Translate

woensdag 20 augustus 2008

Kantklossen en andere hobbies

Afgelopen zaterdag paste Sander even op onze zoon, zodat ik in het +Museum Het Valkhof naar een kleine tentoonstelling over kant (kantwerk, niet de filosoof) door de eeuwen heen kon. Handwerken is een hobby van me.

Een Nijmeegse vrouw heeft zelf een enorme collectie kant aangelegd en zij kon dat een tijd lang exposeren in een ruimte van het Valkhof museum. Het was een interessante collectie. In een kort overzicht werd de ontwikkeling van kant weergegeven. De eerste stukken waren klein en grof, bijna een soort haken. Later werd het werk steeds fijner, de draden dunner, de steekjes kleiner. Ook het kant maken op klosjes en kussens, zoals dat in Brussel populair was kwam aanbod. Er was nog een stuk waarin oude motieven plaats moesten maken voor art nouveau achtige motieven. Maar ook de moderne tijd, waarbij kant motieven werden opgenaaid op machinaal gefabriekt tule werd tentoongesteld. Er was ook nog een overzicht van de hulpmiddelen die nodig waren bij het maken van kant.
Het was fijn om er weer eens zonder kind op uit te zijn en even helemaal met mezelf bezig te zijn. Andere dingen die ik graag doe wanneer ik even voor mijzelf bezig kan, is spelen met mijn simmetjes. In 2000 lanceerde EA games het spel "the Sims" waarbij je een virtueel persoontje kon beheersen en zijn leven in kon delen. Het was het best verkopende spel aller tijden. In 2004 werd de opvolger, "The Sims 2" gelanceerd. Er waren enorme verbeteringen gedaan op het vlak van de animaties, de gedragingen van de Simmetjes. En wat nog mooier was, eindelijk was het concept van tijd geintroduceerd. De tijd verstrijkt, simmetjes worden ouder, krijgen kinderen, kinderen groeien op, simmetjes overlijden. Dus nu was het mogelijk om families te maken en te volgen, stambomen te maken en het leven van simmetjes niet meer te laten zijn dan gruwelijke soapachtige verwikkelingen. Alleen maar voor mijn vermaak!
En nu lijkt het erop dat er een "The Sims 3" in de maak is.

Kant in het museum
Kant het handwerk
Kant de filosoof
Mijn sims