Translate

vrijdag 11 januari 2019

Tinker, Tailor

Een paar jaar geleden keek ik de serie Tinker, Tailor, Soldier, Spy (1979) met Alec Guinness. Toen kende ik de nieuwe (ahem) verfilming uit 2011 al. Maar deze was onlangs weer op TV en dan wordt zo een film al snel weer hier besproken.


Deze nieuwe verfilming is gemaakt door Tomas Alfredson (Let the Right One In) en met een hele resem aan bekende acteurs. We zien Gary Oldman (The Dark Knight, Dracula), John Hurt (Only Lovers Left Alive, Snowpiercer), Colin Firth (The Kings Speech, Pride and Prejudice), Ciaran Hinds (Excalibur, The Woman in Black), Toby Jones (Captain America, Sherlock) en David Dencik (Millenium 1) in de belangrijkste rollen. En als je goed kijkt zie in de wat minder belangrijke rollen nog bekende koppen van Mark Strong (The Guard, Sherlock Holmes), Benedict Cumberbatch (Dr. Strange) en Tom Hardy (The Dark Knight Rises).

Spoilers

Dit verhaal is al heel oud, erg bekend en eerder hier besproken, dus een spoiler zou eigenlijk niet meer nodig moeten zijn. 

De film opent met een spionage missie in Hongarije die verkeerd loopt. Agent Prideaux (Strong) wordt gevangen genomen en gemarteld. In de nasleep daarvan worden het hoofd van MI6, Control (Hurt) en zijn rechterhand Smiley (Oldman) gedwongen op te stappen. Control sterft kort daarna. De agenten Alleline (Jones), Haydon (Firth) en Bland (Hinds) en Esterhase (Dencik) nemen MI6 over, hoewel Smiley daar een mening over heeft. 

Dan neemt een agent Ricky Tarr (Hardy) contact op met een hoge ambtenaar. Tarr vertelt dat er een mol diep in MI6 zit. Iets wat Control ook dacht, maar hij werd verwijderd voor hij er iets aan kon doen. De ambtenaar haalt in het diepste geheim Smiley uit zijn pensioen en geeft hem de opdracht uit te vinden wat er gaande is. Smiley recruteert ook Peter Guillam (Cumberbatch) en gaat op bezoek bij andere, oude, ontslagen spionnen, waaronder Prideaux. En uit die informatie rijst een verontrustend beeld op. Er is inderdaad een mol, een van de opvolgers van Control. 

En in de ontknoping blijkt dat het Haydon was, die al lange tijd heel MI6 naar zijn pijpen liet dansen. En ook dit keer komt hij niet aan de wraak van Prideaux. 

Ook dit is een prima verfilming. In de serie kon iets meer de tijd worden genomen voor het uitvoerige onderzoek dat Smiley moest doen. Maar hier ligt het tempo wat hoger en blijft het verhaal wat spannender. Zeker kijken wanneer je de kans krijgt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten