Translate

dinsdag 13 november 2018

Prince Valiant (alweer)

Ineens kan het vlot gaan. Nu heb ik zomaar de achterstallige film van september gekeken! Ik heb op een regenachtige zondag met de kinderen de Prince Valiant (1954) film gekeken, in Cinemascope! Deze film is geregisseerd door Henry Hathaway (True Grit 1969,) en met Robert Wagner (De Austin Powers films), Janet Leigh (Psycho, moeder van Jamie Leigh Curtis), Sterling Hayden (The Godfather, Dr. Strangelove), James Mason (20.000 Leagues under the Sea, Evil under the Sun), Brian Aherne (Lancelot and Guinevere) en Debra Paget (The Ten Commandments) in de belangrijkste rollen.
Deze film is net als de andere Prince Valiant verfilming gebaseerd op de stripverhalen van Hal Foster. Deze verfilming is wat meer trouw aan de stripverhalen. En is een echte spectakelfilm uit de jaren '50, net als Knights of the Round Table. Dus allemaal mooi aangeklede mensen, mooie kastelen en alle hoogtepunten uit de films over de middeleeuwen (toernooien, gevechten, romantiek).

Spanning! Sensatie!
Knappe mannen!

Spoilers

Prins Valiant (Wagner) en zijn ouders, rechtmatige Koning en Koningin van Thule leven in ballingschap in de Britse Eilanden, sinds de gemene Sligron de troon van Thule veroverde. Alleen Koning Arthur (Aherne) weet dat zij in zijn land zijn. Dan vinden zijn ouders dat het tijd wordt dat Prinse Valiant een echte ridder wordt. Hij moet zich melden bij Koning Arthur in Camelot, om Ridder van de Ronde Tafel te worden.

Onderweg naar Camelot ziet Valiant een ridder in een volledig zwart harnas overleggen met Vikingen! Wordt Brittanniƫ bedreigd door een buitenlandse invasiemacht? Valiant valt van een rots en wordt ontdekt. Hij vlucht weg. Wanneer de Zwarte Ridder is vertrokken, trekt Valiant verder en treft een andere ridder. Bang dat het weer de Zwarte Ridder is, verslaat hij deze ridder met wat welgemikte stenen. Gelukkig is het alleen maar Gawaine (Hayden), de beroemdste ridder na Koning Arthur.

Aan het hof van Koning Arthur steunt Gawaine het verhaal van Valiant. Een invasie van Vikingen en eventueel een verraderlijke ridder (hoe onwaarschijnlijk dat idee ook mag klinken), zou een probleem zijn voor Koning Arthur. Uiteindelijk krijgt Valiant niet meteen de positie waar hij op hoopte, maar moet hij eerst als Schildknaap de taken van een ridder leren, Prins of niet.
Samen met Ridder Brack (Mason) doet Valiant in zijn vrije tijd onderzoek naar mogelijke sporen van de Vikingen en de Zwarte Ridder. Dan blijkt dat Ridder Brack ook een claim op de troon heeft, maar een bastaard is (is hij dan een oudere halfbroer van Arthur?). De twee raken elkaar kwijt, Valiant wordt slachtoffer van een valstrik en raakt gewond. Hij vlucht weg en komt bij in het huis van Koning Luke en zijn twee knappe dochters Aleta (Leigh) en Ilena (Paget). Al snel worden Valiant en Aleta verliefd. Maar haar vader heeft andere plannen voor haar. Zoals een huwelijk met een echte, Britse ridder, Ridder Brack.

Wanneer Valiant weer in staat is om te rijden, gaan Valiant, Koning Luke en zijn dochters en Ridder Brack terug naar Camelot. Daar blijkt Gawaine ook slachtoffer te zijn geweest van een overval door dezelfde onverlaten. Terwijl zij hun verhalen uitwisselen, maken Aleta en Ilena ook kennis met Gawaine. Ilena is al jaren stiekem verliefd op Gawaine, maar door een misverstand denkt Gawaine dat het Aleta is die een crush heeft. 

Ridder Brack

Ondertussen is er een toernooi georganiseerd. Daar zal ook gestreden worden om de hand van Aleta. Ridder Brack gaat ervan uit dat hij zal winnen, nu Gawaine is uitgeschakeld. Valiant kan dit niet aanzien en doet ook mee in het harnas van Gawaine. Hij wordt uitgeschakeld en de identiteit van een andere ridder aannemen is natuurlijk een grote schande. Maar dan komt er nog een onbekende ridder het veld van eer op. Deze maakt wel gehakt van Ridder Brack. En dit blijkt de echte Gawaine te zijn.
Voor straf moet Valiant op zijn kamers blijven en voor de gewonde Gawaine zorgen. Maar dan wordt hij weggelokt met de ring van zijn vader. Dit is natuurlijk een valstrik en terwijl hij zijn vader probeert te bereiken, wordt hij gevangen genomen door de Vikingen en de Zwarte Ridder, die natuurlijk Ridder Brack blijkt te zijn. Ook Aleta verschijnt ten tonele en zij wordt ook ontvoerd. 

In Thule belanden Valiant en Aleta in het gevang, bij de ouders van Valiant. Maar er zijn nog steeds Vikingen die het Christendom geaccepteerd hebben en trouw zijn aan de oude koning. Het komt tot een revolutie en Sligon sterft in de gevechten. 

Dan keert Valiant met Aleta terug naar Camelot. Maar nu is hij een prins die zijn erfgoed kan claimen. Hij beschuldigt Ridder Brack van verraad en samenspannen met de Vikingen. Ridder Brack laat dit niet over zijn kant gaan en daagt Valiant uit tot een duel tot de dood. Dit leidt in de zaal van de ronde tafel tot een heftig gevecht, maar uiteindelijk doodt Valiant de valse ridder. Hij kan tot ridder van de Ronde Tafel geslagen worden. De verwarrende liefdeverwikkelingen tussen Gawaine, Aleta, Ilene en Valiant worden ook opgelost. 

Conclusie

Een fijne, klassieke avonturenfilm. Kosten noch moeite zijn gespaard om een mooi aangeklede film te maken. De ridders zijn dapper en stoer, de vrouwen mooi en romantisch. En de gevechten zien er spectaculair uit. Voor het gevecht in Thule tussen de verschillende Vikingen en later ook het duel tussen Valiant en Brack. 
Verder is dit ook echt een familiefilm met voor ieder wat wils. Stoere mannen en mooie vrouwen om naar te kijken, een intrige, gevechten en romantiek. En ook nog wat kluchtige humor hier en daar. Zeker geschikt om met de oudere kinderen te kijken. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten