Translate

zondag 3 augustus 2008

Duistere Ridders

Mijn tweede post in twee dagen, nog even en ik kan een echte nieuwsdienst beginnen.
Gisteren hebben we een van onze vrienden uit Nijmegen zo gek gekregen om een avondje op onze zoon te passen (bedankt +R!), zodat Sander +Sander en ik naar de bioscoop konden gaan. We wilden naar "The Dark Knight", de nieuwe film over Batman.

The Dark Knight


Geschiedenis

In 1989 verfilmde Tim Burton de Batman stripverhalen al. Na verloop van tijd verschenen daar steeds meer vervolgen op, waar van de kwaliteit hard achteruit ging (ook niet allemaal meer geregisseerd door Tim). Maar in 2005 werd de serie nieuw leven ingeblazen met "Batman Begins", geregiseerd door Christopher Nolan die ook het briljante "Memento" regisseerde.
"The Dark Knight" is het vervolg op "Batman Begins". De belangrijkste rollen zijn voor Christian Bale (Amerian Psycho, The Prestige), Heath Ledger (Brokeback Mountain, A Knight's Tale), Aaron Eckhart (Olympus has Fallen), Gary Oldman (Tinker, Tailor, Soldier, Spy, Bram Stoker's Dracula), Maggie Gyllenhaal (Secretary, Donnie Darko), Morgan Freeman (Seven, Nurse Betty) en Michael Caine (The Prestige, The Muppet Christmas Carol).
Hierin gaat Batman de confrontatie aan met zijn eeuwige tegenstander Joker, bijgestaan door Harvey Dent. Joker wordt gespeeld door Heath Ledger, die kort na het beƫindigen van de opnames van deze film overleed aan een overdosis medicijnen. Het is onduidelijk of hij deze opzettelijk of per ongeluk innam. Aan deze rol is ook weer te zien wat een groot verlies zijn dood is voor de filmwereld.

Spoilers ahoi

In deze film wordt ingegaan op de relaties tussen Batman (Bale), Harvey Dent (Eckhart) en Joker (Ledger). Alle drie zijn zij zeer gedreven mannen met een missie. Na getuige te zijn geweest van de dood van zijn ouders, veranderde de jonge Bruce Wayne in een man die koste wat kost de misdaad wil bestrijden. Hoever hij daarbij wil gaan is voor hem een continue zoektocht. Hij blijft op zoek naar zijn grenzen en de gevolgen van zijn daden.
Harvey Dent is ook gedreven om Gotham in zijn vroegere glorie te herstellen, maar mist het strenge morele kompas van Bruce Wayne. Wanneer zijn strijd tegen criminaliteit tegen zit, is hij geneigd over de schreef te gaan en geweld te gebruiken zonder dat dit iets oplevert. Dit is nog voor het gruwelijke ongeluk waarin hij verminkt raakt en zijn gezicht een goede en een slechte kant krijgt, symbool voor de goede kant en de slechte kant in hem, en misschien in ons allemaal. Wanneer Harvey Dent als "Two-face" door het leven gaat, laat hij alle regels varen en speelt hij voor eigen rechter. Hij speelt ook niet langer voor eigen rechter om een hoger maatschappelijk belang te dienen, maar om zijn eigen wraaklust te bevredigen.
Joker blijft in deze film grotendeels anoniem, er wordt niet ingegaan op de achtergronden van zijn krankzinnigheid. Hij lijkt een soort natuurkracht te zijn die alle regels aan zijn laars lapt. Hij is niet alleen een crimineel, hij overtreedt zelfs de regels die criminelen er onderling op nahouden. Een goede scene zit op het einde, wanneer hij een veerpont vol burgers en een veerpont vol veroordeelde criminelen uitnodigt voor een spelletje "prisoners dilemma". Hij is een kracht van chaos die het evenwicht in Gotham nog meer verstoord.

Al met al een goede film. Maar de positie van beste film aller tijden op de internet movie database verdient hij niet. Ik vermoed dat hij die heeft gekregen vanwege de dood van Heath Ledger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten