Translate

vrijdag 23 oktober 2015

Only Lovers

Een tijdje geleden nam +Sander me mee naar Crimson Peak. we wilden die film graag zien omdat we de regisseur (Guillermo del Toro) kenden, maar ook omdat Tom Hiddleston (Thor: The Dark World) de hoofdrol speelde. We kenden hem natuurlijk uit de MCU, maar hadden hem laatst ook gezien in de film Only Lovers Left Alive (2013). Ook een fantastische film, waar hij tot zijn recht kon komen, naast Tilda Swinton (The Beach, Chronicles of Narnia) en Mia Wasikowska (die ook in Crimson Peak zijn tegenspeelster is, Alice in Wonderland). Verder zijn er nog kleine rollen voor Anton Yelchin (Star Trek, Fright Night) en John Hurt (Dr. Who, The Black Cauldron).

Only Lovers Left Alive

Spoilers ahoi!

De film gaat over twee vampieren, Adam (Hiddleston) en Eve (Swinton). ze houden heel veel van elkaar, maar wonen op dit moment niet samen. Adam woont in een verlaten Detroit en vult zijn nachten met het maken van muziek en het verzamelen van zeldzame muziekinstrumenten. Verder is hij ook erg ge├»nteresseerd in wetenschap, was tijdens zijn lange leven bevriend met veel wetenschappers en knutselt zelf ook graag apparaten in elkaar. Eve woont in Tangiers en interesseert zich vooral voor literatuur, dans en andere kunsten. 
Adam is wat somberder ingesteld dan Eve en valt ten prooi aan verveling. Hij lijkt de last van de eeuwigheid niet aan te kunnen en overweegt zelfs zelfmoord. Om hem daar uit te halen, komt Eve naar Detroit. Nog een hele onderneming. Zij moet bij nacht reizen, kan geen bloed drinken terwijl ze onderweg is en moet de hele tijd handschoenen dragen, omdat ze anders informatie doorkrijgt van alles wat ze aanraakt
Eenmaal in Detroit aangekomen zijn de geliefden erg tevreden met elkaar. Ze genieten van elkaar, de muziek van Adam, het beeldschoon gefilmde Detroit bij nacht en het drinken van bloed. Dat bloed stelen ze van corrupte artsen uit ziekenhuizen en bloedbanken. Moderne vampiers zijn als de dood voor ziekten en drugs in het bloed. 

Maar alles kan niet zo paradijselijk blijven. Zowel Adam als Eva dromen van Ava (Wasikowska), een jongere "zus" van Eve, die in het verleden voor problemen heeft gezorgd en daarom niet echt welkom meer is. Die staat natuurlijk binnen de kortste keren op de stoep. En zoals jongere zusjes dat altijd doen, is een onaagepaste lastpost. In plaats van te genieten van het bloed, dat Adam met veel moeite weet te verkrijgen, klokt ze het in een keer achterover. Nachtelijke tripjes door vervallen Detroit vindt ze vreselijk saai. En ze kan grote mensen vampieren ook niet met rust laten wanneer die willen slapen. 
Ava begaat zelfs de grootste fout door na een avondje uit een van de weinige menselijke vrienden (Yelchin) van Adam leeg te drinken. 
Hierna gooien Adam en Eve Ava uit hun huis. Zij laten dan het lichaam verdwijnen in een zuurput in een van de verlaten gebouwen van Detroit. Daarna verlaten zij ook Detroit en verhuizen naar Tangiers. Een flinke onderneming, want zij kunnen al die tijd niet drinken. In Tangiers hoopten zij om bloed te kunnen krijgen van een vampieren-vriend (Hurt) van Eve, maar die overlijdt juist, na het drinken van vervuild bloed. 
Adam en Eve zwerven nog door Tangiers, zien een optreden van een lokale dame (zangeres Yasmine Hamdan). Eve koopt nog een zeldzame Oud voor Adam om hem op te vrolijken. Maar dit doet allemaal niets af aan het feit dat ze nu alleen zijn en al lange tijd geen bloed gehad hebben. Ze verzwakken snel. In de laatste minuten van de film besluiten ze dan maar om het bloed van een jong Marokkaans stelletje te drinken. Dan blijkt ook hun ware onmenselijke aard. 

Hallo daar!

De film Only Lovers Left Alive was enorm leuk om te kijken. Er was heel veel aandacht besteed aan het leven van luxe dat de vampieren leiden. En ook de fantastische muziek bij de film tilde het allemaal echt naar een hoger plan. En de relatie tussen de twee vampieren was ook realistisch weergegeven.
De verstorende introductie van Ava was ook perfect gedaan. Ze gedroeg zich helemaal als een klein kind dat nog veel moet leren, maar vooral wil genieten van wat ze allemaal kan. En voor zo een jong ding was genieten vooral om alles veel en vaak te doen. Het was ook ontzettend duidelijk dat ze enorm tegen de oudere vampiers opkeek. Ze wilde maar wat graag net zo zijn als zij. Ook de manier waarop zij met de vriend van Adam rondhing, was in precies dezelfde poses als Adam en Eve eerder deden. Waarschijnlijk droomde zij van hen, zoals Adam en Eve van haar komst droomden. 
En in de laatste twee minuten van de film blijkt dat ondanks alle liefde voor elkaar en de mooie dingen in het leven, de vampieren toch nog monsters zijn, die zich tegoed doen aan omschuldige omstanders, wanneer die toevallig in de weg staan. 

Gaat dat zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten