Translate

donderdag 19 juli 2012

Vakantie in Breizh - Suscinio

Het kasteel Suscinio, als je aankomt

We zijn nog een dag op pad gegaan naar het Kasteel Suscinio, bij het stadje Sarzhav (Sarzeau). Het is een enorm kasteel. Men is begonnen met de bouw in de late middeleeuwen, en er is in de loop der jaren het een en ander aan toegevoegd. Het behoorde aan de hertogen van Breizh, die er veel kwamen om te jagen in de omgeving. Toen Breizh in het begin van de 16e eeuw onderdeel werd van het Franse koninkrijk, verloor het kasteel zijn status, de adel bracht zijn tijd liever elders door. Het heeft na de 16e eeuw nog wel adellijke bewoners gehad, maar het was niet meer het centrum van de macht in Breizh. In de 17e en en 18e eeuw werd het kasteel zelfs volledig verlaten en gebruikt al bron van stenen voor omliggende dorpen. Na de Franse revolutie kwam het in handen van een handelaar, die doorging met de verkoop van stenen.
Van dichtbij is het nog veel groter, de kids waren onder de indruk


Met de kids op de brug
 Op een vestingsmuur, met op de achtergrond de omliggende moerassen
In de jaren '60 van de 20e eeuw werd het kasteel gekocht door de Franse staat, die daarna een groot project begon om het kasteel weer in ere te herstellen. Daarbij werd even buiten het kasteel ook een kapel gevonden, met zeer mooi tegelwerk. Dat ligt nu in het kasteel tentoongesteld.

Een detail van de tegels uit de kapel.

De herstelwerkzaamheden zijn bijzonder, omdat het kasteel wordt hersteld naar zijn 15e eeuwse glorie, met de bijbehorende verdedigingswerken. Veel andere kastelen uit die periode zijn in de tijden erna gemoderniseerd, omdat hun functie verdween met de uitvinding van vuurwapens. Het zag er in elk geval erg indrukwekkend uit.

In het hoofdgebouw, op de bovenste verdieping is de haard en een vloerfundament zichtbaar. 
Lagere verdiepingen in hetzelfde gebouw,
een deel van de haard en een vloerfundament van de eerste verdieping.
Veel van de verbouwingen moeten nog gedaan worden. Het is een groot kasteel met veel verschillende gebouwen. Hierboven in het hoofdgebouw zijn de vloeren verdwenen. Wanneer deze hersteld worden, zal hier dus een gebouw van drie verdiepingen staan.

De wc
Je kon nu rondlopen in de twee torens en het poortgebouw. Vooral mijn zoon was erg onder de indruk van de dikke stenen muren, de kleine ramen en de vensterbankjes. Ik nam hem ook nog mee een klein hokje in, waar een WC was. Niets meer dan een stenen rand met een groot gat naar beneden. Nu waren er dan wel heel veilig ijzeren spijlen in gemonteerd, maar ik vertelde onze zoon dat dat vroeger niet het geval was. Hij vond het maar vies. En ik ook, het stonk nog steeds.

Zicht op het kasteel vanaf het strand

Het kasteel Suscinio ligt op de zuid-oostelijk landtong die de Golf van Mor-Bihan omsluit. Aan de ene kant van het kasteel dus de Golf en aan de andere kant de Atlantische oceaan. Nadat de kids braaf hadden opgelet bij allerlei historisch verantwoorde informatie, mochten ze daarna ook nog even naar het strand. Dit was wat meer een zandstrand met kleine kiezeltjes en het water was heel helder. Een beetje een winderige dag, maar met een zonnetje heerlijk. De kids vonden het ook fantastisch.

Steentjes gooien in het water

Geen opmerkingen:

Een reactie posten