onder andere voor wegenbouw. Waarschijnlijk waren de drie opstellingen vroeger één grote doorlopende opstelling. Ik was daarna graag nog even naar het Musée de Préhistoire in Karnag gegaan, maar de kids waren niet echt meer geïnteresseerd in staande stenen, dus het leek ons beter om een ander tijdverdrijf te zoeken. 

Le grande Plage

Dus we zijn heel verstandig naar het grote strand van Carnac gegaan. Het was een groot strand met wat kleine rotspartijen, een lekker zonnetje en heel veel lekker warm water. Na afloop nog gelunched met een Crêpe voor de kids en voor ons een warme maaltijd.