Translate

donderdag 1 oktober 2015

Amoras V - Wiske

De vijfde aflevering van de serie Amoras, getiteld Wiske. In het vorige album werd het verhaal snel complexer. Ook Lambik begaf zich naar de toekomst, Amoras staat op instorten, Dr. Krimson bleek gevaarlijk instabiel en er was verregaande ruzie ontstaan tussen de vrienden Wiske en Lambik (veroorzaakt door Jérusalem). Wat staat ons in dit album te wachten? Zullen de vrienden hun verschillen weer opzij kunnen zetten?

Start

Deel I - Suske
Tijdlijn Suske

Deel II - Jérusalem
Tijdlijn Jérusalem

Deel III - Krimson
Tijdlijn Krimson

Deel IV - Lambik
Tijdlijn Lambik

Tijdlijn Wiske

Kaart Amoras

Wiske

Een mooie kaft weer! Een zwaarbewapende Wiske helpt een gewonder Jérusalem in de ruïnes van de basis van Dr. Krimson.

P5.1 2047 Dag 10 - Jérusalem zwemt in een meertje, terwijl Wiske op de kant zit. Jérusalem is nog steeds boos over Lambik, maar dan horen zij iets. 
P5.2 2047 Dag 10 - Wiske en Jérusalem worden gestoord door een handlanger van Dr. Krimson, hij zegt dat hij Jason heet en dat hij de opdracht heeft om iedereen te doden. Jérusalem probeert Jason meteen op de botst mogelijke manier te verleiden, en daar heeft Jason wel oren naar. De ogen van Jérusalem gloeien weer rood op wanneer zij naar Jason toe wil zwemmen. Met opgewonden verwachting kleedt Jason zich vast uit. 
De tanden van Jérusalem suggeren nu vampier-tandjes. Is ze een vampier?
P5.3 2047 Dag 10 - Terwijl Jason in het water tuurt, duikt Jérusalem plotseling op uit het water met een spies en doorboort Jason zonder aarzelen. Wiske kijkt diep geschokt toe. 
Intussen ontsnapt Suske uit de cel waar hij gevangen werd gehouden (P4.44). 
P5.4 2047 Dag 10 - Terwijl Suske vlucht, wordt hij onderschept door Achiel, die een vuurwapen heeft. 

2013 Dag 9 - Barabas probeert de antieke teletijdmachine weer aan de praat te krijgen, die Lambik bewaard heeft (p4.46). Maar hij heeft zijn twijfels of het zal lukken. Maar de teletijdmachine vraagt veel stroom en de stoppen in de gehuurde opslagplaats slaan door. Barabas wil de teletijdmachine verhuizen, maar Sidonia wil daar niet van horen, wegens de vertraging. 
P5.5 2013 Dag 9 - Sidonia sloopt een stroomkast van een lantaarnpaal en sluit daar de electriciteitstoevoer voor de teletijdmachine op aan. 

2047 Dag 10 - Lambik arriveert met motor en zijspan bij het verlaten trailerpark, waar Jérusalem en Suske eerder ook al waren (P2,20). Hij gaat een van de caravans in. 
P5.6 2047 Dag 10 - Lambik treft koude spaghetti en een open fles wijn. (Achtergelaten door Jérusalem en Suske op Dag 4). Terwijl Lambik nadenkt over zijn ongeluk en problemen met Wiske, komt er een Fattie binnen, Lambik schiet hem overhoop. 
P5.7 2047 Dag 10 - Terwijl Lambik ook de andere Fattie wegjaagt, heeft hij niet door dat hij niet alleen was in de caravan. De Fattie met de rode jas, van wie Lambik de motor stal (P4.15) en die later ook Wiske en Flitter probeerde te overvallen (P4.35) is er ook en slaat Lambik bewusteloos. De Fatties nemen Lambik gevangen.
Ondertussen eigent Jérusalem zich de spullen van Jason toe, terwijl Wiske wat moeilijke vragen stelt, zoals dat Jérusalem helemaal niet doof is. Jérusalem geeft het toe, maar zegt dat zij dit deed in de hoop zich Lambik van het lijf te kunnen houden. 
Van iedereen die rondhing met Jérusalem, heeft alleen Lambik zich nooit gerealiseerd dat Jérusalem liegt over haar doofheid. Suske en Wiske merkten het wel. Verder blijft Jérusalem liegen. Hier zegt zij zich Lambik van het lijf te willen houden, maar wij hebben gezien dat zij zich juist op Lambik stortte. 
P5.8 2047 Dag 10 - Wiske is niet overtuigd. Ze zegt niet te geloven dat Jérusalem zonder knipperen Jason kan doden met een houten spies, maar een sul als Lambik niet van het lijf kan houden. Wiske denkt dat zij voor de verkeerde partij heeft gekozen. Jérusalem zegt dan dat zij weet waar Suske is. Ze kan Wiske het graf van Suske tonen. 
Smooth! Wanneer Wiske moeilijke vragen gaat stellen over Jérusalem en haar leugens, (en op het punt staat Jérusalem te verlaten?) verandert Jérusalem abrupt van onderwerp en liegt tegen Wiske over de dood van Suske. Zij zegt een graf te kunnen laten zien, is dat het graf waar Wiske ook in had moeten liggen (P2.13)? En zo kan Jérusalem zich weer tegoed toen aan het verdriet van Wiske en ze lokt Wiske zo ook naar het graf in de buurt van de basis van Dr. Krimson, om weer een aanval op Dr. Krimson te doen?
P5.9 2047 Dag 10 - Terwijl Wiske wordt overmand door verdriet, worden zij en Jérusalem gevonden door nog een mannetje van Dr. Krimson. Jérusalem noemt Suske en de huurling begint te lachen en zegt dat Suske vast al verbrand is (referend aan het achterlaten van Suske op P4.17). Wiske ontsteekt in woede schiet de man in zijn been. 
P5.10 2047 Dag 10 - Wiske voelt zich een stuk beter nu zij een man heeft neergeschoten. Jérusalem moedigt haar aan om het af te maken en de man te doden. Wiske overweegt het, maar weigert dan. Jérusalem heeft er geen moeite mee en doodt de man alsnog. 
Wiske is toch wat killer dan Suske. 
P5.11 2047 Dag 10 - Suske wordt onder schot gehouden door Achiel en meegenomen naar een deel van de basis van Dr. Krimson (verdieping -147), waar zelfs Dr. Krimson geen weet van heeft. Suske komt aan in een soort bibliotheek/ lounge/ studeerkamer. Overal branden kaarsen, staat drank en slingeren boeken en andere manuscripten. Ook hangen er moderne beeldschermen. Achiel geeft toe dat Dr. Krimson niet zijn baas is, en dat Suske en de zijnen dat hadden kunnen weten. 
Als de verdieping van Achiel echt de -147e is, en we gaan uit van ca. 3m per verdieping, komen we op 441 meter. De basis van Dr. Krimson is gebouwd aan de kust, dus ze zitten nu 441m onder het aardoppervlak. 
Dit is dus waar Achiel zat, toen Dr. Krimson hem eerder deze morgen niet kon vinden (P4.51)
P5.12 2047 Dag 10 - Achiel zegt dat hij als taak had om Dr. Krimson verslaafd te maken aan medicijnen, Zo konden zijn daden beter gestuurd worden door de Academie. Maar nu lopt het uit de hand en Achiel wil de samenwerking met Dr. Krimson herzien. Suske is matig geïnteresseerd. Dan laat Achiel de terugflitstelefoon zien. Suske gelooft niet dat die van Barabas is, en waarom is Achiel dan nog niet vertrokken. Achiel zegt dat, zolang ze niets horen van Barabas de terugflitstelefoon een-richtings-verkeer is naar het verleden. Suske vraagt zich af waarom iemand weer terug zou willen keren naar Amoras. 
Zo dan! De vermoedens die ik al had sinds P2.12 (Dr. Krimson is verslaafd) worden bevestigd. En in album 4 werd ook al duidelijk dat Achiel eigen belangen had. Niet alleen is Dr. Krimson niet de kwade genius achter de problemen in 2013 en 2047, er zit nog een groep achter, de Academie. Wie kunnen dit zijn?
Suske houdt ook een boek vast, Het Boek van Thoth. Thoth is een oude Egyptische Godheid van schrijven en wetenschap. Het boek zou door Thoth geschreven zijn en allerlei goddelijke wijsheid bevatten. Thoth wordt ook in verband gebracht met de latere Griekse Godheid Hermes. Deze samenvoeging van de twee Goden wordt nog later weer in verband gebracht met alchemie. 
De reeks had al behoorlijk wat christelijk-religieuze horror elementen (de dood van Saunière in album 3, de naam van Jérusalem, de referenties aan het cijfer van het beest en het einde der tijden) maar nu worden er ook elementen uit andere religies tegenaan gegooid. Wat is hier gaande? 
P5.13 2047 Dag 10 - Achiel grist het Boek van Thoth uit de handen van Suske en zegt dat niet alleen Dr. Krimson zich aan het oog van de wereld wil onttrekken op Amoras, maar dat de Academie ook belangen heeft veiliggesteld op Amoras. Suske zegt dat de Academie dan net zo min als Dr. Krimson de belangen van de mensheid voor ogen heeft. Achiel is dat met hem eens. Dan gooit een nieuwe aardbeving Suske en Achiel tegen elkaar aan.
Welke belangen kan de Academie hebben op Amoras? Zij sturen Dr. Krimson aan en Dr. Krimson stuurt op verregaande instabiliteit en persoonlijke rijkdom aan. De Academie ook? Is Dr. Krimson dan een fall-guy voor de Academie, heeft de Academie nog een soort exit strategie om na de chaos van Dr. Krimson aan het hoofd van de nieuwe wereld-orde te staan?
P5.14 2047 Dag 10 - Suske verlaat de schuilkelder. Achiel probeert hem nog een aanbod te doen, maar Suske is niet geïnteresseerd. Wanneer hij de lift uitrent, loopt hij zijn bewaker omver. Via een nooduitgang rent hij naar buiten, maar komt dan uit bij een berg boven de basis van Dr. Krimson.
Welk aanbod had de Academie aan Suske willen doen?
P5.15 2047 Dag 10 - De bewaker komt weer bij zinnen en probeert Suske door de nooduitgang de berg af te duwen. Suske vecht terug. Uiteindelijke hangt Suske met een hand aan de deurklink van de deur, die is opengezwaaid boven de afgrond. Achiel is Suske gevolgd en ziet wat er gebeurd. Hij trapt de bewaker de deur uit. Terwijl de bewaker valt, kan hij zich nog vastgrijpen aan een been van Suske.
P5.16 2047 Dag 10 - Achiel sommeert de bewaker om Suske los te laten (en zo naar zijn dood te vallen). De man weigert, waarop Achiel hem in zijn hoofd schiet. De man valt naar beneden en Achiel probeert Suske naar binnen te halen. Maar Suske laat de terugflitstelefoon zien (die hij gestolen heeft op P5.13, toen zij door de aardbeving tegen elkaar aanvielen). Suske gebruikt de terugflitstelefoon en neemt daarmee het risico om voor altijd te verdwalen in tijd en ruimte. Achiel schrikt, maar realiseert zich dan dat Suske aan Barabas zal vragen de tijd terug te draaien, wat in het voordeel van de Academie uit zal pakken.
Zo, Achiel is ook een kille klootzak. Hij vermoordt zonder blikken of blozen de bewaker. Verder blijkt de Academie toch ook een diep spel te spelen. Het manipuleren van de tijd is ook onderdeel van hun strategie. 
Waar gaat Suske heen? 

P5.17 2013 Dag 10 - In een krottenwijk vertellen kinderen elkaar over de zot, een volwassen man die nog met een popje speelt. Het blijkt Jerom te zijn. Dan verschijnt Theofiel Boemerang op het toneel. Hij deelt gratis sigaretten uit, zodat over een week of wat alle bewoners van de krottenwijk verslaafd zijn, dan komt hij de sigaretten verkopen.
P5.18 2013 Dag 10 - Jerom valt uit tegen Theofiel Boemerang dat hij een slecht mens is. Prompt wordt hij neergeschoten door blanke politiemannen. Zij waren al een tijd naar hem op zoek, hij is een ontsnapte, gevaarlijke gek. Theofiel Boemerang maakt zich uit de voeten en gaat de vrienden van Jerom bellen.
Jerom ontsnapte uit het ziekenhuis (P4.41 op dag 9). Waarom zeggen de politiemannen dan dat zij al dagen naar hem op zoek waren? Hij is hooguit een dag op vrije voeten. Of heeft hij langer in de wildernis doorgebracht dan we dachten?

P5.19 2047 Dag 10 - Wiske en Jérusalem lopen door de regen naar wat Jérusalem zegt dat het graf van Suske is. Er ligt ook een jeep op zijn kant. Er komen herinneringen boven bij Wiske wanneer zij de omgevallen jeep ziet, maar zij kan de herinneringen niet plaatsen. Jérusalem vraagt of dat net zo is als toen Wiske dacht dat zij Jérusalem herkende? Wiske en Jérusalem lopen verder naar de basis van Dr. Krimson.
Het is de plek waar in album 1 P1.52 Wiske is verongelukt, nadat Jérusalem de jeep over de rand van de afgrond stuurde. Het graf is waar Dr. Krimson Wiske in wilde begraven, waarschijnlijk samen met het lichaam van Kapitein Hemlock, in album 2 P2.13. Geen wonder dat er herinneringen boven komen bij Wiske en geen wonder dat Jérusalem hier zo snel mogelijk weg wil. 
P5.20 2047 Dag 10 - In de basis van Dr. Krimson overlegt Dr. Krimson met zijn adviseurs. Zij vertellen hem dat de Yellowstone Caldera ook actief aan het worden is, als gevolg van de mijnbouw van Dr. Krimson. Dr. Krimson vindt het jammer dat hij de krachten van de supervulkaan bij Amoras niet kan gebruiken om eem bom van te maken. Zijn adviseurs zeggen dat de supervulkaan al een bom is en hij gaat waarschijnlijk binnenkort af, het is tijd om Amoras te verlaten.
Dr. Krimson werpt tegen dat er geen veilige plek is om naar toe te gaan met alle crises die elkaar opvolgen. De adviseurs vragen zich af waarom Dr. Krimson verbaasd is, hij heeft de meeste van deze crises toch zelf georganiseerd? Dr. Krimson had alleen nooit verwacht dat hij zou moeten leven met (en in) de consequenties van zijn daden. Barabas moet hem naar het heden (2013) zodat hij in het verleden (2013 of verder terug?) kan werken aan zijn toekomst (2047).
Interessante pagina weer. In album 4 hebben we geleerd dat Amoras in de Stille Oceaan ligt (P4.23). Daar ligt dus ook een supervulkaan, die op uitbarsten staat. En dat heeft invloed op een andere supervulkaan, Yellowstone, die helemaal in Wyoming ligt. Vanaf Hawai'i naar Yellowstone Park is al meer dan 5.000 km. En Hawai'i is bekend. Een onbeduidend eiland als Amoras kan nog veel verder weg liggen. Kunnen die elkaar echt zo beïnvloeden? Of hebben schrijvers geen idee van maten
En wat bedoelt Dr. Krimson met zijn uitspraak dat hij naar het heden moet om in het verleden aan zijn toekomst te werken? Is het werkelijk zo dat hij vanuit 2013 met de teletijdmachine eerst naar het verleden is gegaan, om de crises in 2013 te organiseren (en kunstschatten te stelen?) om in 2047 van de opbrengst te kunnen genieten. 
Zijn ogen zijn ook weer groen, trouwens. In album 1 en 2 waren ze ook groen, in 3 en 4 werden ze bruin. 

P5.21 2013 Dag 10 - Barabas heeft de antieke teletijdmachine aangesloten op het electriciteitsnet van de lantaarnpalen. Nu heeft hij genoeg stroom om de machine aan de praat te krijgen. Maar hij kan nog niet op zoek in de tijd. Dus voorlopig heeft hij er nog niets aan. Dan flitst de machine en blijkt Suske in de transportcabine te liggen. Tante Sidonia is dolblij, hoewel Barabas nog niet begrijpt wat er gebeurd is.
Waarom is Suske naar de oude teletijdmachine gekomen? En niet naar het rusthuis, waar Dr. Krimson de terugflitstelefoons voor het laatst gebruikte?

P5.22 2047 dag 10 - Wiske en Jérusalem lopen over Amoras, tussen de heuvels met verbrandde bossen erop. Zij treffen drie Fatties die zojuist twee huurlingen van Dr. Krimson hebben overvallen en aan het vermoorden zijn. Wiske is geshockeerd, maar Jérusalem denkt dat ze de beschaving bereikt hebben. De Fatties zien Wiske en Jérusalem en willen meteen seks met hen. Jérusalem vraagt om een lift.
P2.23 2047 Dag 10 - Jérusalem gaat meteen in onderhandeling met de Fatties. Met een mes op de keel wordt Jérusalem duidelijk gemaakt dat zij maar beter mee kan werken aan de seksuele eisen van de Fatties. Jérusalem kust een van de mannen, en gebruikt de afleiding om hem zijn eigen mes in de buik te steken. Daarna houdt ze de twee anderen onder schot met haar eigen wapen.
P2.24 2047 Dag 10 - Jérusalem houdt de twee Fatties niet lang onder schot, maar schakelt ze uit met een schot door het hoofd. Wiske is diep geshockeerd, maar Jérusalem zegt dat ze anders waarschijnlijk waren opgegeten. Wiske en Jérusalem stappen in de vrachtwagen, maar vanwege de hinderlaag kunnen ze de wagen niet keren.
P2,25 2047 Dag 10 - Wiske is woedend over alles wat ze vandaag heeft meegemaakt en stuurt de vrachtwagen rechtstreeks van de weg af de heuvel af. Van schrik vloekt Jérusalem en Wiske zegt haar te stoppen met vloeken. Jérusalem ontdekt dat de vrachtwagen vol wapens en munitie ligt. Wiske en Jérusalem vervolgen hun weg naar de basis van Dr. Krimson.

P5.26 2013 Dag 10 - Sidonia en Barabas onderzoeken een verzwakte Suske. Theofiel Boemerang probeert vanuit het hospitaal bij een comateuze Jerom in het onbekende Spaans-sprekende land te bellen met iemand.

2047 Dag 10 - Dr. Krimson kijkt naar beelden van Jérusalem, terwijl Achiel weer een heel dienblad vol medicijnen voor hem klaarmaakt. Ondertussen rijden Jérusalem en Wiske verder over Amoras, langs een stel honden die zich tegoed doen aan het karkas van een hond die op P4.38 Suske aanviel. De Fattie met het rode Windjack (die eerder Suske en Jérusalem belaagde, Lambik belaagde en toen Wiske en Flitter belaagde en daarna Lambik gevangen nam (p5.7)) daalt in Antverpia af in een metro-station.
P5.27 2047 Dag 10 - De Metro-tunnels onder Antverpia blijkt de schuilplaats van de Fatties te zijn (die zij noemden op P4.15). Hier treffen wij ook Babar Blaaskop, die eerder Wiske redde uit de mijn (P2.53). De ondergrondse schuilplaats is een poel des verderfs, mensen hebben seks in het openbaar, alles is vies en er wordt daadwerkelijk soep getrokken van een mensenhand. Babar kan daar niet mee leven, hij verlangt terug naar een tijd toen Fatties nog Vetten waren en geen Fatties. Dan zien we dat de hand van Lambik afkomstig was, een van zijn hand is geamputeerd en hij wordt gevangen gehouden.
Ik ben bang dat de tekenaars een fout hebben gemaakt. De hand die op paneel 3 en 4 verschijnt is duidelijk een linkerhand. Maar Lambik mist zijn rechterhand. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er van meerdere gevangenen tegelijk onderdelen worden afgehakt. Maar dat blijkt niet uit de rest van de dialoog.
OK, de Fatties zijn werkelijk vervallen tot kannibalisme uit hongersnood. Doen de Skinnies dit ook? En Dr. Krimson heeft ook verschillende opmerkingen gemaakt over het opeten van mensen, heeft hij kannibalisme geïntroduceerd?
P5.28 2047 Dag 10 - Babar geeft Lambik wat extra pijnstillers, Lambik vertelt hem van een wereld en een leven waarin mensen elkaar niet opeten, namelijk België in 2013. Dan komt de Fattie met het rode windjack binnen. Er ontstaat een ruzie en de Fattie komt ongelukkig ten val, waardoor hij sterft. Babar begrijpt dat zijn positie onhoudbaar is geworden en wil vluchten.
P5.29 2047 Dag 10 - Babar helpt Lambik met ontsnappen als hij mee mag naar de wereld met de patatten. Lambik herkent de naam van Blaaskop en vraagt of Babar een nazaat is van Jef Blaaskop. Babar zegt dat hij dat is en Lambik kent nog een hoop verhalen over Jef. (De Suske en Wiske avonturen van Het Eiland Amoras (hoewel Lambik daar geen rol in speelde), De Stalen Bloempot, Amoris van Amoras en De Verdwenen Verteller). Babar reageert bitter, Jef en de goede, oude tijd toen de Mageren zich nog niet boven de Vetten verheven voelden. Door de tunnels van het metro-netwerk ontsnappen zij.
Wat is de geschiedenis van de strijd tussen de mageren en de vetten? In de albums waren het vaak de vetten die de mageren overheersten en onderdrukten. Maar nu lijkt het erop dat de recente geschiedenis juist andersom was. En hoe heeft Dr. Krimson dan de macht kunnen grijpen?

P5.30 2013 Dag 11 - Sidonia heeft weer een mentale inzinking gekregen, nadat zij hoorde van Suske dat Wiske gestorven is. Zij wordt weer afgevoerd naar het rusthuis. Van een behandelend arts mag Barabas zijn lab inrichten in de kapel bij het rusthuis. De arts wil dat Barabas zich snel weer naar het congres in Fort Lauderdale kan begeven.
Suske zal hem helpen bij het onderzoek. Dan wordt Barabas gebeld door Theofiel Boemerang. Hij vertelt dat Jerom in een ziekenhuis ligt en een hoop medische hulp nodig zal hebben. Barabas is verrast om te horen dat Jerom nog leeft.
Eh? Barabas wil zijn lab inrichten in de kapel waar zijn goede vriend Saunière op dag 3 gruwelijk aan zijn einde kwam in een apocalyptisch reli-horror moment, veroorzaakt door Dr. Krimson? Het kan zijn dat Barabas dat laatste nog niet weet, maar toch wel dat Saunière inmiddels dood is. Bovendien is de politie in het België van 2013 al zo snel klaar met sporen onderzoek naar een onverklaarbare brand met een dodelijk slachtoffer? En de Kapel is alweer vrijgegeven om gebruikt te worden als onderzoekslab? De ontploffing en de brand hebben geen structurele schade aangericht? Allemaal ok met het bestemmingsplan?
Verder, hoe lang duurt dat congres in Fort Lauderdale? Het is nu al zeker 9 dagen gaande, kan Barabas nog iets toevoegen?

P5.31 2047 Dag 10 - Dr. Krimson zit alleen aan een zeer luxueus maal. Een nerveuze kok vraagt hem of alles in orde was. Dr. Krimson vindt van niet. Er was geen radijs. En hoewel hij ze niet lekker vindt, wil hij niet dat een ander heeft wat hij niet heeft. Dr. Krimson zegt de man naar de keuken te gaan, waar hij gelardeerd, gepekeld, gemarineerd en geroosterd zal worden. De kok trekt wit weg, maar dan verschijnt Achiel ten tonele. Dr. Krimson richt zijn woede op Achiel, omdat deze al een dag weg is geweest. Onverstoorbaar zet Achiel de pillen van Dr. Krimson klaar.
"...ik wil niet dat een ander heeft, wat ik niet heb." Is dat de sleutel tot het karakter van Dr. Krimson? Wil hij alles hebben of vernietigen uit angst dat een ander misschien iets heeft wat hij niet heeft? Dan zal zijn zoektocht naar meer meer meer gedoemd zijn te mislukken. De ontastbare dingen van het bestaan zal hij nooit kunnen krijgen en anderen wel. 
Verder, Achiel heeft zich dus sinds hij Dr. Krimson goedenacht wenste op P4.49, niet meer vertoont op zijn werk. Geen wonder dat Dr. Krimson boos is. 
P5.32 2047 Dag 10 - Achiel bevestigd dat Dr. Krimson de laaghartigste onder de laaghartigen is. Maar Dr. Krimson kan Achiel niets maken, want hij heeft Achiel nodig. Achiel geeft Dr. Krimson verschillende medicijnen, waaronder tegen het reduplicatieve paramnesiesyndroom. Dr. Krimson blijft boos, maar blijft ook de medicijnen van Achiel slikken, tot hij volledig instort. Dan vraagt Achiel de kok om hem te helpen Dr. Krimson naar bed te brengen.
De ziekte Reduplicatieve Paramnesiesyndroom bestaat echt en houdt in dat mensen denken dat een bepaalde locatie op twee plekken tegelijk bestaat (gedupliceerd is) of op een andere plek is dan werkelijk. Dit is meestal het gevolg van hersenschade door trauma of bijvoorbeeld Alzheimer. Heeft Dr. Krimson naast een medicijnverslaving ook nog hersenschade?
P5.33 2047 Dag 10 - Wiske en Jérusalem zijn met de vrachtwagen de basis van Dr. Krimson genaderd. Jérusalem voelt zich niet lekker en zegt dat ze buikpijn heeft. De suggestie is dat ze ongesteld is. Jérusalem zoent Wiske ook. Wiske is verbijsterd, maar Jérusalem zegt dat het niets was.
P5.34 2047 dag 10 - Jérusalem stapt uit de vrachtwagen. Een achterblijvende Wiske herinnert zich nu dat Suske Jérusalems naam riep toen Wiske verongelukte met de vrachtwagen (op P1.51). Wiske confronteert Jérusalem hiermee en deze krijgt prompt weer roodgloeiende ogen. Dan zegt Jérusalem dat bij Wiske blijven haar teveel energie kost.
Wat maakt Wiske zo speciaal? De kus van Jérusalem lijkt alleen het geheugen van Wiske terug te brengen. Verder kost Wiske energie. En aangezien we al weten dat Jérusalem haar energie haalt uit negatieve emoties, heeft Wiske dus weinig negatieve emoties. Ze is inderdaad altijd gekarakteriseerd als een positieve, daadkrachtige kracht. Snel in woede ontstoken, maar ook snel weer bereid tot vergeving. Inderdaad niet de meest handige compaan voor Jérusalem.    
P5.35 2047 Dag 10 - Wiske begrijpt niets van de woorden van Jérusalem. Jérusalem legt uit dat Wiske te sterk is, niet zoals de anderen. Jérusalem loopt verder en met de woorden "Ik ga de lichten doven" springt ze de baai bij de basis van Dr. Krimson in. Een wanhopige en huilende Wiske blijft achter, zij voelt zich helemaal niet sterk.
Het lijkt me heel onwaarschijnlijk dat Jérusalem hier zelfmoord probeert te plegen. 
P5.36 2047 Dag 10 - Achiel en de kok dragen Dr. Krimson naar zijn bed. Achiel stelt de kok gerust, morgen weet Dr. Krimson niets meer. De kok is van plan te vluchten, samen met de andere huurlingen van Dr. Krimson. Maar Achiel kan niet meegaan.
Ondertussen vinden Lambik en Baber een verlaten tram in het geruïneerde Antverpia. Lambik zegt dat ze nog 15.000km moeten reizen om uit te komen in het land zonder tekorten, namelijk België. Dan vindt er een magma eruptie plaats.
Hoe vaak dient Achiel Dr. Krimson een medicijn-cocktail toe waarna hij zich niets meer herinnert? Geen wonder dat hij hersenschade heeft en lijdt aan Reduplicatieve Paramnesiesyndroom. 
Lambik denkt dat zij 15.000 km van België bevinden. Als dat klopt, dan bevindt Amoras zich in de zuidelijk Stille Zuidzee, in de buurt van kleine eilandjes als Fiji, Samoa en Frans Polynesië
P5.37 2047 Dag 10 - Lambik en Babar stappen in een verlaten tram en Lambik krijgt die weer aan de praat. Samen razen ze een steile straat af, terwijl over om hen heen magma naar het aardoppervlak komt.
De tram heeft nummer 7, een verwijzing naar het verhaal Wattman, waarin lijn 7 centraal staat. 
P5.38 2047 Dag 10 - Babar is doodsbenauwd door de dollemansrit van Lambik, maar Lambik is koelbloedig, volgens hem heeft een Wattman altijd voorrang, ook wanneer hij dat niet heeft. En als er mensen in de weg staan, heeft hij een bel.
Wattman is dus ook het woord voor trambestuurder in het vlaams. Ik dacht altijd dat Wattmen de eigen naam was van de kerel uit het album Wattman. Weer wat geleerd. 
P5.39 2047 Dag 10 - De tram van Lambik raast maar door en komt tot stilstand op het vliegveld van Amoras. Daar worden zij opgewacht door de kok, die vraagt waar de rasta Flitter is.
Flitter stierf op P4. 39, vermoord door Jérusalem.
P5.40 2047 dag 10 - De huurlingen van Dr. Krimson willen vluchten met het vliegtuig en Flitter zou hun piloot zijn. Maar Lambik vertelt in een briljante toespraak dat hij wel de piloot zal zijn. Zonder problemen gaat iedereen aan boord en vertrekt het vliegtuig.

"De grote Lambik zal dat museumstuk wel besturen."
"De grote Lambik? Wie is dat?"
"Lambik, nakomeling van Lambiorix, oud-strijder en een onversaagde held, die onbaatzuchtig de hulpelozen helpt, moedig de reddelozen redt en die in zijn vrije tijd met één hand opgelapte vliegtuigen van het ene continent naar het andere vliegt."
"Prachtig! Waar vinden we die man?"
"In de cockpit."

P5.41 2013 Dag 11 - In de kapel heeft Barabas de oude teletijdmachine geïnstalleerd. Suske is erbij in slaap gevallen. dan gaat Barabas naar het ziekenhuis (in Antwerpen?) waar Jerom inmiddels vanuit het onbekende Spaanstalige land naar is overgebracht. Daar spreekt Barabas een arts, die hem vertelt dat Jerom hersenschade heeft opgelopen en dat herstel is uitgesloten. Schanulleke ligt bij Jerom in bed.
Barabas blijft hopen op herstel, dat het ooit beter zal gaan. De vermoeide arts laat hem twee andere comateuze patiënten zien, die ook ooit dachten dat zij de wereld konden verbeteren. Zij waren lid van een elite-eenheid die overal ter wereld geheime opdrachten uitvoerden. Maar van wat zij zagen werden zij zo gek, dat zij in coma raakten. Barabas zegt dat dat niet verwonderlijk is, geweld is nooit een oplossing, maar dialoog wel. De dokter werpt terug dat elke dialoog een monoloog is geworden.
Dat was Jérusalem! Dat was Jérusalem! 

Ik bedoel, een van de comateuze elite-eenheden, te zien op paneel 8 en 9 is Jérusalem. Het is een vrouw met wit, kort haar en de lange bakkebaarden. Dat moet Jérusalem zijn. Maar hoe komt zij daar? En hoe kan zij ook in 2047 zijn?
Ok, even terug. We waren er eigenlijk al over uit dat Jérusalem geen lokale inwoner is van Amoras, want zij wist te weinig van de geschiedenis van Amoras en Sus Antigoon. Dat viel Flitter al op (op P3.38). Daarnaast is Jérusaelem buitengewoon professioneel wanneer zij mensen moet doden met geweren, stenen, messen en haar handen. Wat zou wijzen op een training in die richting. 
Verder heeft Jérusalem duidelijk een missie om Dr. Krimson over de kling te jagen. Hiertoe probeert zij Suske, Lambik en Wiske aan te zetten met leugens en bedrog. Het is alleen haar pech dat die drie niet zoveel op hebben met het doden van mensen. Dus het mislukt iedere keer. 

Ok, Jérusalem als getrainde elite eenheid met een missie om Dr. Krimson uit te schakelen. Dat klinkt nog wel enigszins plausibel, Dr. Krimson is een gevaar voor de wereld, hij heeft zo een beetje alles sinds WOII lopen manipuleren. Dan zou zelfs haar naam misschien eerder een code-naam zijn. Maar hoe komt zij in 2047? De opmerking van de arts lijkt te suggereren dat zij uit 2013 komt. Hoe is zij dan door de tijd gereisd? De enige teletijdmachine was in handen van Barabas en later Dr. Krimson. Ook is zij in 2047 niet oud genoeg om het langzame pad van 2013 naar 2047 genomen te hebben. 

En wanneer zij een "normale" elite spion/ huurmoordenaar is, verklaart dat nog niet de rode ogen en het emotionele vampirisme. Dus, we blijven alert.

En in wat meer normale vreemde dingen, Jerom is dus in minder dan een dag verplaatst van een ziekenhuisbed in een Spaanstalig Midden- of Zuid- Amerikaans land naar een ziekenhuis in Antwerpen. Terwijl hij in dat verder onbekende Spaanstalige land een gevluchte crimineel is. Dat gaat makkelijk!

P5.42 2047 Dag 10 - Achiel zit in zijn geheime schuilkelder en spreekt via een beeldscherm met zijn opdrachtgevers. Zijn opdrachtgevers verwachten dat Barabas de tijd terug zal draaien. Voor die omstandigheid heeft Achiel een brief aan zichzelf geschreven. De opdrachtgevers zijn bang dat Achiel zijn eigen brief niet zal geloven. Achiel gelooft dat het wel los zal lopen.
De opdrachtgevers wilden op Amoras een basis bouwen maar zij zien nu in dat dit project alleen geld gekost heeft. Achiel werpt tegen dat Suske nu waarschijnlijk thuis is. Dan krijgen ze de kans om de ontginning van de mijn tijdig stil te leggen. Maar de opdrachtgevers maken zich meer zorgen om het meisje, wat Achiel onzinnig vindt.
Achiel heeft dus de mogelijkheid om te communiceren met zijn opdrachtgevers, de Academie. Hoe denken zij dat Barabas de tijd terug zal draaien? Door Suske, Wiske en Lambik op tijd terug te flitsen? Voordat zij hun invloed lieten gelden op Amoras? Fijn, maar dat houdt de ontploffing van de mjin nog steeds niet tegen, dat proces was al gaande. Of zal Barabas ook besluiten om Dr. Krimson terug te flitsen? Om het 3D namaken van de teletijdmachine tegen te houden? Hoe ver terug denken zij dat Barabas in wil grijpen?
Wat is de bedoeling van de Academie op Amoras? Zijn zij geïnteresseerd in het potentieel van de diamantmijn? Maar dat zal financieel niet zoveel opleveren? Willen zij zichzelf daar aan het oog van de wereld onttrekken?
En welk meisje baart de Academie zorgen? Je zou denken Jérusalem, maar het zou net zo goed op Wiske kunnen slaan. Ze is niet dood (Achiel weet dat niet). En ze is doortastender en wraakzuchtiger dan Suske en Lambik samen. Zij is van de drie de enige die op dit moment een reëele bedreiging voor Dr. Krimson vormt, met haar vrachtwagen vol wapentuig. Bovendien heeft dit album "Wiske" en niet "Jérusalem". Maar Achiel weet niet dat Wiske nog leeft, dus hij denkt waarschijnlijk dat de Academie bang is voor Jérusalem. 
P5.43 2047 dag 10 - Wiske arriveert met de vrachtwagen bij de Basis van Dr. Krimson. Achiel gaat naar de centrale ruimte van de basis en ziet daar Jérusalem, die daar wachtte op Dr. Krimson.
Ik dacht ook niet dat ze dood was hoor. 
P5.44 2047 dag 10 - Achiel en Jérusalem hebben een cryptische conversatie. Het kost Jérusalem moeite om hier te zijn, maar zij kan haar noodlot niet ontlopen. Achiel werpt terug dat een in beweging gebracht voorwerp in zijn beweging wil volharden. Jérusalem vraagt naar Dr. Krimson. Achiel zegt dat zij daar weinig meer van te vrezen heeft. Jérusalem zegt dat zij niemand hoeft te vrezen. Achiel vreest ook niemand.
Waarom kost het Jérusalem moeite om in de Basis van Dr. Krimson te zijn? Het trauma van de verkrachting? Of is het iets anders?
En Achiels opmerking dat een in beweging gebracht voorwerp in zijn beweging volhardt? Dat slaat duidelijk op Jérusalem. Maar wat was haar beweging? Het doden van Dr. Krimson? En wie bracht haar in beweging? Achiel? De Academie? Wie waren haar opdrachtgevers in 2013?
P5.45 2047 dag 10 - De cryptische conversatie tussen Achiel en Jérusalem gaat gewoon verder. Achiel zegt haar ook dat Dr. Krimson elimineren niets op zal lossen, aangezien hij vervangbaar is. Achiel zegt dat het doden van Dr. Krimson een manie is van Jérusalem, die haar ondergang zal worden. Hij betreurt het wanneer goede krachten ten onder gaan. Jérusalem zegt dat zij een verbond wil sluiten met Achiel, terwijl hij aan de knoppen van de Basis zit. Maar Achiel ziet daar het voordeel niet van in.
Dr. Krimson is dus een vervangbare marionet voor Achiel en de Academie. En Jérusalem is een goede kracht. Betekent dat dat zij ooit in dienst was van de Academie en nu door [insert onbekend trauma hier] dat vergeten is en als een verdwaald projectiel probeert haar missie uit te voeren, hoewel die al lang geen zin meer heeft?
Plotseling vraag ik me af wie de academie is. Waren zij de opdrachtgever van Jérusalem in 2013? En nu nog steeds? En hoever strekken hun tentakels zich dan uit? Hebben zij ook het congres in Fort Lauderdale geïnfiltreerd?
P5.46 2047 dag 10 - Jérusalem kust Achiel en dit heeft geen enkel effect. Jérusalem schrikt zich rot en vlucht weg, roepend om Wiske.
Wie is Achiel? Hij is een hooggeplaatste agent, gewend aan tijdreizen en kan Jérusalem angst aanjagen. Dat is niemand nog gelukt. 
P5.47 2047 Dag 10 - Lambik en Babar vliegen nog steeds boven de oceaan. Zij hebben Amoras achter zich gelaten, maar vliegen door vulkaan-as. Dit komt van Yellowstone, die supervulkaan is nu ook actief geworden. De activiteit van Yellowstone haalt de druk van de ketel voor Amoras, maar kan leiden tot een Vulkanische winter.
Als Lambik denkt dat hij op 15.000 km afstand van België zit, waarom vliegt hij dan in de richting van Yellowstone? Het zou logischer zijn om naar Australië te vliegen. Dat is korter. 
P5.48 2047 Dag 10 - Wiske heeft de vrachtwagen geprepareerd en staat op het punt om de bijna volledig verlaten bunker van Dr. Krimson te laten ontploffen.

2013 Dag 11 - Suske wordt wakker in de kapel, ziet dat Barabas even weg is en besluit bij zijn tante op bezoek te gaan.

P5.49 2047 Dag 10 - De vrachtwagen rijdt op de Basis van Dr. Krimson af en veroorzaakt een gruwelijk ontploffing, net terwijl Jérusalem naar buitenvlucht, weg van Achiel.
P5.50 2047 Dag 10 - Jérusalem vlucht voor de vrachtwagen, maar wordt weggeslingerd door de ontploffing.
P5.51 2047 Dag 10 - Wiske rent op de ontploffende basis toe, om Jérusalem te redden. Dr. Krimson slaapt overal doorheen. En Achiel vertrekt met een klein koffertje.

P5.52 2013 Dag 11 - Suske zit aan het bed van Sidonia. Naast haar ligt Marie, de huishoudster van Sauniére. Suske ziet ook de foto van hemzelf en Jérusalem op haar nachtkastje staan. Hij denkt dat hij droomt.
Barabas rijdt door de straten van Antwerpen.

2047 Dag 10 -  Lambik vertelt de passagiers van de aswolk, maar zegt dat er geen gevaar is. De wetenschappers aan boord spreken dat tegen. De aswolk bestaat uit vulkanisch glas en steen. dat verwondt de longen bij inademing. Wanneer het in de motoren terechtkomt, verandert het in cement en stort het vliegtuig neer.
Vulkanische as in vliegtuigmotoren is een probleem. Ik zei toch dat ze beter naar Australie hadden kunnen gaan. 
P5.53 2047 Dag 10 - Wiske redt Jérusalem zegt dat het fijn zou zijn als ze op weg naar buiten Dr. Krimson om zeep zouden kunnen helpen. Jérusalem dat het niet Dr. Krimson moet zijn.
Nee, inderdaad, Achiel is de grootste engerd. Die moet dood. 
P5.54 2047 dag 10 - Het vliegtuig van Lambik vliegt onder de aswolk.

2013 Dag 11 - Jerom ligt nog steeds in coma. Suske praat met Marie.

2047 Dag 10 - Wiske en Jérusalem verlaten de Basis van Dr. Krimson terwijl Achiel toekijkt en ook Dr. Krimson bewaakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten