zondag 14 september 2008

Chocolade orgie

In de serie "recepten die nog eens wat opleveren" dit keer een eenvoudige maar voedzame en zalige chocoladetaart. Onlangs waren vrienden M. & L. langs en Sander had me laten weten dat M. weke knietjes kreeg bij de gedachte aan mijn chocoladetaart. Omdat ik snel hints oppik, besloot ik M. dan ook maar te verrassen met een lekker toetje.

Voor alle liefhebbers van chocoladetaart, volgt hier het recept:

Voor het deeg:
  • 125 gr. bloem
  • 4 theelepels cacao
  • 4 theelepels poedersuiker
  • snuf zout
  • 50 gr. koude boter, in stukjes
  • 1 eierdooier
  • koud water

Voor de vulling:

  • 200 gr. extra sterke pure chocolade (70% of meer cacao, te krijgen bij de grotere supermarkt of anders delicatessenwinkel)
  • 25 gr. zachte boter
  • 2,5 dl. slagroom
  • 2 theelepels (of ietsje meer) donkere rum

Bereiden:

  • Beboter en bestuif een taartvorm van 22 cm.
  • Zeef de bloem, cacao, poedersuiker en zout in een kom.
  • Voeg de boter toe en meng tot een kruimelig mengsel ontstaat.
  • Voeg de eierdooier toe en meng.
  • Voeg een beetje koud water toe om een samenhangend, niet plakkerig deeg te krijgen.
  • Rol dit deeg uit met een deegroller, tot het groot genoeg is voor de taartvorm.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg, snijd weg wat teveel is.
  • Leg een passend stuk bakpakier of aluminiumfolie in de taartvorm. Stort daar droge bonen in (Dit is om er tijdens het bakken van de bodem voor te zorgen dat het deeg niet omhoog komt, ik gebruik droge bonen (goedkoop en herte gebruiken), maar iets anders (ovenvast!) kan ook).
  • leg de taartbodem minstens 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190 oC.
  • Bak de taartbodem met gewicht 15 minuten. Verwijder dan het gewicht en bak nog eens 5 minuten.
  • Breek de chocolade in brokjes.
  • Doe de brokjes met boter in een kom.
  • Verwarm in een pan de slagroom tot deze kookt, giet dan de hete room over de chocolade brokjes.
  • Blijf roeren tot de chocolade en boter is gesmolten. Voeg de rum toe.
  • Giet het chocolademengsel op de taartbodem.
  • Laat de taart minstens 3 uur afkoelen in de koelkast.

De taart is erg sterk van smaak, maar niet zoet. Het combineert heerlijk met een kopje sterke koffie.