Translate

zaterdag 30 juni 2012

Herman!

Onlangs kreeg ik van een vriend een stukje Herman Vriendschapscake toegespeeld. Diegenen onder jullie die de jaren '70 nog bewust hebben meegemaakt, kennen Hermen de vriendschapscake (of koek, of gewoon Herman) misschien nog wel. Het is een gistdeeg, dat door toevoeging van bloem, melk en suiker groeit en groeit. Na verloop van tijd verdeel je het deeg in delen, een aantal geef je weg aan vrienden en een deel breid je uit met meer bloem, suiker en melk en andere ingredi"enten en bak je op tot een soort cake.

Die vrienden kunnen hun deel dan weer opkweken met bloem, melk en suiker, delen met vrienden en opbakken. Zo krijg je dus een soort ketting-cake, maar dan zonder de wazige dreigementen (stuur deze brief niet door en je krijgt een gruwelijk ongeluk!).

Ik heb Herman nu een dag of 5 geleden gekregen van een vriend. Na de eerste toevoeging van bloem, melk en suiker is Herman nu flink aan het groeien. Af en toe roer ik hem om, want dat vindt hij fijn. En nu moet ik dus op zoek naar een aantal mensen om Herman aan door te geven.

Het idee is niet typisch Nederlands. In het Engels wordt het Amish Friendship Bread genoemd, hoewel het niets te maken heeft met Amish. Herman is eigenlijk een soort zuurdeeg, een deegsoort waar geen gist aan toegevoegd wordt, maar wat rijst door de natuurlijke melkzuurbacteri"en en gisten die al in het deeg aanwezig zijn. Een deel van dit deeg wordt altijd bewaard en toegevoegd aan nieuw deeg, om dat dan makkelijker te laten rijzen.

Het is ook mogelijk om Herman zelf op te starten.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten