Translate

maandag 14 december 2015

Spookbeeld

+Sander en ik zijn weer naar de film geweest! We hebben een tijdje geleden een meisje uit de buurt gevonden die bereid is om op onze kinderen te passen en sindsdien gaan wij wat vaker naar de film. Vrienden vragen kan natuurlijk ook, maar dat doe ik toch liever alleen wanneer het echt nodig is dat we uit gaan. En nu kunnen we wat vaker op stap!

Een nieuwe James Bond verfilming.

We zijn naar Spectre (2015) geweest, de nieuwste (24e!) James Bond film. James Bond gaat natuurlijk al erg lang mee. De eerste boeken over James verschenen in 1953. De eerste film, Dr. No verscheen in 1962, 15 jaar voor ik werd geboren. Dus mijn hele jeugd heb ik bij vlagen James Bond voorbij zien komen op TV. Ik kan me nog herinneren hoe Pierce Brosnan de serie nieuw leven inblies in 1995 met Goldeneye. En ik denk dat ik er een paar daarvan toch wel in de bios heb gezien. Daniel Craig (zie hieronder) geeft sinds 2006 vorm aan James Bond en die films heb ik allemaal wel in de bios gezien.
Spectre is gemaakt door Sam Mendes (American Beauty, Revolutionary Road), Daniel Craig (James BondElizabeth) in de hoofdrol, belangrijke bijrollen voor Christoph Waltz (Django Unchained, Inglourious Basterds), Lea Seydoux (Inglourious Basterds), Ralph Fiennes (Harry Potter, Strange Days) en wat kleinere rollen voor Andrew Scott (Sherlock), Dave Bautista (Guardians of the Galaxy) en Monica Belluci (The Matrix, Irréversible). 

Ik kijk voor het plot. Echt!Spoilers

En nu dan dus Spectre. Het verhaal begint in Mexico, tijdens de Dia de Muertos. Iedereen viert feest op straat en heeft zich verkleed als dode of skelet. Een van de mannen, met een schedelmasker, neemt zijn vriendin mee een hotel in. Het blijkt natuurlijk James (Craig) op (onofficiële) missie te zijn. Hij laat zijn vriendinnetje achter en gaat iemand neerschieten. Terwijl hij daarmee bezig is, hoort hij van een aanslag op een voetbalstadion en dat de Pale King (ik dacht meteen aan The King in Yellow of The Pale Horse, maar dat was beiden niet goed).  Het neerschieten verloopt verder matig, hij verwoest wel een gebouw en zijn primaire doelwit weet te ontsnappen in de drukte. James zet de achtervolging in, die voortduurt tot in een helicopter, boven het centrale plein van het feest. In een bruut gevecht met zijn doelwit en de bestuurder van de helicopter weet James te winnen, een ring te stelen en uiteindelijk te ontsnappen.

In London is M (Fiennes) minder blij met James' extraverte kant en hij wil dat James zich gedraagt en meedraait in de moderne ontwikkelingen en zich laat injecteren met nano-machientjes, waardoor hij altijd en overal te volgen is.
M. heeft het ook zwaar, na de desastreuze ontwikkelingen in Skyfall, moet zijn afdeling fuseren met een andere (MI5) en wil zijn jonge en pro-actieve evenknie, C (Scott), dat het Verenigd Koninkrijk met nog 8 andere landen allerlei informatie gaat uitwisselen en dat het gedateerde 00-programma stopt.
De ring die James stal van zijn slachtoffer in Mexico-Stad blijkt deze man, Sciarra, te verbinden met LeChiffre, Dominic Greene en Raoul Silva, de slechterikken uit de voorgaande films.
James vertrekt naar Rome om daar met zijn onweerstaanbare seksuele vaardigheden de weduwe Sciarra (Belucci) te verleiden te vertellen over het werk van haar man. Dat kost niet heel veel moeite en met de verkregen informatie vertrekt James naar een geheime bijeenkomst van het genootschap, waar hij zich met behulp van de eerder gestolen ring naar binnen kletst.

Daar blijkt Spectre een soort internationaal, crimineel collectief te zijn. James wordt natuurlijk herkend en moet vluchten. In een achtervolgingsscene door de straten van Rome weet hij weg te vluchten.
Ondertussen zijn zijn vriendjes bij MI6 erachter gekomen dat The Pale King verwijst naar Mr. White, een bad guy uit Casino Royale en A Quantum of Solace. James traceert hem in een verlaten hut in Oostenrijk. Mr. White is stervende en verwijst James verder naar zijn dochter, Madeline Swann (Seydoux). James helpt Mr. White met het plegen van zelfmoord en haalt dan Madeline op. Madeline geeft James weer de volgende plot-coupon en brengt hem naar een hotel in Marokko. In Marokko ontdekt James de locatie van de voorzitter Blofeld (Waltz), van Spectre  en reist daarheen.

In de woestijn van Noord-Afrika komt het tot een confrontatie met Franz Oberhauser, voorzitter van Spectre, maar ook adoptie-broer van James. Toen James' ouders stierven (in Skyfall), woonde James een tijd bij de familie Oberhauser en de zoon Oberhauser zag James als een Koekoek. Franz raakte een beetje van het padje en toen James eenmaal vertrokken was, vermoordde hij zijn vader, zette zijn eigen dood in scene en richtte een enorm misdaadsyndicaat op onder de naam Ernst Stavro Blofeld.
Dan blijkt ook dat Spectre onder één hoedje speelt met MI5, of in elk geval het hoofd van MI5. Spectre zet aanslagen en ander ongeluk in scene en C gebruikt dat om te lobbyen voor meer macht voor MI5 en meer mogelijkheden om burgers in de gaten te houden, waaronder deelname aan het informatie-uitwisselingsproject met 8 andere landen. En met die vergaarde info kan Spectre natuurlijk weer haar activiteiten uitbreiden. Een win-win situatie, maar natuurlijk wel een moreel verwerpelijke.
James ontdekt die allemaal, slaat de basis kort en klein, ontsnapt met het meisje en keert terug naar het Verenigd Koninkrijk. Daar brengt James verslag uit aan M, samen gaan ze op pad om C zijn verdiende loon te geven. Maar dan moet eerst het meisje nog ontvoerd worden, James moet haar redden en de hele bliksemse boel moet nog een keer ontploffen.
Dan lijkt James toch eindelijk naar de zonsondergang toe te wandelen met Madeline aan zijn arm.

Conclusie

Ik heb een hele fijne avond uit gehad. James Bond is natuurlijk nooit heel spannend en vernieuwend, maar de vaste elementen zaten erin en waren redelijk goed uitgewerkt. Een leuk exemplaar van de enorme serie. En kijken in de Cinetwins, zonder pauze maar met cocktails voegt natuurlijk ook wat toe.

En jaren geleden heb ik Daniel Craig nog eens met Catherine Tate in een Comic Relief filmpje gezien. En sindsdien moet ik ook altijd wel een beetje om hem lachen.


"She doesn't know what I do, but she knows who I am."
Aaawww!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten